Lidové noviny

Neprorazil, ale povede Španělsko

- DAVID ČERMÁK

PRAHA Před deseti lety ve studiu komentoval fotbalové mistrovstv­í světa, zrovna cosi popisoval před obrazovkou, když náhle omdlel a skončil na zemi. Video s jeho pádem obletělo svět.

Kolaps v přímém přenosu neměl pro Julena Lopeteguih­o žádné vážné důsledky. A tak je teď devětačtyř­icetiletý expert znovu v centru pozornosti: ve čtvrtek předstoupi­l před novináře a potvrdil, že povede španělskou reprezenta­ci.

Překvapivé jméno má probudit tým, který v letech 2008–2012 ovládl všechny velké turnaje.

Lopetegui rozhodně není trenérskou superstar typu Guardioly, Mourinha nebo Ancelottih­o. Přesto na něj padla volba a vystřídá Vicenta del Bosqueho, který u týmu sám skončil po osmifinálo­vé porážce s Itálií na letošním Euru.

Může se pochlubit slušnou hráčskou kariérou, během které jako brankář dělal dvojku v Realu Madrid i Barceloně, jednou chytal i za reprezenta­ci a jako trojka byl v kádru na mistrovstv­í světa 1994.

Úspěchy už zažil i jako trenér, španělskou devatenáct­ku a jedenadvac­ítku dovedl k titulu mistrů Evropy. Ale minusových bodů už také nasbíral dost.

Ten zásadní? Jako kouč zatím pořádně neprorazil v „dospělém“fotbalu. Naposledy mu šanci dalo Porto, ale i když pod jeho vedením utratilo spoustu peněz za posily, prožilo dvě sezony bez jediné trofeje. To se mu nestalo od roku 1982, proto se Lopeteguim­usel pakovat.

Když v roce 2003 dostal za úkol zachránit Rayo Vallecano ve druhé lize, skončilo to fiaskem – rozloučil se už po deseti utkáních a tým sestoupil.

Právě po téhle trpké zkušenosti si od trénování odpočinul. Během pětileté pauzy pracoval jako scout a televizní komentátor, než se vrátil jako kouč béčka Realu Madrid a dostal se k juniorské reprezenta­ci.

Sám sebe umí dobře propagovat, rád využívá sociální sítě. Má účet na Twitteru i Instagramu, dokonce i vlastní webovou stránku. Jak asi pod ním bude fungovat reprezenta­ce? „Osa týmu je daná – a pořád vynikající. Nečekejte žádnou revoluci,“vzkázal.

Vrátí Španělům zlaté časy?

 ?? Julen Lopetegui FOTO ČTK/ AP ??
Julen Lopetegui FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia