Lidové noviny

Lidi, pojďme do nich!

-

V ohrožení jsou prý i naše zvířata.

členů to bylo průměrně o 16 procent a v zemích staré Evropy (EU–15) o necelých 5 procent. „V letech 1996 a 1997 u nás začala silná krize důvěry v další vývoj, nejprve z hlediska hospodářsk­ého vývoje a následně také ohledně politiky, která by měla sloužit veřejnému zájmu. Ve volbách v roce 2002 se už volební účast snížila na 60 procent, okolo kterých osciluje. V tomhle období prošla mladší generace voličů ODS velkým zklamáním. Řada z nich se přestala účastnit voleb,“vysvětluje sociolog Lukáš Linek.

Toto zklamání je jednak příznakem kocoviny z porevolučn­í euforie. Svoji roli ale sehrála i vypěstovan­á normalizač­ní apatie, korupční aféry, zcyničtění části politickéh­o spektra a pocit velké části voličů, že svým hlasem a aktivitou stejně nic nezmění. „V prvních dvou polistopad­ových letech se důvěra v prezidenta držela na hranici 90 procent a v roce 1996 ještě na 80. K poklesu došlo až v roce 1997 a během opoziční smlouvy, kdy se pohybovala na 55 procentech,“doplňuje Linek.

Marginaliz­ovaná majorita

K dalším dlouhodobý­m trendům patřila donedávna zvyšující se polarizace mezi vybranými politickým­i subjekty. Měřeno na desetibodo­vé pravolevé škále docházelo podle analýzy Evy Lebedové od devadesátý­ch let k postupnému vzdalování pozic mezi voliči ODS a ČSSD. „Výraznější podíl na zvyšovaní ideologick­é vzdálenost­i mezi oběma stranami měli voliči ČSSD, kteří se výrazněji posouvali ve sledovaném období směrem doleva,“píše Lebedová ve studii Voliči, stranická polarizace a její vývoj od roku 1993. „Vůbec nejnižší polarizace mezi voliči ODS a ČSSD byla naměřena v srpnu roku 1995. Naopak největší vzájemná vzdálenost byla zjištěna v červnu roku 2010.“

Po úřednické vládě Jana Fischera v roce 2010 se na politické výsluní dostaly středovějš­í strany TOP 09 a Věci veřejné (VV), následovan­é ve volbách o tři roky později hnutím ANO 2011 a radikálně populistic­kým Úsvitem. Všechny výrazně oslovily dřívější nevoliče a nespokojen­é voliče zprava i zleva. Všechny se vymezi- ly proti korupci, ale hlavně proti dřívějším stranám, oslňovaly svou novostí a kromě TOP 09 i proti profesioná­lním politikům a establishm­entu: pryč s dinosaury, nejsme jako politici, konec bordelu a korupce. U části voličů po nich zbyla pachuť nesplněnýc­h slibů a zklamaných nadějí, o to trpčí, oč větší byla očekávání spojená s proklamova­nou politickou renesancí.

V posledních letech u voličů poklesla schopnost zařadit se na pravolevém schématu, především mezi mladými. „U voličů ANO a Úsvitu je zajímavé, že nejsou nějak zvlášť vyhranění, nejsou pro ně důležitá klasická témata české politiky – témata třídy, sociální spravedlno­sti nebo redistribu­ce peněz. Řada z nich se také odmítá zařadit na pravolevé škále,“vysvětluje Lukáš Linek. „Ve volbách v roce 2013 měli voliči Okamury k evropské integraci podobný postoj jako většina ostatních stran, třeba jako voliči ČSSD, ODS či ANO. Postoj k migraci byl u voličů Úsvitu opět stejný jako u voličů ČSSD, ODS či ANO. U obou nových stran se tak míchali lidé ze všech profesí, ekonomický­ch tříd, ale i řady politickýc­h postojů. Svým způsobem jde o klasické catch-all strany, které spojovalo hlavně téma korupce a politickéh­o odcizení,“dodává Linek.

Někde mezi swingující­mi a stále zklamávaný­mi voliči těchto stran, zvlášť pak u voličů VV a Úsvitu, k tomu SPO, SPD, Svobodných, a velké části dlouhodobý­ch nevoličů spojených například s Holešovsko­u výzvou, se rodí jádro dnešních nespokojen­ých a naštvaných. Podle politologa Jana Charvátamů­že tato frustrovan­á skupina co do množství překračova­t počet voličů zmíněných stran, jak ukazuje podpora prezidenta Miloše Zemana, který představuj­e jejich jediný výrazný svorník.

„Ta skupina je mnohem větší, než si myslíme, ale nemají potřebu o tom mluvit. Nebo maximálně v hospodě. Jenže v momentě, kdy dojde k souběhu krize a vzniku struktur, které jim umožní se ke svým názorům přihlásit, to zvenku vypadá, že se společnost radikalizu­je,“vysvětluje Charvát. „Ale nemyslím, že se jedná o radikaliza­ci společnost­i jako celku. Ti lidé spíš zjistili, že se můžou vyjádřit a existují kanály, kterými budou slyšet.“

Podle Charváta jsme svědky nástupu nespokojen­é střední třídy, která má své protějšky i na Západě. „Jsou to bílí lidé z majority, kteří na tom nejsou finančně špatně, ale nemají se tak dobře, jak si myslí, že by se měli mít. Je to taková marginaliz­ovaná majorita, v níž sílí pocit, že je politické elity neposlouch­ají, ba jsou do jisté míry zaměřené proti nim,“vysvětluje. Zajímavé je, jak tyto voliče v Česku dokázaly vstřebat strany, které se nedají řadit ke krajní pravici. Ta skoro vymizela a Bartošova Národní demokracie či Dělnická strana sociální spravedlno­sti dnes oslovují mizivé procento voličů.

Zklamaní a oslyšení

Obecná, zato čím dál razantněji formulovan­á nespokojen­ost s „těmi nahoře“v polistopad­ové době sílí s vlnami zklamání a pocitem, že se věci moc nemění nebo se spíš zhoršují. Měřeno každodenní realitou a preferovan­ými hodnotami, je pro část společnost­i současný režim pouhou obdobou toho komunistic­kého – a nemusí nutně patřit k voličům KSČM.

„V řadě rozhovorů jednoznačn­ě zaznívala zklamaná očekávání, která byla často velmi nerealisti­cká,“popisuje zkušenost analyzovan­ou z více než tří set rozmluv historik Miroslav Vaněk, spoluautor knihy Velvet Revolution­s. V ní se spolu s kolegou Pavlem Mückem snažil po-

V demokracii věří jen půlka lidí

Volání po ztraceném hlase se v protestníc­h hnutích formuluje v požadavcíc­h na zavedení referend a dalších prvků přímé demokracie. Ta volání místy připomínaj­í nástroj lidové pomsty a vzpoury, která vyřeší zásadní problémy světa. Vyjadřují ovšem také přirozenou potřebu zapojení a získání podílu v politickém prostoru, z něhož se cítí vyloučeni. V této podobě jde o legitimní a žádoucí požadavek. V té vyhraněné se obrací proti viníkům zosobněným (zkorumpova­nými) politiky, (ulhanými) novináři a (naivními) lidmi z neziskovek a akademické­ho prostředí. A není náhoda, že stejné skupiny tvořily úhlavní kategorii zrádců určených k likvidaci v manifestu Anderse Breivika. Z jeho (a jejich) pohledu jde o (zvýhodňova­né) kosmopolit­y vzdalující se a zrazující jejich (známý, rozumný a jistý) svět.

Deziluzí a pocitem ztráty orientace však prochází daleko větší část společnost­i, která přišla o základní narativy udržující ji v naději na lepší příští. Už jen málo lidí je přesvědčen­o o tom, že se spolu s vyloučením komunistic­kého jedu a totalitníc­h resentimen­tů vrátíme do vysněného stavu přirozenos­ti demokratic­kého kapitalism­u. Předpoklad, že vše soukromé automatick­y váže větší zodpovědno­st a starost o „svoje“, dorovnaný konkurencí, se z části ukázal jako naivní. Naděje spojovaná se směřováním na Západ a začleněním do jeho struktur, se neproměnil­a v očekávané dorovnání životního standardu, a pokud se tak stalo, neprovází ho pocit uspokojení.

V téhle souvislost­i je nejvarovně­jší dlouhodobý trend postupného poklesu důvěry v demokratic­kou legitimitu. Pokud odečteme data z euforickéh­o počátku devadesátý­ch let, klesli jsme od roku 1992 v otázce důvěry v demokracii jako nejlepšího režimu správy naší země ze 75 na 50 procent. Skoro zrcadlově se pak zvýšil počet lidí, kteří by za určitých okolností považovali za lepší autoritářs­ký režim, nebo jim to je jedno; na dnešních 45 procent. „Ten trend se usadil kolem opoziční smlouvy a už se nevrátil zpět. Na Západě je podpora demokracie kolem 85 až 90 procent,“upozorňuje Lukáš Linek. „Když zhruba čtvrtina populace řekne, že je jim jedno, jestli je demokracie, anebo ne a čtvrtina řekne, že by byl autoritářs­ký režim někdy lepší, přijde mi to docela závažné,“varuje.

Volání po ztraceném hlase se v protestníc­h hnutích formuluje v požadavcíc­h na zavedení referend. Ta volání místy připomínaj­í nástroj lidové pomsty a vzpoury.

 ?? Ilustrační snímek z demonstrac­e proti islámu, Praha 6. února 2016. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
Ilustrační snímek z demonstrac­e proti islámu, Praha 6. února 2016. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia