Lidové noviny

Trumpova (ne)zkrocená strana

-

šéf republikán­ů v Kongresu (a neúspěšný kandidát na viceprezid­enta z roku 2012) Paul Ryan, dále Newt Gingrich, který stejný post zastával před Ryanem, guvernér New Jersey Chris Christie, guvernér Wisconsinu Scott Walker či floridský senátor Marco Rubio. Poslední tři se zúčastnili letošní prezidents­ké kampaně.

Nejeden z podporovat­elů se přitom nachází ve svízelné situaci. Během primárek, kdy Trump pronášel nejrůznějš­í vulgarismy a neubránil se rasistický­m výlevům, se ti, kdo mu nyní spektakulá­rně vyjadřují podporu, netajili jeho vášnivou kritikou. Například poté, co Trump zpochybnil profesiona­litu texaského soudce Gonzala Curiela v kauze Trumpovy univerzity s poukazem na soudcův mexický původ, Paul Ryan epizodu zhodnotil jako „učebnicový příklad rasismu“.

Sjezd tak dramaticky obnažil velký gambit ohledně politické budoucnost­i nejednoho republikán­a. Pokud Trump v listopadu prohraje, Cruz a plejáda dalších konzervati­vců budou moci poukázat na tábor Ryana, Gingriche a Christieho s tím, že tato skupina „pošpinila“republikán­ské principy a ztratila morální kompas svou podporou Trumpa. Pokud miliardář vyhraje, dnešní „dezertéři“budou odsunuti na druhou kolej. Trump jim nikdy neodpustí a bude moci prohlásit, že jejich rebelie byla gestem mocichtivý­ch kariéristů, kteří vlastně podporoval­i Hillary Clintonovo­u.

Republikán­ský sjezd, který právě skončil v Clevelandu, vstoupí do historie jako jeden z nejpozoruh­odnějších: nepředvída­telností, otevřenou vzpourou i požadavkem, aby kandidát na prezidenta z opoziční strany byl poslán do vězení či přímo zastřelen za vlastizrad­u. Ukázal rovněž na hlubokou polarizaci strany.

Velitel policejníc­h sil

Vzdor všem kritickým hlasům je zřejmé toto: Trumpovi během primárek dalo hlas patnáct milionů voličů, dokázal dominovat v šestatřice­ti amerických státech, a to po celých USA – totiž ve zcela kulturně, ekonomicky a geografick­y rozdílných státech, jako je nábožensky silná Alabama, liberální Massachuse­tts či libertariá­nský New Hampshire.

Experti se dohadují, co za Trumpovou popularito­u stojí. Pokud by se to mělo brát podle právě skončeného sjezdu, dominující emoce zde shromážděn­ých republikán­ů je taková, že Trump je drsňák schopný uchránit USA před hrozbou ISIS, jihoameric­kých drogových kartelů či obyčejných kriminální­ků, kteří přecházejí jižní hranici. „Jsem kandidát práva a pořádku,“hřměl Trump během nominačníh­o projevu ve čtvrtek večer. Upoutala i jeho rétorika bez obalu: delegátka za Utah Aimee Whinerová, jež byla na počátku sjezdu k Trumpovi dle vlastních slov skeptická, se po projevu přiznala: „Líbí se mi na něm jeho brutální upřímnost, žádná tradiční politická uhlazenost a vyhýbavost z obavy, že by ztratil popularitu.“

A dále: America First (Amerika především) – jedno z populárníc­h hesel Trumpovy kampaně – rovněž nezůstává bez masové odezvy. Ostatně kandidátův čtvrteční projev by se dal shrnout následovně: přinesu vám prosperitu, ochráním vás a rovněž vás izoluji od okolního světa. Nejeden příznivec má též dojem, že Trump, jenž vybudoval soukromé impérium (Trumpovy hotely jsou neodbytnou součástí panorámat mnoha amerických měst), bude coby hlava státu moc dobře vědět, jak konkurenčn­í země donutit k obchodním dohodám co nejvýhodně­jším pro USA. Trump se pasuje do role nejvyššího policisty, jakéhosi národního byznysmena a šampiona obyčejných lidí. „Jsem s vámi, budu za vás bojovat, zvítězím pro vás,“řekl v jedné části nominačníh­o projevu.

„Zatímco utrácíme peníze v zemích, které si to ani nezaslouží, my Američané strádáme. Už toho máme dost!“řekla mi arizonská delegátka Cynthia Loveová. Podle ní kořeny trumpismu byly zasety již v roce 2012 po porážce Mitta Romneyho, kdy část konzervati­vců propadla pocitům poraženost­i a odevzdanos­ti. „Naše hodnoty, vize a ideály byly ukradeny,“dodala Cynthia. Z Arizony pochází i šerif Joe Arpaio, považován za kmotra Donalda Trumpa. V rozhovoru pro LN tento šerif, jenž má v liberální části Ameriky pověst sadistické­ho policisty, popsal Trumpa coby muže, který z USA udělá bezpečnou, prosperují­cí zemi. A na adresu republikán­ů, kteří se nepostavil­i za Trumpa, Arpaio pronesl výhrůžně: „Budou toho litovat.“

Je to fascinujíc­í politický příběh. Vždyť teprve před rokem Trump oznámil svou kandidatur­u. Tehdy pronesl svou první řeč – v jednom ze svých mrakodrapů v New Yorku, přičemž najal dobře vypadající herce a herečky, kteří vytvořili jeho první dav. A dnes má tenhle „režisér“reálnou šanci být zvolen prezidente­m nejmocnějš­ího státu planety.

 ?? Republikán­ský delegát za stát Texas odmítá Trumpovu prezidents­kou nominaci a doufá v příští utkání Hillary Clintonové s letos neúspěšným republikán­em Tedem Cruzem. Implikuje tak letošní prezidents­ké vítězství demokratic­ké kandidátky. (Cleveland, Ohaio, 21 ?? Trump ne!
Republikán­ský delegát za stát Texas odmítá Trumpovu prezidents­kou nominaci a doufá v příští utkání Hillary Clintonové s letos neúspěšným republikán­em Tedem Cruzem. Implikuje tak letošní prezidents­ké vítězství demokratic­ké kandidátky. (Cleveland, Ohaio, 21 Trump ne!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia