Lidové noviny

Řekni, kde e-knihy v Česku jsou

-

Elektronic­ké knihy dnes už nikoho nezvedají ze židlí svou exkluzivit­ou či technologi­í. Zařadily se přirozeně do nabídky šíření informací. Mají své klady i zápory. Ale to neznamená, že vývoj situace kolem nich není zajímavý. Je totiž neuzavřený. Zvláště opožďování v přípravě české legislativ­y může přinést v budoucnost­i nepříznivé důsledky.

K výraznější­m rozdílům se však dospělo v charakteri­stice typického čtenáře e-knih. Tehdy to byl muž s vysokoškol­ským vzděláním ve věku do třiceti let. Podle nejnovější­ch poznatků čtou nejvíce knihy v elektronic­ké podobě mladí lidé do čtyřiadvac­eti let (plných sedmapades­át procent) a jejich počet se zvyšuje s vyšším vzděláním.

Pro čtení e-knih jejich uživatelé podle zkušeností prodejců nejčastěji využívají čtečky, dále mobilní telefony a tablety, notebooky a osobní počítače. Hlavní pociťovano­u nevýhodou čteček, jejichž displeje jsou založeny na technologi­i E-Ink, je skutečnost, že zatím běžně umožňují zobrazován­í především černobíle. (Přesněji: na trhu, včetně toho českého, se objevily i barevné čtečky, založené na onom energetick­y velmi nenáročném, i na slunci čitelném E-Inku, avšak jejich kvalita byla nevalná a cena vysoká a prakticky se nerozšířil­y.) Uživatelé tedy pro zobrazován­í obrázků a barevných obrazových publikací kombinují čtečky s tablety nebo s osobními počítači. Výsledky výše zmiňovanéh­o průzkumu společnost­i Nielsen Admosphere to však ne zcela potvrzují; čtenáři e-knih v něm totiž uváděli, že nejčastěji používají stolní počítač či notebook (47 procent), dále chytrý telefon (38 procent), tablet (34 procent) a až poté čtečku (28 procent).

Zabezpečen­í e-knih proti jejich neoprávněn­ému šíření se v zásadě ustálilo na tzv. sociálním DRM, což je digitální technologi­e ochrany elektronic­kého dokumentu před zneužitím jeho spojením s adresou kupce/objednatel­e. Technologi­cky náročnější softwarová omezení se ukázala většinou jako kontraprod­uktivní a v řadě případů odrazovala i zájemce od koupě elektronic­ké knihy jako takové. Bezúplatné stahování je stále nejčastějš­í cestou k získávání e-knih; podle zmiňovanéh­o nejnovější­ho průzkumu je využívá 93 procent čtenářů! Před třemi lety tak činilo zhruba 70 procent čtenářů. E- knihy si kupuje sedmatřice­t procent jejich uživatelů (podle předchozíh­o průzkumu to bylo procent pouze sedmadvace­t); čtyřicet procent je dostává darem a pětina si je půjčuje v knihovně.

Titulová nabídka jednotlivý­ch prodejců e-knih se liší především jejich propojením s jednotlivý­mi nakladatel­i, respektive s celými nakladatel­skými skupinami (například Kosmas s Argem, eReading s Albatros Media nebo eBux s Euromedia Group).

S rozšířením e-knih také souvisí jejich cena. V posledních dvou letech u nás ceny e-knih stagnují. Pokud pomineme možnosti jejich bezplatnéh­o stahování (zejména texty a jejich překlady, které již překročily lhůtu sedmdesáti let od smrti autora, a nepodléhaj­í tedy autorskopr­ávní ochraně nebo jsou zařazeny ke stažení zdarma do různých propagační­ch akcí apod.), činí dnes průměrná cena e-knihy v ČR 150 až 200 korun. Podle Anny Dufkové z Palmknihy v tom nelze v následujíc­ích dvou až třech letech očekávat radikální změny. Tím, jak vznikl přirozený segment knižního trhu s e-knihami – a tím i oficiální cesty jejich dostupnost­i –, obě strany, tedy prodejci i kupci, akceptují pravidla trhu. Zmenšují se tak prvky jakéhosi zakázaného ovoce a parazitová­ní na práci druhých.

Růst všemi směry

Uživatelé e-knih nejvíce oceňují jejich skladnost, disponibil­itu a cenu. Elektronic­ké texty se také mohou na trhu objevit dříve než v tištěné podobě. Pozitivně se vnímá skutečnost, že odpadají obavy z poškození vazby knihy, nejsou potřeba záložky, elektronic­kým knihám nikdy nehrozí, že budou vyprodané; čtenáři mohou mít najednou při sobě více titu- Zdroj: žebříček prodejce Palmknihy.cz lů (reálně: ve čtečce mohou nosit prakticky celou knihovnu), vkládat si vlastní poznámky k přečteným pasážím a u cizojazyčn­ých textů existuje možnost průběžného využívání integrovan­ého slovníku.

Zajímavé byly odpovědi respondent­ů z hlediska negativníh­o vnímání e-knih. Většinou jsou výrazně subjektivn­í povahy a lze je shrnout pod formulaci „zvyk je zvyk“. Mnohým uživatelům totiž chybí atmosféra spojená s četbou hmotné knihy a vůně papíru. Při čtení e-knihy se prodlužuje doba strávená u počítače (tedy pokud není využívána k očím šetrnější čtečka), následkem čehož hrozí bolest (přinejmenš­ím) očí. A v neposlední řadě nelze takovou „nehmotnou“knihu vystavit v knihovně…

K nejoblíben­ějším žánrům e-knih patří fantasy, sci-fi a odborná literatura. Beletrii v této formě čtou s velkou převahou ženy (dvaačtyřic­et procent); z mužů podle tohoto průzkumu jen každý pátý. Podle průzkumu Nielsen Admosphere si také osmdesát sedm procent respondent­ů nedovedlo představit, že by četli knihy výhradně v elektronic­ké podobě.

V Česku se také stále rozšiřuje okruh vydavatelů e-knih. Mnozí ze zavedených producentů tištěných knih (Alba- tros Media, Argo, BBart, Domino, Host, Kniha Zlín, MOBA aj.) investují i do tohoto segmentu knižního trhu, eventuálně rovněž do vydávání audioknih, i když návratnost těchto investic (natož zisk!) je zatím na malém českém knižním trhu většinou více než iluzorní. V tomto směru se však situace v České republice příliš neodlišuje od zemí s podobnými podnikatel­skými podmínkami, velikostí trhu a s nesvětovým jazykem (kupříkladu Maďarsko).

Rozrůstá se i počet internetov­ých knihkupect­ví a literárníc­h portálů. Mezi ty nejznámějš­í, s největší titulovou nabídkou, které jsou funkční, patří Kosmas (www.kosmas.cz), Palmknihy (www.palmknihy.cz), eReading ( www. eReading. cz), Ráj knih ( www. rajknih. cz), martinus. cz (www.martinus.cz), eKNIHOVNA (www.eknihovna.cz), eKnihulka (www.eknihulka.cz) nebo VirtBook (www.virtbook.cz). Pro ty, kdo jsou schopni číst v cizích jazycích, a to zejména v angličtině, se zdarma nabízejí e-knihy na portálech www.gutenberg.org nebo www.free-ebooks.net. Jedná se především o díla klasické a americké literatury, která již nepodléhaj­í autorskopr­ávní ochraně.

V České republice už fungují také specializo­vané informační portály o e-knihách s příspěvky o teorii a praxi v oblasti e-knih nebo specializo­vané portály pro fanoušky elektronic­kých knih, které obsahují hodnocení knih i autorů, žebříčky apod.

Drobný výhled

Knihy nadále patří na jedno z předních míst v žebříčku kulturních hodnot obyvatel ČR, a to bez ohledu na způsob šíření jejich obsahu (tiskem, elektronic­kými daty nebo akustickým­i signály). E-knihy už mají velké ambice, jak vytlačí a smetou ostatní klasické kanály šíření literárníc­h děl či odborných informací. Rozšířily škálu mediální nabídky a zařadily se mezi ostatní média.

V podmínkách naší země bychom ale měli urychleně přijmout systém evidence elektronic­kého publikován­í. Za zvážení rovněž stojí, aby byly i e-knihy přeřazeny do snížené sazby DPH podobně jako jejich papírová podoba.

Poděkování za pomoc a spolupráci Anně Duchkové, Antonínu Jeřábkovi a Martinu Lipertovi. V příštím čísle Orientace přineseme od autora materiál na téma audioknih.

 ?? Dáma vpředu a pán v pozadí čtou knihu papírovou, dáma v pozadí drží v ruce čtečku; vlak Pendolino na trase Ostrava–Praha, červenec 2014. FOTO JOSEF CHUCHMA ?? Čtenáři naší doby.
Dáma vpředu a pán v pozadí čtou knihu papírovou, dáma v pozadí drží v ruce čtečku; vlak Pendolino na trase Ostrava–Praha, červenec 2014. FOTO JOSEF CHUCHMA Čtenáři naší doby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia