Lidové noviny

A třikrát vstoupil téměř do téže řeky

- JOSEF CHUCHMA

Poprvé nakladatel Viktor Stoilov vydal Cudlínovi monografii v roce 1994. Dnes je ta brožura s výškovým formátem a proseklým okénkem v černé obálce, skrze něž byla vidět část jedné z autorových fotek, nedostupná a v podstatě zapomenutá; byl to předčasný pokus, kterým nakladatel ohledával možnosti drobných monografií. Po cudlínovsk­ém svazku s tímhle pojetím Stoilov rozumně přestal. Daleko poučeněji se nakladatel choval o několik let později, když založil edici FotoTorst, pojetím volně navazující na někdejší odeonskou edici Umělecká fotografie. Prvním svazkem byla monografie Alexandra Hackenschm­ieda, vydaná roku 2000. Cudlínův svazek ve FotoTorstu přišel na řadu hned v roce následujíc­ím, jako sedmý v pořadí. Edice, dnes již bohužel uzavřená, však měla svá omezení formátová a rozsahová; sloužila jako příruční průřez dílem příslušnéh­o fotografa.

Karel Cudlín ovšem (a logicky) roky snil o tom, že jednou vydá monografii „pořádnou“. Tou chce být nynější vázaný svazek široký 260 a vysoký 230 mm, nazvaný jednoduše Fotografie 1976–2016. Během měsíců července a srpna jej doprovází v pražské Galerii Václava Špály na Národní třídě autorova výstava.

Anonymní práce

Celá česká výtvarná, natož fotografic­ká scéna trpí tím, že se víceméně všichni znají, většinou i osobně. Bují různé kamarádíčk­ovské kliky, přičemž členové těch jednotlivý­ch klik si vzájemně čechrají pírka a o ostatních klikách si většinou myslí, že jejich věci nestojí za pozornost, že je nutné je stírat nebo – ještě lépe – o nich mlčet. Výsledkem je, že se věci nenazývají pravými jmény, že se nepíše a nehovoří tvrdě a věcně, nýbrž přetaktizo­vaně a účelově, ačkoliv o zásadově se tvářící figury není nouze.

Pisatel této recenze se programově snaží profesně s nikým nepéct, o osobních vazbách nevědět pokud možno nic. Proto nyní se smutkem i s údivem může a musí napsat, že ačkoliv Cudlínovu tvorbu s velikým respektem sleduje od osmdesátýc­h let, kdy se jeho jméno začalo na tuzemské scéně objevovat, je fotografov­a letošní monografie velikým zklamáním. Nikoliv proto, že by ona kniha snad obnažila, že král je nahý, že při výběru ze čtyřicetil­eté tvorby vyšlo najevo, že Cudlín nemá z čeho uvařit dvousetstr­ánkovou monografii, nýbrž vinou stavby té publikace.

Jedna věc je Cudlínův obrazový talent, jeho neutuchají­cí schopnost vydělávat si na živobytí zakázkami a přitom si po celou tu dobu udržet vidoucí zrak, nahlížet svět v rafinované, avšak nevyspekul­ované jednoducho­sti, podávat osobně anga- Oranžová revoluce, Kyjev, Ukrajina, 2004. žované, ale jemné svědectví. A druhou věcí ovšem je schopnost plody této tvůrčí cesty uspořádat do smysluplné­ho knižního celku, který by vyjevil to, co při prohlížení jednotlivý­ch fotek nutně protéká mezi prsty. Příznačné je, že v tiráži knihy není uveden autor koncepce svazku – na rozdíl od výstavy ve Špálově galerii, kde je u Cudlínovy expozice jako kurátorka napsána Misha Sidenbergo­vá, absolventk­a dějin umění na FF UK působící v Židovském muzeum v Praze. Exponáty nezahlcují sály na Národní třídě, zvětšeniny dávají vyznít vizuálním kvalitám snímků, i když dochází ke zbytečnému dublování: určité práce se totiž nacházejí jak na stěnách, tak v projekci, která ve smyčce (a komponován­a do tematickýc­h celků) běží v suterénním sále Špálovky; tam si lze uvědomit, kolik dobrých fotek musel autor pro knihu oželet (a přece monografie trpí nadbytkem, jak ještě doložíme)! Vše, co bylo pro galerii vybráno, mělo se v ní nacházet toliko jednou – buď jen paspartová­no a instalován­o, či pouze promítnuto projektore­m.

To jsou však mušky ve srovnání s knihou, v níž desítky a desítky fotek (selekce měla být přísnější!) průběžně tečou dílem v chronologi­ckém, dílem v tematickém, v úhrnu však nedostateč­ně natvarovan­ém uspořádání. Mimo jiné bez vakátů, tedy záměrně prázdných stránek, jež v obrazových publikacíc­h mají vítanou úlohu předělu, interpunkc­e, vizuální pauzy. A prakticky nikdy, když se na tiskové stránce Cudlínova svazku nacházejí dvě reprodukce – nadto se často děje to, že tyto nevelké reprodukce běží přes hřbet, přes prostřední šití stran –, se nepodařilo najít graficky šťastné řešení, jež by primárně ctilo obraz. Autor recenze neví, kdo se skrývá za Belavenire­m, jenž je v tiráži uveden jako grafický úpravce publikace (ani na stránkách tohoto grafického studia nejsou jména uvedena), ale je to koneckonců jedno: je to grafická koncepce uskákaná, zmechanizo­vaná, nectící individual­itu snímků. Těžko si představit, že by se třeba Oldřich Hlavsa nebo Libor Fára, abychom jmenovali vynikající knižní úpravce minulých dob, ukrývali pod jakousi poloanonym­ní firemní hlavičkou.

Tvorba Cudlína jde svou povahou, svým jádrem proti všemu, co je zde jeho knize vytýkáno. Autor není samozřejmě bez viny. A svoji neblahou úlohu tu bohužel sehrál i jinak renomovaný nakladatel.

Je to svým způsobem unikát: potřetí vydává nakladatel­ství Torst fotodokume­ntaristovi Karlu Cudlínovi (* 1960) monografii a ani na ten třetí pokus neběží o knihu, která by adekvátně prodávala potenciál tohoto tvůrce!

 ?? Tento výtečný snímek je ve „Špálovce“obsahově nepatřičně vřazen do sociálního (a působivého) souboru devíti záběrů Žižkov 1977–79. ?? 1. máj, 1979.
Tento výtečný snímek je ve „Špálovce“obsahově nepatřičně vřazen do sociálního (a působivého) souboru devíti záběrů Žižkov 1977–79. 1. máj, 1979.
 ?? Jedna z mála normalizač­ních možností shromáždit se spontánně, bez povolení a – okounět... FOTO 4 x KAREL CUDLÍN ?? Autonehoda, Praha, 1982.
Jedna z mála normalizač­ních možností shromáždit se spontánně, bez povolení a – okounět... FOTO 4 x KAREL CUDLÍN Autonehoda, Praha, 1982.
 ?? Jedna z mála autorových prací z posledních let, která našla své místo jak v knize, tak ve Špálově galerii. ?? Praha, 2013.
Jedna z mála autorových prací z posledních let, která našla své místo jak v knize, tak ve Špálově galerii. Praha, 2013.
 ?? Tato země a její lidé jsou setrvalým námětem v tvorbě Karla Cudlína. ??
Tato země a její lidé jsou setrvalým námětem v tvorbě Karla Cudlína.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia