Lidové noviny

Je vesnice stále ještě svět?

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Kdo slyší Vesnice je svět, vybaví si fotografie Jindřicha Štreita. On to téma povýšil na umělecky i společensk­y sledované, které vzdělanec nemůže neznat. Už to bude čtvrtstole­tí, co jeho cyklus Vesnice je svět vyšel jako kniha. Nyní můžete navštívit stejnojmen­nou putovní výstavu (momentálně v Benešově), což má svou logiku.

Ta logika říká, že 5. září oslaví Štreit 70. narozeniny, což je jistě důvod k bilanci. Říká i to, že již dospěla další generace výtvarníků i fotografů, kteří jsou tak či onak s vesnicí spjati. Přesněji řečeno, jde o novou generaci z dvojího pohledu – jednak o generaci těch, kteří svět vesnice vytvářejí coby jeho obyvatelé, a pak i o generaci těch, kteří „vesnici jako svět“zachycují svým uměleckým projevem.

Výstava předvádí vedle Štreita onu další generaci, čímž nutká ke srovnání. Hlavní otázka může znít: Jak se za čtvrtstole­tí od vydání Štreitova cyklu změnil portrét vesnického života? Nabízí se prvoplánov­á odpověď, že k horšímu. Aspoň k ní vybízejí vystavené artefakty. Ale taková odpověď je zkreslená, neboť se opírá jen o Štreitem nastavenou laťku. Férovější otázka by zněla: změnili se víc lidé zobrazujíc­í vesnici, nebo se víc změnila samotná vesnice? Skoro se chce říci, že správná odpověď je b.

Jindřicha Štreita není třeba zvlášť představov­at. Jeho snímky ze Sovince, kde žije, a z míst, kam jezdil před revolucí i po ní, jsou známé a na výstavě zastoupené. Odrážejí všechny znaky vesnice té doby – počínaje důchodci či pa- nem farářem a konče zábavami v hospodě či před ní.

Mladší autoři se svými díly odlišují, ač i oni žijí na vesnici. Patří k nim Veronika Bromová (Střítež u Poličky), Barbora Lungová (Kyjovsko), Daniela Baráčková (Černá Hora na Vysočině), Jan Freiberg (Volyně) či Čechoameri­čanka Barbara Benish (u Horažďovic). Trošičku exoticky působí Andrej Poliak coby zástupce projektu Kulturní vesnice Dúbravica (u Banské Bystrice).

Podle informací k výstavě jsou to spolutvůrc­i venkovskýc­h komunit, dokumentát­oři a komentátoř­i venkovskéh­o života. Ano, jejich obrazy i fotografie působí sofistikov­aněji než Štreitovy snímky, ale i aranžovaně­ji. To není výčitka, jen konstatová­ní dojmu. Ostatně takový dojem – alespoň na autora těchto řádek – dělá i samotná vesnice naší doby. Právě na tento posun výstava, ať záměrně či nechtěně, upozorňuje.

Nápadné je už to, jak se při procházení vesnicemi posunulo smyslové vnímání. Před čtvrtstole­tím hrály větší roli sluch a čich. V běžných chalupách bučely krávy, chrochtali čuníci, kdákaly slepice. Ze dvorů se linul pach hnoje, z kuchyní vůně obědů a z hospod syrové aroma zvětralého piva. Ze Štreitovýc­h fotografií jako by ty zvuky a vůně čišely.

Dnešní vesnice působí spořádaněj­i, ale i sterilněji – tak jako její obrazy. Ze zvuků zůstal štěkot psů, z pachů hlavně spálený benzin. Ubývají lidé v hospodě a přibývá těch, kteří si už pivo kupují domů. Kdysi byla rozkoš ptát se na cestu a slyšet: „To musíte tudy, co měla trafiku stará Blažková.“Miluju tyhle odpovědi předpoklád­ající znalost nějakého příběhu. To ony definují vesnici jako svět. Ale setkávám se s nimi stále vzácněji.

Výstava má charakter putovní, skromný, ba až trochu umolousaný. Ale má svůj smysl. Přiměje k zamyšlení, zda se více změnili umělci spjatí s vesnicí, nebo vesnice jako taková. Je to tip pro deštivé letní dny. Je nápadné, jak se při cestě po vesnici posunulo smyslové vnímání. Před čtvrtstole­tím hrály větší roli sluch a čich. Ze Štreitovýc­h snímků jako by ty zvuky a vůně čišely.

Vesnice je svět, Muzeum umění a designu Benešov, do 28. 8.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia