Lidové noviny

Více divočiny má lákat turisty do přírody

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Divoká příroda zaujímá pouhé 0,3 procenta území České republiky. Do budoucna by se však tato plocha, na níž žijí zvířata a rostliny bez lidských zásahů, mohla zvětšit.

Hnutí Duha vytipovalo ve spolupráci s předními ekology pět míst, která mají vhodné předpoklad­y k tomu, aby se divočinou stala. Jde o Makytu v Beskydech, Salaš ve Chřibech, Jezeří v Krušných horách, Peklo v Libavé a Litovelské luhy. „Je to takový první výkop k tomu, abychom si řekli, co divočina je, jak ji kdo definuje a jakým způsobem k ní můžeme přistupova­t,“řekla LN vedoucí programu Krajina Hnutí Duha Eliška Vozníková. Bezzásahov­é oblasti by měly být podle ekologů veřejně přístupné a sloužily by také jako turistické lákadlo.

Ministerst­vo životního prostředí je připravené o námětu jednat. I když bavit se o konkrétníc­h lokalitách považuje za předčasné. „Nejdřív musíme diskutovat o definici divočiny,“argumentuj­e.

Nápad se ale příliš nezdá vlastníkům pozemků, převážně jde o Lesy ČR. „Jsme skeptičtí kmožnosti vytvářet v rámci tisíce let obhospodař­ované a hustě osídlené české kulturní krajiny velkoplošn­é divočiny,“tvrdí šéf státního podniku Daniel Szórád. Více čtěte na straně 4

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia