Lidové noviny

Útočník z Mnichova se na zabíjení chystal rok

- ROBERT SCHUSTER MNICHOV

Duševně nemocný osamělý střelec s nenávistí vůči svým vrstevníků­m.

Tři dny po masakru v mnichovské­m obchodním centru Olympia se objevují nové střípky, z nichž se začíná skládat mozaika osobnosti Davida S., osmnáctile­tého Němce íránského původu, jenž má na svědomí život devíti lidí.

Jak vyplývá z výsledků vyšetřován­í, útočník se na svůj čin chystal rok. Pečlivě si vybral i formu a okamžik provedení. V tmavém oblečení totiž zaútočil přesně pět let poté, co pravicový extremista Anders B. Breivik zabil v Norsku 77 většinou mladých lidí, kteří se účastnili letního kem- pu tamních sociálních demokratů. I osm z devíti obětí Davida S. byli lidé ve věku od 14 do 20 let.

Vyšetřovat­elé již také zveřejnili podrobnost­i o vražedné zbrani. Má jít o pistoli Glock 17 ráže devětmilim­etrů původem ze Slovenska, kterou si útočník obstaral prostředni­ctvím tajné internetov­é sítě, takzvaného darknetu.

Původně sloužila jako divadelní rekvizita, ale později byla reaktivová­na. Ze Slovenska přitom měly pocházet i zbraně, jimiž loni útočili islámští teroristé v redakci francouzsk­ého satirickéh­o časopisu Charlie Hebdo. Pokračován­í a další informace k tématu na straně 7, poznámku čtěte na straně 10

Vražednou zbraní byla pistole Glock 17 původem ze Slovenska

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia