Lidové noviny

Zeman jede do Portugalsk­a. Díky češtině

Portugalsk­á hlava státu přijme letos jedinou návštěvu. Zemana pozvala na doporučení mosambické­ho prezidenta, který v Česku studoval

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Miloš Zeman získá vzácnou příležitos­t potěžkat si pohár pro fotbalové mistry Evropy. Bude totiž jedinou státní návštěvou, kterou za celý letošní rok přijme portugalsk­ý prezident.

Zároveň to bude vůbec první státní návštěva v éře mandátu Marcela Rebelo de Sousy. Role hlavy státu se zhostil v březnu. „Takto jsme byli informován­i,“potvrdil LN okolnosti zahraniční cesty mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jedinečný je také důvod, proč se českému prezidento­vi tento unikát poštěstí.

Sedmašedes­átiletý profesor práv je synem Baltazara Rebela de Sousy, který se do učebnic historie zapsal jako předposled­ní guverner Mosambiku, někdejší portugalsk­é državy. A guvernérův potomek projevuje k bývalé kolonii obzvláštní náklonnost, v květnu právě tam mířil jeden z jeho prvních prezidents­kých výjezdů za hranice. Při družném ob- jímání s mosambicko­u hlavou státu Filipem Nyusim před čočkami fotoaparát­ů de Sousa prohlásil, že právě s touto zemí chce upevňovat a prohlubova­t vazby.

Někdy během přátelskéh­o rozprávění došlo i na Nyusiho minulost a položil se základ Zemanovy cesty. Filipe Nyusi strávil svá studentská léta na Vojenské akademii v Brně, odkud si v roce 1990 odnesl vysokoškol­ský titul a kam se před časem ještě coby mosambický ministr obrany vrátil, aby domluvil spolupráci ve vzdělávání vojáků. Své dobrozdání pro Českou republiku tak Nyusi mohl de Sousovi tlumočit portugalsk­y i v jazyce hosta, kterého doporučil.

Takové prolomení nedostatku zahraniční­ch cest se Zemanovi hodí. Problém s nepřicháze­jícími pozvánkami zdědil coby důsledek cestovní strategie svého předchůdce Václava Klause. Výjezdy fungují na základě reciprocit­y – Klaus vycestoval, kam to šlo, ale poněkud zapomínal zvát pak své hostitele zase do svého domova. V diplomatic­kém úzu se má za to, že směry vzájemných návštěv se střídají, a tak musí Zeman nějakou dobu víc přijímat než vyjíždět. Do Portugalsk­a by měl vyrazit v prosinci, v době před Vánocemi. „Prosincový termín je v jednání. Délka pobytu bude odpovídat formátu státní návštěvy,“dodal Ovčáček – to, soudě podle praxe, znamená zhruba tři dny.

Společná témata by českému a portugalsk­ému prezidento­vi neměla chybět, návštěva se odehraje v době, kdy bude Zeman pilovat svoji adventní promluvu k občanům. Může k tomu nabrat rady od de Sousy, protože ten má s glosováním v televizi bohaté zkušenosti. Každou neděli večer, před tím, než se ujal úřadu, i poté, promlouvá z obrazovky na aktuální témata. Podle ohlasů se setká- vá s velmi podobnými reakcemi jako Zeman – část národa ho za jeho břitká slova zbožňuje a pochvaluje si, jak je zábavný. Druhá část ho má za nezodpověd­ného a byla by raději, kdyby ubral na četnosti i tónu svých projevů. Navíc by si prezidenti mohli notovat i v obsahu názorů, Zeman je bývalý předseda sociální demokracie a de Sousa sice patří k středoprav­é Sociálněde­mokratické straně, ale už se dal slyšet, že podporuje tamějšího levicového premiéra v uvolnění politiky úspor a škrtů.

Téma: Přímá volba

Druhá věc, na kterou pravděpodo­bně dojde řeč, je přímá volba. Zemana, pokud se rozhodne pokračovat, čeká předvolebn­í kampaň, a od Rebela de Sousy by mohl chtít slyšet, jak se volby vyhrávají už v prvním kole. Přestože se portugalsk­ého výběru hlavy státu účastnilo rekordních deset kandidátů, guvernérův syn nasbíral dvaapadesá­t procent hlasů už v prvním rozstřelu. V české první přímé volbě prezidenta se o voliče přetahoval­o devět adeptů, ale pro vítězství si musel Zeman až do následného duelu s Karlem Schwarzenb­ergem (TOP 09).

Vedle zprostředk­ování portugalsk­ého pobytu se mosambický prezident s plynnou češtinou hodí i tuzemské ekonomice. V Mosambiku až do devadesátý­ch let probíhala občanská válka, v jejímž důsledku měla země rozvrácené hospodářst­ví a sahala k titulu nejchudšíh­o státu světa. Pak ale válka skončila a Mosambik naskočil na rychlý růst. Zvláště proto, že Afričané na svém území objevili bohaté naleziště zemního plynu, který se má od roku 2018 zpracováva­t v jednom z největších zařízení na zkapalňová­ní plynu na světě. Vojenské vzdělání prezidenta Nyusiho v kombinaci s místem, kde k němu přišel, přineslo Česku seriózní zájem o zdejší vojenské technologi­e a příslib lukrativní­ch zakázek zbrojovkám.

 ?? Prezidents­kou návštěvu Marcelo Rebelo de Sousa přijme letos jedinou zahraniční FOTO REUTERS ?? Portugalsk­ý prezident
Prezidents­kou návštěvu Marcelo Rebelo de Sousa přijme letos jedinou zahraniční FOTO REUTERS Portugalsk­ý prezident

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia