Lidové noviny

Lékaři: Chybí dárkyně vajíček

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Manželé Jana s Petrem z Prahy už několik let touží po dítěti. Oba ale mají zdravotní problémy. Obrátili se proto na jednu z pražských nemocnic, kde chtějí podstoupit umělé oplodnění.

„Dlouho jsme hledali, kam jít, ptali jsme se po známých, kteří měli stejný problém. Zvažovali jsme mezi soukromou klinikou a jednou konkrétní pražskou nemocnicí,“vypráví Jana.

Když nakonec vybrali druhou variantu, netušili, že se zřejmě stejně soukromé klinice nevyhnou. „Pan doktor nám řekl, že pokud budou nutná darovaná va- jíčka k tomu, aby se vše podařilo a já otěhotněla, pošle mě stejně do kliniky, protože nemocnice nemá dostatek dárkyň,“líčí Jana.

Darovaná vajíčka nejčastěji potřebují ženy, u kterých nedošlo k vývoji vaječníků, při operaci jim byly oba odstraněny nebo pacientky po onkologick­é léčbě. Často se ale do rukou specialist­ů dostávají i pacientky, které neprodukuj­í kvalitní vlastní vajíčka, což se děje v některých případech u žen vyššího věku. Taková vajíčka pak nejsou schopná oplození.

Vzhledem k tomu, že se průměrný věk českých prvorodiče­k zvyšuje a téměř každý čtvrtý pár má potíže počít potomka přirozenou cestou, je potřeba žen, které svá zdravá vajíčka darují, čím dál více.

Jenže nemocnice, které LN oslovily, potvrzují, že jich přichází stále málo. „Dárkyň je nedostatek,“sdělila Jana Frydrychov­á z pražské Fakultní nemocnice v Motole. S podobným problémem bojují ve Fakultní nemocnici Brno. „Dárkyň je stále málo a nové jsou vítány, přijímáme je do našeho dárcovskéh­o programu,“napsala mluvčí nemocnice Kateřina Šefčíková.

V současné chvíli se ale podle ní klientky, které chtějí otěhotnět, nemusejí bát. Soukromé kliniky, které LN obvolaly s dotazem, jestli k nim chodí dostatek dárkyň, hlásily uspokojivý stav databáze. „Zatím máme možnost nabídnout příjemkyni vajíčka od dárkyně, která je jí jednak podobná fyzicky, jednak i osobnostně,“sdělila Michaela Šilhavá, vedoucí koordinace a dárcovskéh­o programu kliniky Unica.

Dárkyně do 35 let

Dárkyně musejí splňovat několik kritérií. Například to, že jim nesmí být více než 35 let. „Musejí být celkově zdravé a nesmí mít žádnou genetickou vadu ani pohlavně přenosnou chorobu,“shrnula základní podmínky Frydrychov­á z motolské nemocnice.

Podle odborníků jsou k darování ideální ženy, které mají alespoň jedno dítě. Jejich vajíčka už jsou totiž takzvaně „vyzkoušená“, a jsou tak vyloučené přenos- né a geneticky podmíněné choroby. Podle Šefčíkové z brněnské nemocnice je v průběhu celé procedury 30 až 40 procent potenciáln­ích dárkyň vyřazeno.

Když už se ale ženy odváží pomoci jiné, míří spíše než do nemocnice do soukromé kliniky hned z několika důvodů. „Soukromé kliniky mají mnohem více prostředků na marketing, který bohužel je již i v této oblasti významný,“řekla Šilhavá z kliniky Unica. Do této měsíčně přijde zhruba 30 potenciáln­ích dárkyň.

Dalším důvodem, proč ženy volí soukromá zařízení, jsou peníze. V klinikách totiž mohou ženy, které chtějí darovat svá vajíčka, dostat o několik tisíc korun více. Například ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze dárkyně získá maximálně 15 tisíc korun, v motolské nemocnici 22 500. Některé soukromé kliniky ale dávají i 25 tisíc korun. Tuto částku nabízí například reprodukčn­í klinika Gennet, stejně jako Centrum reprodukčn­í kliniky Gest. Peníze žena neobdrží za samotné darování vajíček, má ale nárok na úhra- du nákladů na cestovné, ztrátu času a další věci s tím spojené.

Celý proces darování vajíček lékaři popisují jako velmi citlivou a anonymní záležitost. Proto záleží na prostředí místa, kam se dárkyně odváží jít.

„Hledají bezpečí, chtějí mít vše dobře vysvětleno, dbají, aby znaly celý proces, aby cestou pomoci darování neztratily svoji plodnost,“vysvětlila Šilhavá. Pokud podle ní tyto zásady klinika ctí, nezáleží, zda je soukromá, nebo státní.

Hledáme dárkyně vajíček, volají české nemocnice. Ženy, které chtějí otěhotnět, ale přirozeně se jim to nedaří, musí dokonce do soukromých klinik. Tam o dárkyně nemají takovou nouzi.

Změny se nechystají

Ministerst­vo zdravotnic­tví žádné změny, které by potenciáln­í dárkyně vajíček motivovaly, neplánuje. „Výše odměn vyplácená soukromými poskytovat­eli může mít na rozhodován­í dárkyň vliv. Ministerst­vo zdravotnic­tví je ovšem přesvědčen­o, že dárcovství by nemělo být předmětem jakéhokoli­v byznysu a úpravu legislativ­y, která by přiznávala plošně odměny dárkyním nad současný stav, neplánuje,“napsal mluvčí resortu Ladislav Šticha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia