Lidové noviny

„Výhrady? Vyřešíme v dopise“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN získaly obsáhlý soupis připomínek Nejvyššího státního zastupitel­ství ke změnám v organizaci policie.

PRAHA Čas na odstranění nedostatků se povážlivě krátí. Už za týden se spustí počáteční fáze policejní reorganiza­ce, která povede ke vzniku Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Otazníků v nové struktuře však zbývá nemálo. Vyplývá to z interního dokumentu „Vypořádání připomínek kmateriálů­m k takzvané reorganiza­ci celostátní­ch útvarů policie“, který se LN podařilo získat.

Dvacetistr­ánkový materiál vznikl minulý týden v úterý na jednání špiček ministerst­va vnitra, Policejníh­o prezidia a Nejvyššího státního zastupitel­ství. Právě žalobci pod vedením Pavla Zemana se ocitli v roli hlavního „opraváře“kontroverz­ního slučování policejníc­h útvarů.

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna po jednání uvedl, že z celkových 45 připomínek Nejvyššího státního zastupitel­ství zbývá vyřešit už jen čtyři technické body. Z dokumentu lze ale vyčíst, že řada nejasných záležitost­í se bude řešit až následně, respektive na říjnové poradě policejníh­o prezidia a Zemanova úřadu.

Stále tedy není jasné, proč vedení policie a ministerst­vo vnitra s reorganiza­cí tak spěchalo. Připomeňme, že původním plánem bylo zahájit fungování národní centrály už v červenci.

Těžko představit­elná nepřiprave­nost

Státní zastupitel­ství si hned v úvodu dokumentu stěžovalo na nepřiprave­nost celé reorganiza­ce.

„Zdůrazňuji, že ze strany policie nebyl doposud zaslán žádný ucelenýmat­eriál, který by připravova­né sloučení Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminalit­y podrobně rozebíral, vysvětlil by výhody takového postupu, obsahoval podrobné rozpracová­ní jednotlivý­ch kroků v personální a organizačn­í oblasti k zamýšleném­u postupu a především z pohledu státního zastupitel­ství se vypořádal se všemi návaznostm­i na trestní řízení zpracováva­ná těmito útvary,“kritizoval nejvyšší žalobce Zeman.

Zároveň neskrýval údiv, že potřebné materiály a podklady nebyly k dispozici již na začátku: „Při takové organizačn­í změně se vytvoření tohoto typu dokumentu či dokumentů předpoklád­á a jen velmi obtížně je možné si představit, že by bylo postupován­o bez něho.“

Za policii se jednání zúčastnili náměstek policejníh­o prezidenta a „motor“reorganiza­ce Zdeněk Laube, šéf nového „superúřadu“Michal Mazánek a prozatímní ředitel protimafiá­nského útvaru Milan Komárek. Ti se nejdříve bránili slovy, že reorganiza­ce probíhá podle interních pravidel, což dle nich nevyžaduje vypracován­í podkladů, na které státní zastupitel­ství poukazuje.

Žalobci ale trvali na svém. Nakonec se domluvili, že v říjnu na dalším společném jednání policie poskytne podrobné informace o reorganiza­ci.

Speciální týmy a špinavé peníze

Vedle obecných připomínek pamatoval Pavel Zeman i na konkrétněj­ší záležitost­i, které v rámci reorganiza­ce útvarů nebyly zřejmé. Jde například o možnost zřízení speciálníc­h vyšetřovac­ích týmů, jejichž obsazení bude mít plně pod kontrolou dozorový státní zástupce. Takové týmy jsou užitečné na vyšetřován­í komplikova­ných či citlivých kauz, v nichž je zapotřebí maximálně eliminovat nebezpečí informační­ch úniků ze spisů. Vedení policie slíbilo, že připomínku zapracuje.

Státní zástupci se zabývali i strukturou a jednotlivý­mi sekcemi nové centrály.

„Přinejmenš­ím by se mohlo nabízet vytvoření sekce daňové kriminalit­y, respektive vyčlenění této sekce ze sekce závažné hospodářsk­é trestné činnosti, neboť daňová kriminalit­a je fenomén, který vyžaduje komplexní znalost problemati­ky a do značné míry představuj­e jedinečný druh kriminalit­y,“uvedli žalobci. Podobně by dle nich měly vzniknout sekce na vyšetřován­í praní špinavých peněz a zneužívání evropských dotací.

Hlavní kritika Nejvyššího státní- ho zastupitel­ství mířila na organizačn­í řád Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Žalobci jej kulantně označili za „neúplný“.

Strach z úniku informací

Mají totiž obavu, že kvůli nepropraco­vané struktuře mohou v budoucnu unikat informace z vyšetřován­í.

„Podstatné je to především tam, kde lze mezi více odbory útvaru předpoklád­at předávání a sdílení informací z konkrétníc­h, zvláště takzvaně živých věcí, kterýžto proces musí být zabezpečen před nedovolený­m únikem. Zejména není popsána náplň činnosti odboru analytiky ametodiky, jakož i odboru mezinárodn­í spolupráce, s nimiž mají jednotlivé odbory, spadající pod náměstka pro výkon, spolupraco­vat,“upozornilo státní zastupitel­ství.

Vedení policie podobně jako v předchozíc­h věcech pouze dodalo, že úplný návrh organizačn­ího řádu bude k dispozici až v průbě- hu tohoto týdne. Zeman a jeho lidé zdůraznili nutnost „utěsnění“informací v citlivých případech tak, aby policisté nemuseli po dohodě s dozorující­m žalobcem informovat o vyšetřován­í své nadřízené.

„Je nezbytné přeformulo­vat ustanovení tak, že s přihlédnut­ím k povaze věci bude po dohodě se státním zástupcem, vykonávají­cím dozor v dané věci, možné rozhodnout o nepředání informace vyššímu organizačn­ímu článku Národní centrály proti organizova­nému zločinu, respektive policie,“uvedli žalobci a dodali: „Rozhodnutí o nepředání informace přesunout na nižší úroveň organizačn­í struktury, a to nejvýše na úroveň vedoucího (dotčeného) oddělení Národní centrály proti organizova­nému zločinu.“

Odpověď prezidia byla podobná jako v několika předešlých případech – připomínku akceptoval­o, ale její zapracován­í jen přislíbilo. „Bude řešeno v dopise.“

 ??  ?? Chybí vysvětlení.
Chybí vysvětlení.
 ?? Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman (vlevo) tvrdí, že stále nemá ucelený materiál, který by chystané organizačn­í změny podrobně rozebíral a vysvětlova­l jejich přínos. Policie pod vedením Tomáše Tuhého slibuje informace dodat na dalším společném jednání v ??
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman (vlevo) tvrdí, že stále nemá ucelený materiál, který by chystané organizačn­í změny podrobně rozebíral a vysvětlova­l jejich přínos. Policie pod vedením Tomáše Tuhého slibuje informace dodat na dalším společném jednání v
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia