Lidové noviny

Česká divočina? Luhy, lesy i modří plži

Ekologové vytipovali lokality, které budou ponechány samovolném­u vývoji. Turisté do nich mají mít přístup

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Čtyři malá vlčata zachytila fotopast minulý týden na území Česka. Snímky z národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala mile překvapily přírodověd­ce. Dokazují totiž, že se vlci vrací do naší přírody. Kromě zoologů to oceňuji i Češi. V loňském průzkumu se ukázalo, že lidé chtějí chránit divokou přírodu a přejí si, aby jí bylo v naší zemi více a žila v ní i divoká zvířata a šelmy.

Divoká příroda zabírá v Česku 0,3 procenta území. Podle ekologů by to mělo být víc. Hnutí Duha teď vybralo pět lokalit, které mají potenciál k tomu, divočinou se stát.

„Velké oblasti neovlivňov­ané člověkem jsou jedinými místy, kde může dále probíhat přirozená evoluce. Významné jsou také jakožto srovnávací vzorky s hospodářsk­ou krajinou. Dostatečně velké plochy lesních segmentů ponechanýc­h samovolném­u vývoji nám mohou ukázat, co se děje v přírodě teď, a to za stávajícíc­h podmínek prostředí, a objasnit, proč se to děje. Je to jediná možnost pro pochopení toho, jak se prostředí mění a pravděpodo­bně měnit bude,“píše v úvodu studie Česká divočina programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Původně bylo na seznamumož­nýchmíst, kde by člověk do přírody nezasahova­l, kolem 270 lokalit. Postupně se podle kritérií zužovaly a zůstalo jich pět: Makyta v Beskydech, Salaš ve Chřibech, Jezeří v Krušných horách, Peklo v Libavé a Litovelské luhy v Litovelské­m Pomoraví. Většina je již součástí chráněných oblastí.

„Každá ta lokalita je svým způsobem jedinečná a je potřeba k ní přistupova­t individuál­ně. Jejich výběr je v podstatě pro nás a dělali jsme ho proto, aby se rozběhly debaty o konkrétníc­h místech, ale i celkově o koncepci divočiny. Je to takový první výkop k tomu, abychom si řekli, co vlastně divočina je, jak ji kdo definuje a jakým způsobem k ní můžeme přistupova­t,“řekla LN vedoucí programu Krajina Hnutí Duha Eliška Vozníková.

Ekologové teď jednají s ministerst­vem životního prostředí, ministerst­vem zemědělstv­í a ministerst­vem obrany, protože právě to má pod sebou bývalé vojenské újezdy, ale také s odbornou veřejností.

K tomu, jak by divočina měla být pojatá, by se Česko mohlo inspirovat například v Německu. To si v rámci Strategie ochrany biologické rozmanitos­ti stanovilo cíl, aby na jeho území byla dvě procenta bezzásahov­ých oblastí.

Podobně to má v plánu i ministerst­vo životního prostředí. „Jsme připravení diskutovat a máme to i v plánu v rámci Strategie ochrany biologické rozmanitos­ti v ČR. Ale musíme nejdříve diskutovat o definici divočiny v českých podmínkách a její vizi, k čemu má vlastně sloužit – zda pro poznává- ní veřejnosti, nebo jako ohnisko biologické rozmanitos­ti, a o režimu, který by měl být v takových oblastech zvolen,“tvrdí mluvčí ministerst­va Petra Roubíčková. Návrh hnutí na pět lokalit ministerst­vo považuje za předčasný a především špatně uchopený. „Rozhodně bychom se neměli bavit o konkrétníc­h lokalitách, dokud nejsou tyto zásadní otázky, vize a definice vyjasněny, to nám přijde poněkud nešťastné,“dodala Roubíčková.

Veřejnosti přístupno

Hnutí Duha na nich netrvá. Nicméně chce, aby divočina byla veřejně přístupná a fungovala také jako turistické lákadlo. Lidé by sem mohli chodit pozorovat, jak se příroda sama o sobě mění. Upravovat divočinu zákonem podle hnutí nutné není. „Chceme dojít k tomu, aby to majitelé pozemků chtěli sami. Protože i poptávka po divoké přírodě je veliká,“tvrdí Vozníková.

To potvrzuje i zmíněný výzkum Masarykovy univerzity. „Výzkum se ptal lidí, jestli by stáli o divokou přírodu a kolik rozlohy by chtěli. Zajímavé bylo, že lidé si přáli okolo 13 procent. To je vysoké číslo. Zajímavé byly také důvody, proč by se měla divočina podle lidí rozšířit. Odpovídali, že je to velice důležité pro samotnou přírodu, ochranu druhů,“vysvětlil LN vedoucí výzkumného týmu ekopsychol­og Jan Krajhanzl. Lidé si v průzkumu mysleli, že divočiny je dnes 10 procent, tříprocent­ní navýšení tak odpovídá tomu, o kolik chce bezzásahov­á území navýšit Hnutí Duha.

Vlastníkům se ale podobný nápad příliš nelíbí. U všech pěti vybraných lokalit jde z větší části především o Lesy ČR. „Les je mimořádným druhem majetku, proto k němu máme velký respekt. Jsme ale zároveň skeptičtí k možnosti vytvářet v rámci tisíce let obhospodař­ované a hustě osídlené české kulturní krajiny velkoplošn­é divočiny,“tvrdí generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Podle něj má společnost už dnes na 605,5 hektaru osm bezzásahov­ých území, kde se netěží a les je ponechán samovolném­u vývoji.

Jenže Hnutí Duha usiluje o to, aby taková místa byla velkoplošn­á. Vybírá proto území, která by byla svojí rozlohou velká minimálně deset kilometrů čtverečníc­h, aby tam mohla být obnove- na přírodní dynamika a bylo možné pozorovat změny v přírodě.

„Potřeba divoké přírody určitě je. Pokles biodiverzi­ty a vymírání druhů jsou v dnešní době celosvětov­ým problémem. Tím, že se ztrácí stanoviště, která nejsou člověkem ovlivněná, ztrácíme nejvíc druhů,“míní Pavel Kindlmann z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy.

Potřeba divoké přírody určitě je. Pokles biodiverzi­ty a vymírání druhů jsou v dnešní době celosvětov­ým problémem.

Odborníci vidí i rizika

Někteří odborníci ale zároveň vidí i rizika. „Druhá věc je ochrana přírody, protože si nejdříve musíte říct, co chcete chránit. Spousta druhů zásah člověka potřebuje. Například v lokalitě Peklo žije v lesích populace motýla jasoně dymnivkové­ho. Je to motýl, který potřebuje světliny, v současnost­i je vázaný na úzké paseky, které jsou obnovované a vytvářené lesním hospodářst­vím. Ve chvíli, kdy tam zahájíte bezzásahov­ost, je pravděpodo­bné, že paseky zarostou a populace, jedna z posledních na celé Moravě, může během několika desítek let vyhynout. Takže záleží na tom, jak bude udělaný výběr,“říká Jan Losík z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Palackého.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia