Lidové noviny

Daňové úniky budou bez trestu

Advokát vysvětluje, že kvůli přísnosti českých zákonů soudy osvobodí daňové defraudant­y

-

sadního legislativ­ního zásahu. Dnes stát v daňovém řízení bohužel přistupuje ke každému, kdo nezaplatí daň v zákonné výši, ať již z jakéhokoli­v důvodu, jako ke „sprostému podezřelém­u“a trestá ho vysokým penále a úrokem z prodlení, aniž by ale rozlišoval, jestli tak učinil úmyslně, nebo z nedbalosti.

Jsem přesvědčen, že daňové penále by jako takové mělo být zrušeno a osobně bych byl i pro snížení úroku z prodlení, aby více odrážel již zmiňovanou „cenu peněz“a nebyl de facto jen o něco mírnější sankcí než daňové penále.

Držel bych se známého rčení, že švec se má držet svého kopyta. Finanční úřady by se proto měly primárně zabývat správným výběrem daní a případné postihy a trestání by měly přenechat orgánům činným v trestním řízení.

LN Jak by to v praxi fungovalo?

Pro inspiraci nemusíme chodit až tak daleko a můžeme se podívat například do Rakouska. I tam jsou daně samozřejmě velmi složité, ale stát si dobře uvědomuje, že chybu může udělat každý. Proto se i v daňovém řízení rozlišuje, zda se jedná o nedbalostn­í pochybení na straně daňového subjektu, nebo o sofistikov­anou snahu úmyslně zkrátit daň, a v závislosti na tom k němu přistupuje.

V tom prvním případě zaplatí daňový subjekt pouze přiměřený úrok z prodlení zhruba ve výši dvou procent ročně, což odráží právě onu cenu peněz, které stát určitou dobu neměl k dispozici. Ve druhém případě se pak celá věc přesouvá do trestněprá­vní roviny, tedy působnosti samostatné­ho zákona o finančním trestním právu, kde samozřejmě hrozí i příslušné přísné sankce.

Systematic­ké oddělení daňového řízení a trestního práva i v oblasti sankcí mi přijde daleko lepší a férovější řešení než náš systém, kde trestáme paušálně všechny a některé dokonce dvakrát. Uvedené oddělení by podle mého názoru vedlo i k větší profesiona­lizaci veřejné správy, kde by se každý orgán mohl soustředit jen na to a zabývat hlavně tím, k čemu byl zřízen a v čem je dobrý, právě ve smyslu zmiňovanéh­o rčení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia