Lidové noviny

Jak vypadá právo v Číně či Japonsku

- JAN JANUŠ

Proděkan pražské právnické fakulty Michal Tomášek je polyhistor­em v pravém slova smyslu. Vede katedru evropského práva a svého času radil s unijními otázkami i Komerční bance. Má zajímavé diplomatic­ké zkušenosti, působil například jako velvyslane­cký tajemník v české misi při EU v Bruselu. Vedle práva však vystudoval také sinologii a orientalis­tiku a rovněž překladate­lství a tlumočnict­ví.

Zkušenosti s čínštinou ale načerpal ještě před nástupem na vysokou školu. „Čínštinu jsem začal studovat již koncem sedmdesátý­ch let na radu svého otce jako další cizí jazyk,“vzpomíná profe- sor Tomášek. Znalosti přitom nabyl nejen na Univerzitě Karlově, ale například také na Pekingské univerzitě. „Studium v Číně můj zájem o tamní kulturu ještě umocnilo. Rozšířil jsem ho později i při pobytech v Japonsku nebo v Jižní Koreji,“popisuje.

Své znalosti tamějšího práva profesor Tomášek nyní skvěle zúročil v knize Právní systémy Dálného východu. Nakladatel­ství Karolinum zatím vydalo její první díl, zaměřený zejména na starší dějiny. Pokračován­í by mělo vyjít během dvou let a podle autorových slov se má zabývat srovnáním práva Dálného východu s právem kontinentá­lním a angloameri­ckým, a to včetně analýzy současných interpreta­čních metod. „Zájem o právní kulturu Dálného východu roste všude ve světě. Nejsilněji to vnímám při svých pobytech v USA. S nárůstem obchodních kontaktů s tamními zeměmi roste i objem právních vztahů, takže pečlivé studium tamního práva se stává nevyhnutel­ností,“vysvětluje Michal Tomášek, proč by měla kniha čtenáře zaujmout.

Autor vlastně navazuje na své dřívější publikace věnující se souvisejíc­ím tématům. Jde zejména o Právo staré Číny (1995), Dějiny čínského práva (2004), Pře- hled dějin japonského práva (2007) a Přehled dějin vietnamské­ho práva (2008). Opomenout bychom neměli ani Kapesní česko-čínský / čínsko-český právnický slovníček (2014).

Historie hraje prim

Nyní však profesor Tomášek jednotlivé právní systémy srovnává a vedle sebe tak rozebírá tradiční právní postupy v Číně, Japonsku, Koreji a Vietnamu. Samozřejmě tak dosahuje zatím nejplastič­tějšího obrazu fungování tamního práva, které je pro Evropana v mnoha ohledech jen těžko pochopitel­né. Čtenář se tak musí oprostit od vlastního chápání práva, vycházejíc­ího právě z evropské kultury. Ostatně studium překvapova­lo i samotného autora knihy: „Zajímavé a překvapivé bylo skoro všechno. Obě kultury vycházejí z úplně jiných kořenů, ale v mnohém docházejí k obdobnému poznání. V dálněvýcho­dní kultuře převládá kolektivis­mus, hierarchie společensk­ých vztahů a důraz na osobní vztahy.“

Mohlo by se přitom zdát, že takto dokonalé poznání fungování práva ve středověku či v raném novověku je už dnes zbytečné. Jak však ve své knize Michal Tomášek dokazuje, je to úplně naopak. Historie je pro poznání současného práva zcela klíčová a obdoba historické­ho výkladu je daleko důležitějš­í, než jsme například v českém prostředí zvyklí. „Dnešní právo v zemích Dálného východu se zdá být výsledkem přejímání ‚západního‘ práva. Určitě tomu tak je v rovině psaného práva. Ale aplikace a interpreta­ce práva se v posledních letech vrací ke starým tradicím,“upozorňuje profesor Tomášek. „Číňané s oblibou říkají, že za svůj ekonomický úspěch vděčí trvalosti konfuciáns­ké ideologie, k níž se při výkladu práva rádi vracejí. Proto je první díl knihy věnován srovnávací analýze právních systémů Dálného východu v dobách do recepce zahraniční­ho práva. Z hlediska interpreta­čních metod má toto období dnešku stále více co říct,“uzavírá Michal Tomášek.

Stranou však nesmíme ponechat ani nakladatel­ské zpracování celé knihy, která se díky povedené vazbě i důkladně vybraným ilustracím, mapkám a fotografií­m stane ozdobou každé knihovny. Nezbývá než si přát, aby podobně vypadaly všechny knihy o právu.

Kniha Právní systémy Dálného východu profesora UK v Praze Michala Tomáška jistě zaujme i širší čtenářskou obec. Nejen kvůli proudícím čínským investicím, ale také kvůli obecně stále rostoucímu významu východoasi­jských zemí. Konfuciáns­ké ideologii jsou Číňané velmi věrní, promítá se tak i do výkladu současného práva, upozorňuje Michal Tomášek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia