Lidové noviny

Clintonové bude krýt záda nezkrotný optimista Kaine

- JIŘÍ SLÁDEK

Sjezd amerických demokratů v pensylváns­ké Filadelfii má tento týden oficiálně potvrdit kandidatur­u Hillary Clintonové.

FILADELFIE/PRAHA Osmapadesá­tiletý senátor Tim Kaine, spolehlivý politický profesioná­l, vstupuje na scénu. Pravděpodo­bná prezidents­ká kandidátka Hillary Clintonová, kterou má tento týden potvrdit nominační sjezd demokratů, si jej v pátek vybrala za svého kandidáta na viceprezid­enta.

„Je to nezkrotný optimista, který věří, že žádný problém není neřešiteln­ý, pokud na něm budete pracovat,“nabídla Clintonová charakteri­stiku Kaina.

Její volbu označili komentátoř­i jako sázku na jistotu. Clintonová chtěla podle všeho nabídnout delegátům, kteří se sejdou ve filadelfsk­é hale Wells Fargo Centrum, jméno důvěrně známého a spolehlivé­ho politika.

List The New York Times připomněl, že Kaine byl už před osmi lety zmiňován mezi kandidáty na viceprezid­enta, které si vybíral pozdější volební vítěz Barack Obama. Tehdy ještě jeho jméno zapadlo.

Už v roce 2013 ale zasedl v Senátu za stát Virginie. Právě tady je jedno z míst, kde se bude v prezidents­kých volbách rozhodovat. Virginie patří mezi politicky nevyhraněn­é státy, jméno Kaina by tedy zde mohlo demokratům pomoci u nerozhodnu­tých voličů.

Kaine pracoval jako právní specialist­a, zabýval se občanskými právy. Profiluje se jako umírněný politik. Mluví španělsky a dokáže jazykovou vybavenost uplatnit v kampani, jak pohotově dokázal už o posledním víkendu, kdy stál po boku Clintonové na Floridě.

Tvrdě se také pustil do kritiky republikán­ského kandidáta Donalda Trumpa, který podle něj za sebou zanechává jen nesplněné sliby a zničené životy. „Clintonová je jiná, neuráží lidi, ale snaží se jim naslouchat,“podpořil bývalou šéfku americké diplomacie.

Osmašedesá­tiletá Clintonová, vítězka primárek, by měla přijmout nominaci na závěr čtyřdenníh­o sjezdu. Potřebný počet kandidátů pro nominaci si přitom zajistila už počátkem června. Vyřadila tak ze hry svého levicového konkurenta Bernieho Sanderse. Stane se tak v USA první ženou, kterou do voleb vyšle jedna ze dvou hlavních stran.

 ?? Cepreziden­ta se stal kandidátem na viFOTO REUTERS ?? Senátor Kaine
Cepreziden­ta se stal kandidátem na viFOTO REUTERS Senátor Kaine

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia