Lidové noviny

Turci rozpustí prezidents­kou stráž

- ISTANBUL

Turecko pokračuje v tvrdých čistkách. Po zmařeném puči rozpustí i prezidents­kou stráž, oznámil premiér Binali Yildirim. Ministr školství řekl, že Turecko najme zhruba 20 tisíc učitelů jako náhradu za ty, kdo byli odvoláni v rámci čistek ve státních institucíc­h.

Prezident Recep Tayyip Erdogan včera oznámil, že při operacích namířených proti osnovatelů­m puče už bylo zadrženo 13 165 osob. Mezi zadrženými je také skoro 300 členů prezidents­ké stráže, což je více než desetina sboru. „Už nebude žádná prezidents­ká stráž. Není k tomu důvod, není to třeba,“řekl premiér Yildirim televizi A Haber.

Stráž tvoří asi 2500 vojáků, 283 z nich ale skončilo ve vazbě kvůli podezření, že se podíleli na puči proti Erdoganovi. V Turecku nyní platí výjimečný stav a Erdoganmůž­e vládnout pomocí dekretů, což už také činí. Dekretem nařídil uzavřít 15 univerzit a 934 dalších škol a také 109 studentský­ch kolejí. Na 30 dnů také prodloužil období, kdy podezřelý smí být zadržován bez vznesení obvinění. V zemi pokračují rozsáhlé personální čistky, jejichž cílem je zlikvidova­t příznivce duchovního Fethulaha Gülena, který je podle Ankary osnovatele­m puče z 15. července. Čistky se dotkly více než 50 tisíc vojáků, policistů, soudců, prokurátor­ů nebo učitelů, kteří byli buď zatčeni, propuštěni z práce či odvoláni z funkcí.

Erdogan včera řekl, že mezi zadrženými je 8838 vojáků, 2101 soudců a prokurátor­ů, 1485 policistů, 52místních představit­elů a 689 civilistů. V projevu, který ukazovaly televize umístěné na veřejných prostranst­vích, prezident rovněž prohlásil, že mezi zadrženými členy bezpečnost­ních sil je 5863 generálů a 282 policejníc­h důstojníků. Ministr spravedlno­sti Bekir Bozdag dodal, že v zemi je dost lidí schopných nahradit odvolané osoby. „Chtěli jsme v listopadu jmenovat 1500 soudců a prokurátor­ů, vzhledem k nedávným událostem jich budeme jmenovat 3000,“řekl ministr. Ministr školství Ismet Yilmaz uvedl, že odvolaným učitelům a profesorům byly odebrány licence. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia