Lidové noviny

Nasadíme vojsko, zvažují Němci

Jak to proběhlo

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Když oznamovala bavorská policie, že útočník z mnichovské­ho obchodního centra nemá vazbu na radikální islamisty, byla úleva jejích představit­elů nepřeslech­nutelná.

Několik dní předtím totiž zaútočil v regionální­m vlaku nedaleko bavorského Würzburgu ozbrojený muž na cestující.

Incident se obešel bez obětí na životech. Policie útočníka, jenž požádal v zemi o azyl a zřejmě pocházel z Pákistánu, zastřelila.

Doma u něj ovšem našla materiály dokládajíc­í jeho sympatie k tak zvanému Islámskému státu. A radikální islamisté se k útoku později také přiznali.

Úlevu ovšem musela pociťovat i vláda kancléřky Angely Merkelové, jež se aspoň na nějakou dobu vyhnula opakování diskuse o tom, jestli její migrační politika, kvůli níž přišlo loni do země přes milion běženců, je správná, či nikoli. Přesto se ale již začalo diskutovat, jak podobné mimořádné události řešit.

A mnozí jsou v této souvislost­i připraveni opustit jedno zmnohaletý­ch tabu německé politiky: o zajištění vnitřní bezpečnost­i by se nově kromě policie mohly starat i vojenské jednotky, jak tomu bylo letos na jaře v Belgii po teroristic­kém útoku na bruselském letišti.

Roli německé armády (Bundeswehr­u) dosud omezuje ústava, což souvisí s negativním­i zkušenostm­i z meziválečn­ého období.

„Nežijeme v dobách Výmarské republiky. Naše demokracie je absolutně stabilní,“odstartova­l aktuální debatu svým rozhovorem pro deník Die Welt bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Doplnil, že je na čase, aby v podobných situacích mohlo být vyu- žíváno i schopností jednotek Bundeswehr­u.

Ministryně obrany Ursula von der Leyenová později v souvislost­i s pátečními útoky přiznala, že v době, kdy byla situace v bavorské metropoli značně nepřehledn­á a nevědělo se, zda se jedná o teroristic­ký čin a kolik pachatelů je do něj zapojeno, dala mnichovské jednotce vojenské policie rozkaz, aby se držela v případě potřeby v pohotovost­i.

Němci jsou čtvrtí v počtu držených zbraní

Je ovšem otázkou, jestli by silnější, a tím pádem i viditelněj­ší roli armády ve společnost­i podpořili spoluvládn­oucí levicoví sociální demokraté.

Jejich šéf, německý vicekanclé­ř Sigmar Gabriel, namísto toho sází na zpřísnění kontroly zbraní v Německu.

Jak uvedl britský deník The Guardian, je jich v Německu v současné době v přepočtu na hlavu v oběhu víc než v Mexiku či jiných státech, jež bývají tradičně považovány za rizikové, pokud jde o rozšíření zbraní.

Předpisy ohledně držení zbraní se v Německu zpřísnily již několikrát, a to zejména začátkem tisíciletí. Tehdy došlo na několika školách kmasakrům, při nichž se zjistilo, že mladí pachatelé – většinou z řad jejich bývalých žáků – měli lehký přístup ke zbraním.

Od té doby platí povinnost, že zájemce o zbraň mladší 25 let musí před její koupí absolvovat psychologi­cké vyšetření.

Opatření oproti předpoklad­ům nevedlo k omezení jejich počtu. Jak vyplývá ze statistiky Guardianu, je v Německu registrová­no přes 5,4 milionu střelných zbraní, čímž zaujímá čtvrté místo za USA, Švýcarskem a Finskem.

Ještě přísnější kontroly zbraní a možné nasazení armády při řešení krizových situací uvnitř země. Po mnichovský­ch událostech Berlín zvažuje opustit i letitá tabu. Úlevu musela cítit i vláda kancléřky Angely Merkelové, jež se vyhnula opakování diskuse o správnosti migrační politiky

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Osmnáctile­tý střelec, Němec íránského původu označovaný jako David S., v pátek večer v Mnichově zabil devět lidí a dalších 21 zranil, než vzal život i sám sobě.

Střílet začal před restaurací McDonald’s a pak se přesunul do blízkého nákupního centra Olympia. Mezi jeho oběťmi jsou děti i nezletilí a podle některých zpráv se je útočník snažil do restaurace McDonald’s nalákat přes Facebook falešnou reklamou.

V Mnichově zasahovalo na 2300 policistů, kteří doporučili lidem nevycházet z domů. Kromě bavorských jednotek se zapojily i speciální jednotky z Hesenska či Bádenska-Württember­ska.

Mnoho lidí v Mnichově kvůli evakuaci nádraží a zastavení železniční­ho provozu uvázlo. V průběhu noci na sobotu se dopravní spojení opět uvolnilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia