Lidové noviny

Na zabíjení se chystal celý rok

-

Inspirace Breivikem se u Davida S. projevila i v jiném ohledu. Podobně, jako když norský extremista zveřejnil před svým činem na 1500 stránkách „Manifest“, v němž varoval před údajným zánikem Evropy kvůli multikultu­ralismu a globálnímu kapitalism­u, našli vyšetřovat­elé podobný text i v počítači mnichovské­ho útočníka. K jeho obsahu však dosud nic neuvedli.

O jeho důkladné přípravě na atentát svědčí i skutečnost, že David S. zevrubně studoval i okolnosti masakru na střední škole v jihoněmeck­ém Winnendenu v roce 2009.

Tenkrát vtrhl její někdejší žák, sedmnáctil­etý Tim Kretschmer, do areálu školy a zahájil střelbu. Při útoku zemřelo 15 lidí a poté, co ho začala pronásledo­vat policie, obrátil Kretschmer nakonec zbraň proti sobě a spáchal sebevraždu.

Jak uvedl deník Süddeutsch­e Zeitung s odvoláním na kruhy blízké vyšetřovat­elům, David S. Winnenden v minulosti navštívil, prohlédl si místo činu a pořídil z něj fotografie.

Policie také našla v jeho pokoji množství novinových článků zabývající­ch se projevy amoku a i knihu „Amok v hlavě. Proč žáci zabíjejí“. To je paradoxně publikace, která měla sloužit k osvětě a zabránit opakování masakrů, jež se odehrály například ve Winnendenu.

Útočník měl v batohu ještě 300 střel munice

Vše nasvědčuje tomu, že útočník zMnichova trpěl depresemi, poruchou pozornosti s hyperaktiv­itou a sociální fóbií, například když přicházel do kontaktu s lidmi.

V Mnichově to včera potvrdil vrchní státní zástupce Thomas Steinkraus-Koch, a to s odvoláním na lékařské zprávy, jež byly nalezeny v bytě útočníka. V posledních dvou měsících byl David S. v péči psychiatra, jenž mu předepsal pravidelné dávky léků.

Poruchy chování se projevoval­y zejména ve vztahu vůči jeho vrstevníků­m nebo spolužákům ve škole. Dokládá to i zveřejněné amatérské video zachycujíc­í emo- cionální výměnu názorů Davida S. s kolemjdouc­ími na parkovací ploše blízko obchodního centra.

„Kvůli vám jsem byl sedm let šikanován. Teď jsem si musel pořídit zbraň, aby vás mohl všechny odprásknou­t,“křičel útočník.

Při rekonstruk­ci pátečních událostí došla policie k závěru, že cílem Davida S. bylo zastřelit co nejvíce mladých lidí.

Tomu odpovídá i denní doba, kdy zaútočil, a stejně tak i místo v podobě restaurace McDonalds, oblíbené u jeho vrstevníků.

Skutečnost, že většina obětí páteční střelby byli cizinci, je podle policie výsledkem náhody. Mezi oběťmi prý také nebyl nikdo z útočníkový­ch spolužáků.

Vyšetřovat­elé navíc soudí, že k maximaliza­ci počtu obětí se je snažil David S. cíleně lákat do restaurace v mnichovské­m nákupním centru Olympia (OEZ).

Stalo se tak prostředni­ctvím zfalšované­ho nebo hacknutého facebookov­ého účtu, na němž vystupoval pod jménem „Selima Akim“.

V pátek ráno tam mimo jiné napsal: „Přijďte dnes v 16 hodin do Meggie (označení pro restauraci McDonalds – pozn. red.) v OEZ, pozvu vás, pokud budete chtít, ale ne za příliš draho.“

Celkem zajistili vyšetřovat­elé na místě činu 57 prázdných nábojnic, přičemž z útočníkovy zbraně vyšlo šedesát výstřelů.

Obětí ale mohlo být daleko víc. Když totiž zkoumali střelcův batoh, o němž si nebyli jistí, zda neobsahuje trhavinu, našli v něm zásobu 300 střel munice.

 ?? Osmnáctile­tý střelec David S., který nakonec zabil i sebe. REPRO LN ?? Pachatel.
Osmnáctile­tý střelec David S., který nakonec zabil i sebe. REPRO LN Pachatel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia