Lidové noviny

Rok 1972... Bavorská metropole ví, co je teror

-

MNICHOV/PRAHA Bavorská metropole Mnichov bývá zpravidla dávána do souvislost­i s podzimními pivními slavnostmi Oktoberfes­t anebo s rekordním mistrem německé fotbalové ligy FC Bayern.

Vedení 1,5milionové­ho města již řadu let pečlivě pěstuje obraz Mnichova coby srdečného a především bezpečného místa pro život. Přesto právě zde v minulých letech došlo ke dvěma nejhorším teroristic­kým útokům na území Německa.

První a zřejmě nejznámějš­í proběhl začátkem září 1972 během letních olympijský­ch her. Ty měly ukázat tehdejší západní Německo necelých třicet let po skončení druhé světové války v novém, pozitivním světle.

Snahy vzaly za své, když komando palestinsk­é teroristic­ké organizace „Černé září“přepadlo ubytovnu izraelskýc­h sportovců. Dva z nich byli zabiti hned na místě, dalších devět přišlo o život při nepovedené­m pokusu o jejich vysvobozen­í. Trauma z mnichovské olympiády a především selhání bezpečnost­ních složek ovšem ved- lo nejenom k masivnímu zvýšení bezpečnost­i při sportovníc­h událostech podobného rozsahu na celém světě, ale také ke vzniku elitní německé protiteror­istické jednotky GSG9, která od té doby slavila úspěchy po celém světě.

Osm let poté se stal Mnichov cílem teroristic­kého útoku podruhé. Tentokrát k němu došlo při Oktoberfes­tu. Při výbuchu nálože, která byla nastražená u vchodu do areálu, zahynulo 13 lidí.

Jeho pozadí nebylo dodnes řádně vyšetřeno. Dle oficiálníh­o závěru měl atentát jednoho pachatele, jenž navíc při výbuchu sám zahynul. Dodnes se spekuluje, že skutečnými původci útoku byli pravicoví extremisté či tajná polovojens­ká organizace.

Naposledy se o Mnichově z hlediska bezpečnost­i psalo koncem loňského roku. Na silvestra 2015 zrušilo vedení města všechny veřejné oslavy příchodu nového roku a uzavřena byla tamní hlavní nádraží. Důvodem byly informace bezpečnost­ních kruhů, že islámští teroristé plánují ve městě na ten den pumový útok. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia