Lidové noviny

Černá hvězda roku 2016 pořád táhne

-

Až se bude uzavírat letošní účet nejvýznamn­ějších osobností roku, není pochyb o tom, že na jednom z čelných míst bude David Bowie. Už proto, že jeho fantastick­ou deskou Blackstar a předčasným úmrtím 10. ledna, jež dva dny po jejím oficiálním vydání vypadalo jako součást celého uměleckého konceptu, pro mnohé z nás tento podivný rok de facto začal. Budeme-li se dívat na celou věc pozitivně, Bowie svou deskou odstartova­l sérii výborných alb hudebních veteránů, která je pro letošek příznačná. Iggy Pop, Eric Clapton, Paul Simon i mnozí další, třeba i mladší klasikové, jako třeba PJ Harvey, se na svých nových dílech překonával­i. Někteří z nich natočili dobré album po dlouhých, předlouhýc­h letech.

A to nám rok 2016 ještě zdaleka neskončil. Jeho hvězdou, jakkoli černou, je ovšem přece jen Bowie. Pořád se okolo něj něco děje. Zrovna teď je v londýnské aukční síni Sotheby’s vystavena zpěvákova sbírka moderního umění včetně děl takových hvězd, jako je Marcel Duchamp, Henry Moore, Jean-Michel Basquiat nebo Damien Hirst. V listopadu bude sbírka, nejspíš každý kus zvlášť, což je nepochybně škoda, v aukci prodána.

Hudební vydavatels­tví Parlophone se také činí. Právě v těchto dnech vyšly reedice tří klíčových desek Bowieho diskografi­e 90. let, tedy z doby jednoho z jeho comebacků. Koncepční temné album 1. Outside, k němuž leckdo mimochodem přirovnáva­l Blackstar, dále Earthling, jež mnohé posluchače rocku jako první smířilo s dusotem v „devadesátk­ách“vševládné elektronik­y, a zvláštně vyklidněné Hours... jsou dobrými připomínka­mi Bowieho mistrovstv­í po všech stránkách: vizionářsk­é, pěvecké i v nejlepším slova smyslu písničkářs­ké.

A to zdaleka není všechno. Už v září se Bowieho fanoušci mohou těšit na druhý dílMistrov­ých „sebraných spisů“, který pokryje jeho tvorbu z let 1974–1976 na dvanácti CD. ob

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia