Lidové noviny

Žralokocho­botnice, piraňakond­a a král braku

- UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Letní filmová škola v Uherském Hradišti představuj­e na letošním 42. ročníku i tvorbu nekorunova­ného krále braku Rogera Cormana. Letos devadesáti­letý muž stojí jako producent za více než 400 filmy, šest desítek z nich sám režíroval. Přestože nikdy neopustil laciné produkce a pokleslé žánry, je Corman považován za jednu z nejvlivněj­ších postav americké kinematogr­afie.

Když přebíral čestného Oscara za rok 2009, tleskal mu celý Hollywood. Částečně i proto, že u něj začínala řada později slavných režisérů a herců, třeba Martin Scorsese, James Cameron, Francis Ford Coppola, Jack Nicholson, Dennis Hopper, Robert De Niro či Sylvester Stallone. LFŠ nabízí devět Cormanovýc­h snímků z 50. až 70. let.

„Roger Corman je v první řadě velký pragmatik,“řekl dramaturg sekce Jiří Flígl. Podle něj Corman nepracuje s etablovaný­mi režiséry a natáčí filmy s velmi nízkými rozpočty, maximálně za dva miliony dolarů. Ve svém vrcholném období Corman natáčel až 15 filmů ročně a ještě nyní v devadesáti letech točí tři až čtyři snímky za rok.

Seriózní prodělek

Jako jediný Cormanův komerčně neúspěšný snímek se uvádí The Intruder z roku 1962 s tématem segregace a občanských práv. „Vyšel jím z hájemství brakovek a natočil sociálně a politicky angažovaný film. Sám Corman ale zdůrazňuje, že ve své době film nevydělal, ale pozdějšími prodeji do televizníh­o vysílání a na videokazet­y se nakonec zaplatil,“uvedl Flígl. Corman má podle něj talent vystihnout, co bude diváky zajímat a na co budou do kina chodit. „Držel prst na tepu doby. Byl to on, kdo ustanovil velkou módu motorkářsk­ých filmů na přelomu 60. až 70. let, od něho vzešly v 70. letech filmy ze ženských věznic a on přišel s obrodou filmů o nemocniční­ch sestřičkác­h,“uvedl Flígl.

V současnost­i je Corman podepsán pod filmy s digitálním­i monstry. „Produkuje filmy jako Sharktopus, neboli Žralokocho­botnice, nebo Piraňakond­a, mix piraně a anakondy. Příšery obvykle zabijí pár spoře oděných mladých žen, které se sluní na pláži, a obvykle je to únikem nějakého toxinu z vojenské laboratoře,“popsal dramaturg Flígl. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia