Lidové noviny

Univerzity paši Erdogana

-

Kroky novodobého paši Erdogana, který začal svérázně „čistit“turecké školství, nejsou až tak velkým překvapení­m. Šokující je snad jen to, jak rychle a v jakém rozsahu se toho ujal: už tisíce učitelů musely skončit, všech 1577 děkanů má svá místa opustit, akademici nesmějí vycestovat a 165 rektorů bylo vyzváno, aby „identifiko­vali“osoby blízké Gülenovi.

Důkazů, že Erdogan utahuje šrouby, měl Západ bezpočet. Už lednová (mírová) petice proti útokům na Kurdy se stala záminkou, aby režim obvinil stovky akademiků z „podpory terorismu“. Hned 27 jich bylo za jejich názor zatčeno; a některé univerzity raději samy rozdávaly signatářům výpovědi, než aby padly v nemilost straně AKP. Další zatýkání přišlo v březnu. Na letišti byla kupříkladu zadržena literární vědkyně Meral Camciová.

„Na 109 veřejných vysokých školách bylo vyhozeno nejméně deset akademiků, pět jich rezignoval­o, proběhlo 471 discipliná­rních šetření, 156 kriminální­ch vyšetřován­í a 35 zadržení,“řekla Camciová magazínu Science, když hájila svobodu vyjadřován­í amenšin, což tu Šinkansen ironicky okomentova­l jako „ohavnou fašizaci istanbulsk­é kavárny“.

V květnu zhřešil profesor Erbay Bardakciog­lu. Z univerzity v Aydinu, kousek od bájného Efesu, byl vyhozen za svůj tweet (!), když zalitoval vyvrácení Konstantin­opole v roce 1453: „Hlavní město Byzantské říše, úžasné civilizace, bylo dobyto barbarským a fanatickým kmenem.“Byl rektorem pokárán, musel se omluvit („Vlastně jsem si nic takového nikdy nemyslel“) a co víc: soudružsky jej odsoudili i další akademici, že prý už jej nemohou nazývat „kolegou“. Byzanc si přece podmanili Osmané, Turci, což Erdogan velebí.

Od lidí, kteří (právem) vinívají Putina z perzekucí nepohodlný­ch novinářů a učenců, by mělo totéž zaznívat k Erdoganovi. Jenomže to není slyšet; vždyť Turecko je partnerem v NATO, má silnou armádu a drží miliony uprchlíků...

Aktuální prezidento­vy kroky, vedoucí k islamizaci a potírání svobod, kritizuje Evropská unie i západní svět až příliš málo. Umírněně a zbaběle. Četné zákazy médií, neziskovek, zatýkání domnělých pučistů, volání davů po trestu smrti anebo zadržování 62 dětí ve věznicích, což nyní popsal list Daily Telegraph, by jistě zasloužilo daleko tvrdší odsudky.

Mlčet je pokrytecké. Od lidí, kteří (právem) vinívají Putina z perzekucí nepohodlný­ch novinářů a učenců, by mělo totéž zaznívat k Erdoganovi. Jenomže to není slyšet; vždyť Turecko je partnerem v NATO, má silnou armádu a drží miliony uprchlíků... Co na tom, že se na Bosporu kvapně rodí islamistic­ko-nacionalis­tická diktatura, jaké není rovno?

Příkladem budiž Human Rights Watch – ta organizace, jež přirovnala Čechy k nacistům, když psali běžencům čísla fixkou, či peskovala Makedonce za „policejní zvůli“, když si strážili svou státní hranici. K porušování lidských práv v Turecku má HRW na svém webu dva čerstvé články – jeden vágní a druhý o výjimečném stavu... Slabota. Anebo slepota?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia