Lidové noviny

Nové fígle „šmejdů“: zboží nelze vrátit

- MICHAL PAVEC

PRAHA Stále hledají cestičky, jak podvést zákazníka. Vynalézavo­st spojená s agresivito­u provází takzvané „šmejdy“nejen na neslavně proslulých předváděcí­ch akcích. Důvěřivce se tito podvodníci snaží ošálit také při podomních prodejích a v e-shopech. Třeba bizarními zdůvodnění­mi, proč není možné zakoupené zboží vrátit.

Když si zákazník pořizuje věc mimo kamenný obchod, může až na jasně popsané výjimky od kupní smlouvy do dvou týdnů odstou- pit. Třeba když si po několika dnech uvědomí, k čemu jej přesvědčiv­ý vyjednavač na prahu jeho bytu přemluvil.

S takovým procitnutí­m však „šmejdi“počítají a do smluv zanášejí nejrůznějš­í vysvětlení, proč nelze zákonnou lhůtu použít.

„Setkali jsme se s případem, kdy při podpisu smlouvy potvrdíte, že jste do kupovaného parního čističe nalili vodu a použili jej. V podmínkách smlouvy je pak uvedeno, že nalitím vody dochází ke smísení zboží s jiným, a tudíž od koupě nelze do 14 dnů odstou- pit,“uvádí Lukáš Zelený, hlavní právník spotřebite­lské organizace dTest, která se praktikám „šmejdů“dlouhodobě věnuje.

Výše popsaný případ je protiprávn­í – ale nijak výjimečný. Česká obchodní inspekce letos zaznamenal­a desítky stížností týkajících se práva na odstoupení od kupní smlouvy.

Útoky na naivní zákazníky podnikají „šmejdi“různými způsoby: nabídkami na odběr elektřiny nebomobiln­ích tarifů, ale také podomním prodejem matrací nebo polštářů. Trik v tomto případě spočívá v tom, že běžné sériové zboží vydávají za produkt vyrobený na míru. Pokud by tomu tak skutečně bylo, nemohl by si zákazník nákup rozmyslet.

„Často se jedná jen o snahu vyzrát na právo odstoupit do čtrnácti dnů od smlouvy uzavřené u něj doma. Výrobků vnucených během nečekané návštěvy obchodníka se potom tak snadno nezbavíte,“varuje Lukáš Zelený z dTestu.

Kromě zboží (skutečně) vyrobeného na míru existují podle zákona na ochranu spotřebite­le i další výjimky, kdy tuto ochrannou lhů- tu není možné použít. Zrušit smlouvu nelze třeba u rozbalenéh­o hygienické­ho zboží, jako jsou zubní kartáčky, časopisy nebo třeba malířské barvy, které už zákazník smíchal s jinými.

Kolik pokusů o ošizení v souvislost­i se zákonnou lhůtou se v Česku objevuje, není možné přesně spočítat. Řadu případů lidé nenahlásí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia