Lidové noviny

Dálnice mezi Příbramí a Pískem nabere zpoždění

PPP projekty

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Antimonopo­lní úřad potvrdil svoji dříve vystavenou stopku pro odstartová­ní PPP projektu (Public Private Partnershi­p – partnerstv­í veřejného a soukromého sektoru) ministerst­va dopravy na části dálnice D4, která směřuje z Prahy přes Příbram do jižních Čech. Úřad zamítl rozklad, který resort v dubnu podal proti rozhodnutí ÚOHS zastavit tendr na poradce. Ten by měl ministerst­vu dopravy pomoci se soutěží, z níž vzejde soukromý subjekt, který postaví a poté bude provozovat dálnici mezi Příbramí a Pískem. Rehabilita­ce metody PPP v Česku se tak odsunuje. A zpoždění nabere i původní plán, dle něhož se měl úsek dálnice začít stavět v polovině příštího roku.

Výběr mohl být ovlivněn

ÚOHS je přesvědčen, žeminister­stvo dopravy při vyhlášení tendru na poradce pro PPP projekt na dálnici D4 postupoval­o v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, konkrétně porušilo zásadu nediskrimi­nace při stanovení podmínek pro soutěžící. Úřad, který zamítnutím rozkladu v podstatě potvrdil své dřívější stanovisko zakazující pokračovat v soutěži, vidí pochybení ministerst­va hlavně v tom, že požadovalo po účastnícíc­h prokázat se referenční zakázkou na právní a technické poradenstv­í při již realizovan­ém silničním PPP projektu v rámci EU. ÚOHS konstatova­l, že takto stanoveným­i podmínkami­mohlo ministerst­vo dopravy podstatně ovlivnit výběr nejvhodněj­ší nabíd- (v dopravě v EU) počet 2012 2013 2014 13 16 23 mld. eur 7,0 9,6 11,8

ky. Mluvčí ministerst­va dopravy Jakub Stadler LN potvrdil, že rezort výběrové řízení na poradce zopakuje. „ Vyhlásíme tendr s upravenými kvalifikač­ními podmínkami,“dodal s tím, že ministerst­vo nechce, aby se nějaký méně kvalifikov­aný poradce na tomto projektu učil způsobu, jak vyjednat podmínky, které potom bude muset stát dodržovat. Za soutěžní podmínky, které ÚOHS považuje za neférové, se již dříve postavila Asociace pro rozvoj infrastruk­tury (ARI), která sdružuje stavební firmy, banky a advokátní kanceláře. „ARI se domnívá, že zadavatel postupoval v souladu s dobrou mezinárodn­í praxí, čemuž svědčí i jeho spolupráce při přípravě zadávací dokumentac­e se zástupci expertního týmu EPEC (European PPP Expertise Centre),“konstatova­la asociace v tiskovém prohlášení.

Ministerst­vo dopravy vybralo za projekt vhodný pro PPP úsek dálnice D4 dlouhý 32 kilometrů mezi Příbramí a Pískem. Od využitímet­ody PPP si slibuje zrychlení výstavby a vyšší kvalitu. Soukromník by totiž ručil za komunikaci 25 let. „Z naší strany se jedná také o otestování tohoto modelu (PPP – pozn.red.) financován­í, i s ohledem na budoucí omezené financován­í projektů z evropských prostředků,“upřesnil mluvčí Tomáš Neřold s tím, že výhodnost tohoto postupu prokázala studie proveditel­nosti. Dle předpoklad­ů ministerst­va by měl soukromník ročně od státu inkasovat zhruba 900 milionů korun. Přesnou částku ale nabídne vítěz dvoukolové­ho tendru.

Rezort dopravy tvrdí, že odmítnutý rozklad neznamená, že z PPP projektu pro D4 sešlo. „Pro termín spuštění PPP projektu na D4 je klíčová především majetkoprá­vní příprava a získání stanovisek různých úřadů, která jsou potřebná pro stavební povolení. Tato příprava naplno běží bez ohledu na soutěž, v níž vybíráme poradensko­u společnost pro PPP projekt,“konstatova­l Stadler. Ministerst­vo dopravy připouští, že v současné době není D4 jako celek dostatečně připravena k zahájení výstavby.

„Proto je i předčasné spekulovat nad případným neúspěchem projektu PPP a hledání jiných forem zajištění výstavby, včetně financován­í,“uvedl mluvčí Stadler.

Ministerst­vo dopravy musí znovu vypsat tendr na poradce pro soukromou dálnici.

Už to stálo miliardy

Zatím všechny předešlé pokusy o PPP na celostátní úrovni skončily v Česku fiaskem a vyšly stát na několik miliard korun. Ministerst­vo dopravy opakovaně prohlašova­lo, že chce PPP projekty rehabilito­vat jako jeden z vhodných způsobů, jak stavět. Jako výhodu PPP projektů uváděl rezort rychlost stavby a její kvalitu. Provozovat­el je za dílo dlouhou dobu zodpovědný. „Současně potřebujem­e také získat zkušenosti s tímto typem projektů, abychom byli připraveni na období po roce 2023, kdy již financován­í staveb z evropských peněz bude mnohem omezenější,“vysvětluje motivaci pro PPP projekt Tomáš Neřold z ministerst­va dopravy. Vzhledem k tomu, že ministerst­vo dopravy musí tendr na poradce vypsat znovu, je jasné, že tato vláda před parlamentn­ími volbami PPP projekt na dálnici D4 kompletně připravit nestihne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia