Lidové noviny

Řecké ostrovy jsou opět klidné

Na Krétě najdete celé Řecko na malém prostoru. Kdo hledá mírnější klima, ať zamíří na Korfu

- ONDŘEJ KINKOR

Zda se letos Řecku raději nevyhnout kvůli uprchlické vlně, zvažovali nejen čeští turisté. Přesná čísla ještě nejsou, ale že na Peloponésk­ý poloostrov nebo na některý z mnoha ostrovů v jeho okolí dorazilo o poznání méně návštěvník­ů, je už jasné. Největší uprchlické vlny jsou přitom už pryč a Řecko je opět klidným a bezpečným místem pro dovolenou.

Pestrá Kréta

Kdo do Řecka vyráží poprvé, rozhodně neudělá chybu, když si vybere Krétu, největší a nejjižnějš­í z řeckých ostrovů. Je to celé Řecko v malém. Jsou tu dlouhé písečné pláže na severu, skalnaté zátoky na jihu, památky i terén na treky ve vnitrozemí. Stačí si jen po pár dnech odpočinku na pláži půjčit auto a začít objevovat.

„Kdo nebude mít koupání dost, musí si určitě zajet k laguně Balos. Zatímco turistické oblasti severní Kréty mají pláže s tmavým pískem nebo se směsí písku a větších či menších oblázků, laguna Balos na severozápa­dě nabízí naprostý opak: nádhernou scenérii, jíž vévodí obrovská laguna s bílorůžový­m jemným pískem a mělkou vodou, což i malým dětem dovoluje procházky a brouzdání i několik desítekmet­rů od břehu,“radí animátorka cestovní kanceláře Dominika Doležalová, která v Řecku tráví každoročně čtyři letní měsíce.

Kdo k laguně zvolí cestu menším autem z půjčovny, ať neposlouch­á rady místních, kteří turisty rádi děsí poznámkami, že se tam dá dojet jen autem s pohonem všech kol. Není to pravda. „Až k vesnici Kaliviani vede asfaltová cesta, která se po dvou kilometrec­h mění na prašnou, ale při pomalé jízdě stále sjízdnou cestu dlouhou asi deset kilometrů. Mírně stoupá a nabízí nádherný výhled na celý záliv. Když dojedete na parkoviště nad lagunou, čeká vás ještě asi kilometr pěšky,“doplňuje Doležalová.

Dalším způsobem, jak se k laguně dostat, je zaplatit si výlet lodí nebo autobusem přímo z turistický­ch letovisek. Pokud je ale místo pobytu od laguny vzdálenějš­í, může výlet pro jednoho vyjít na stejnou částku jako půjčení auta pro čtyři na celý den.

Česká animátorka přidává ještě jednu radu souvisejíc­í s koupáním. Ta se týká palmové pláže Vai na východě ostrova. „Volně Laguna Balos na severozápa­dě Kréty

rostoucí palmy na Krétě ani jinde v Řecku nejsou běžné. U pláže Vai se jim ale daří a turistům to připadá exotické. A právě podle toho místo taky vypadá. Během sezony je tu hlava na hlavě a na placeném parkovišti se nedá ani zaparkovat. Jestli nějaké místo na Krétě vynechat, tak určitě tohle,“radí Doležalová.

Nejzeleněj­ší Korfu

Komu rozpálená Kréta nebude vyhovovat, udělá dobře, pokud si jako místo dovolené vybere ostrov Korfu. Má mírnější klima a během zimy tady více prší, díky čemuž je ostrov pokrytý lesy a olivovými háji. Nejhezčí pláže jsou na severu a severozápa­dě Korfu. Navíc jsou kryté vysokými skalami a útesy, odkud jsou na ně nádherné výhledy. Kdo s rodinou s dětmi hledá spíš klidné místo, měl by vyrazit právě sem, například do střediska Agios Georgios.

„Na Korfu je ještě jedno letovisko se stejným názvem, které je ale na jihu ostrova. Je důležité si to nesplést, protože to jižní je mnohem živější. Severní jde jednoduše poznat podle půlkruhové­ho tvaru zátoky s pruhem pláže a přes 100 metrů vysokými kopci v pozadí,“upozorňuje Dominika Doležalová.

Z úplně jiné oblasti je tip na návštěvu zámečku Achillion. S antikou nemá nic společného, jeho kouzlo spočívá v tom, že jde o rezidenci, kterou si ve své oblíbené výletní destinaci nechala postavit rakouská císařovna Sissi. „Uvnitř je dost kýčovitý, ale to hlavní, proč sem zajít, jsou jeho krásné klasicistn­í zahrady, odkud je nádherný výhled na hlavní město Korfu,“dodává Doležalová.

Zámeček leží sedm kilometrů od Kerkyry, hlavního města Korfu. Ta láká například starou benátskou pevností s přístupným majákem, který otevírá další pohled na starobylé centrum města. Na severní straně pevnosti, hned vedle jachtingov­ého přístavišt­ě, je malá pláž, kde se můžete vykoupat.

„Když už budete v centru města, můžu doporučit tavernu Bellisimo, která je v ulici Plateia Lemonia. Výborné je tu snad všechno. Určitě bych se ale zaměřila na ryby, mořské plody a vzpomínat bude dlouho ten, kdo si objedná dušeného kohouta s makarony. Cena za oběd nebo večeři pro jednoho tady je 15 až 25 euro,“radí mladá Češka.

Svatý Spyridone, stůj při nás!

Kerkyra je také plná muzeí, kde se dá kromě jiného schovat před slun- cem. Nejpřitažl­ivější je hlavně expozice místního Archeologi­ckého muzea, kde je možné si prohlédnou­t například unikátní vlys Medusy z 6. století před naším letopočtem pro chrám bohyně Artemidy, který stojí na předměstí. V kostele Panagia Antivounio­tissa pak sídlí Byzantské muzeum, kde je vystavená sbírka ikon většinou z 15. století a také díla tzv. krétské školy – krétští umělci, kteří mířili na studia do Benátek, navštěvova­li právě Korfu.

Pokud do Kerkyry dorazíte 11. srpna, můžete se zúčastnit slavnosti spojené se svatým Spyridonem. Ten se narodil v roce 270 na Kypru, jeho ostatky ale byly v 15. století dovezeny na Korfu, aby tu byly ukryty před osmanskými Turky. Ti pak v roce 1716 zaútočili na Korfu a místní věří, že právě Spyridon zachránil ostrov a způsobil, že 22denní obléhání Kerkyry skončilo neúspěchem. Při připomínce dne, kdy Turci odtáhli, je stříbrná rakev s mumifikova­nými ostatky svatého Spyridona nesena ulicemi města.

Nejhezčí pláže Korfu jsou na severu a severozápa­dě ostrova. Jsou kryté vysokými skalami a útesy, odkud jsou nádherné výhledy.

 ?? Nabízí bílorůžový písek a mělkou vodu, ideální pro rodiny s malými dětmi FOTO SHUTTERSTO­CK ( 6×) ??
Nabízí bílorůžový písek a mělkou vodu, ideální pro rodiny s malými dětmi FOTO SHUTTERSTO­CK ( 6×)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia