Lidové noviny

Kleftiko či kokoretsi. Ochutnejte

-

Narazíte na něj všude. Je to takový „řecký hamburger“– gyros. Je k dostání na ulici i v turistický­ch restaurací­ch. Jenže...

„Gyros původně řecké jídlo není. Majitelé taveren, kteří si zakládají na tradiční řecké kuchyni, vám ho nenabídnou, a když se na něj třeba jen zeptáte, moc pochopení pro vás nemají. Dokresluje to i nejčastějš­í příloha, jíž jsou hranolky, které do kategorie tradičních řeckých jídel také určitě nespadají,“říká Martin Sloužka, jenž v řeckých restaurací­ch strávil jako kuchař osm sezon.

Nicméně ve srovnání s nabídkou v Česku, kde masová část obvykle vzniká z mraženého homogenníh­o kusu mletého masa, si v Řecku na gyrosu pochutnáte. „Dělá se z poctivých kusů vepřového, kuřecího a občas i skopového masa,“doplňuje Sloužka.

Český kuchař doporučuje se v Řecku zaměřit spíš na jídla, kte- rá jsou ze skopového nebo kozího masa. Tahle zvířata jsou pro Řecko typická a Řekové je zkrátka umí připravit. Sice jsou pokrmy z nich dražší, ale je škoda je alespoň jednou neochutnat.

„Do této kategorie určitě spadá kleftiko, které pochází z ostrova Korfu,“radí Sloužka, podle něhož je na kleftiko nejlepší maso ze skopové kýty nebo z části přední nohy a plecka. Dříve než se maso a zelenina uzavřou do pečicího papíru nebo alobalu, v němž se vše velmi pomalu peče, marinuje se v bylinkách a olivovém oleji s cit- ronem. K obsahu balíčku, který si host v restauraci rozbalí až na stole, pak Řekové dávají nejčastěji pečené brambory nebo rýži.

O něco extrémnějš­í je jídlo, které se jmenuje kokoretsi. Jedná se o jehněčí nebo kůzlečí vnitřnosti, například játra, ledviny, srdce nebo plíce, nakrájené na kostky, které jsou obaleny bránicí a omotány střívky. To vše se pak na rožni pomalu griluje a podává s opékaným chlebem.

U moře vás nemine ochutnávka ryb a dalších mořských plodů. Kromě běžně grilovanýc­h ryb je určitě dobré vyzkoušet nad rozžhavený­m uhlím připravova­né kalamáry plněné místním sýrem feta a bylinkami, případně rýží s bylinkami. „A skoro povinností je zkusit pomazánku taramasala­ta, která se připravuje z jiker tresky rozmixovan­ých s bramborem, olivovým olejem, citronem, česnekem a cibulí,“dodává Martin Sloužka.

 ?? Je ta pravá řecká specialita, kterou je třeba ochutnat ?? Nikoli gyros, ale kleftiko
Je ta pravá řecká specialita, kterou je třeba ochutnat Nikoli gyros, ale kleftiko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia