Lidové noviny

Plzeň šetřila, Sparta posilovala

České týmy v Evropě

- DAVID ČERMÁK

PRAHA Oběma běží hlavou stejné sny. Vyhrát ligu. Prokousat se z předkol do Ligy mistrů. A když to nevyjde, aspoň se co nejdéle ohřát v Evropské lize.

Ale cesty, kterými se fotbaloví rivalové Sparta a Plzeň snaží ke splnění cílů dopracovat, se liší.

Mistr z Plzně i po úspěšné sezoně vyměnil trenéra Krejčího, kterého nahradil Roman Pivarník. Pod ním hráči kousali tvrdé tréninkové dávky, ale kádr se skoro nezměnil a osa, jež zařídila dva tituly v řadě, by měla tým táhnout dál. Za posily, útočníka Bakoše a záložníka Hromadu, neutratil nic – první se vrátil z Liberce zadarmo po skončení smlouvy, druhý přišel na hostování.

A Sparta? Ta věří trenérovi Ščasnému, který s týmem celé léto piluje systém 3-5-2. Přivedla reprezenta­čního stopera Michala Kadlece, stáhla talenty z hostování a ještě cílí na tři zajímavá jména.

Za část peněz, které vydělala prodejem Krejčího a Schicka do Itálie, by ráda z dánskéhoMi­dtjyllandu přivedla zpátky útočníka Václava Kadlece, z Ostravy chce kapitána Daniela Holzera. Ani ten nebude zrovna zadarmo, výstupní klauzuli ve smlouvě má na deset milionů...

Liga mistrů, 3. předkolo PLZEŇ – FK Karabach (zítra 20.15) SPARTA – Steaua Bukurešť (zítra 20.00)

Evropská liga, 3. předkolo Admira Wacker – LIBEREC (čtvrtek 21.05) Škendija Tetovo – MLADÁ BOLESLAV (čtvrtek 20.00) SLAVIA – Rio Ave (čtvrtek 19.00)

Na Letné pořád čekají i na Tomáše Rosického, který doléčuje zranění u fyzioterap­eutů v Londýně a rozmýšlí, co dál. „I kdyby měl přijít za měsíc, dva nebo tři, vždycky ho rád přivítám. Je to výjimečný hráč,“tvrdí kouč Ščasný.

Plzeň v přípravě neprohrála

Nejen přestupová politika Spartu a Plzeň na začátku sezony rozděluje. Stačí se podívat na bilanci přípravnýc­h zápasů a na to, co oběma stranám období letní dřiny ukázalo.

Plzeň přípravu zvládla perfektně, ani jednou neprohrála. Rozehrála se proti slabším soupeřům, pak obstála proti těm silným – na soustředěn­í v Rakousku dostala jediný gól.

A ještě možná objevila kanonýra. Útočník Krmenčík, který se už na jaře jako náhradník blýskl dvěma góly na Spartě, stihl v devíti zápasech jedenáct branek!

Sparta střelce hledala marně, z pětice útočníků se netrefil ani jeden. Také proto, že druhý tým minulého ročníku pojal přípravu trochu jinak. Odehrál jen pět zápasů, z toho čtyři s kvalitními soupeři. Výsledkově byla na pochvalu až generálka s Fenerbahce, v níž Sparta po dobrém výkonu remizovala 0:0.

„Hráli jsme málo zápasů, abychom mohli hodně trénovat,“vysvětlova­l Ščasný. „Hodnotit přípravu podle výsledků mi přijde legrační.“

Jak jsou rivalové nachystaní, se ukáže už zítra, kdy pro oba začíná bitva o postup do Ligy mistrů.

Steaua Bukurešť, která cestuje na Letnou, sice už nestraší soupeře tak jako v 80. letech, kdy patřila k evropské špičce a Spartu sejmula pěti góly, ale silná je i nyní.

Plzeň čeká nevyzpytat­elný Karabach, který se lepší rok od roku a dokázal obrat o body i Inter Milán.

Nesnadný start prověří sílu obou týmů. A může určit ráz celé sezony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia