Lidové noviny

Za vyhynutí dinosaurů může ropa

- ISTVÁN LÉKO

Pokud můžeme věřit nové teorii japonských vědců, tak za dávné vymření dinosaurů paradoxně může ropa, tento katalyzáto­r moderní doby, kvůli němuž už ve válkách zemřely miliony lidí. Vědci tvrdí, že před 66 miliony let obří meteor dopadl do ropného pole gigantický­ch rozměrů a velké množství popela z požáru radikálně změnilo klima na planetě.

Také navěky se rozlučme s klasickými videopřehr­ávači. Poslední výrobce přístrojů fungujícíc­h na bázi VHS, které byly velmi populární v 70. a 80. letech, ke konci července ukončí výrobu. Továrna japonské firmy Funai Electric se nachází v Číně, ale loni se jí podařilo na celém světě prodat pouze 750 tisíc kusů, zatímco před 16 lety se prodeje pohybovaly kolem 15 milionů kusů ročně. Panasonic videopřehr­ávače přestal vyrábět v roce 2012, Sony už o deset let dříve. Doufejme, že ne

SHORT

navěky, ale McDonald’s kvůli katastrofá­lnímu nedostatku pšenice ve Venezuele přestává vyrábět oblíbené sendviče Big Mac. Firma Arcos Dorados Holdings provozuje více než 2000 restaurací McDonald’s v Latinské Americe a její vedení doufá, že výpadek je jen dočasný. Ekonomická krize způsobená nízkou cenou ropy drtí hlavně Venezuelu. Mezinárodn­í měnový fond tu letos odhaduje desetiproc­entní pokles HDP a inflace prý může dosáhnout až 700 procent.

Zato Facebooku se daří. Mark Zuckerberg hlásí první úspěšný let prototypu dronu, který firma vyvíjela dva roky. Facebook v honbě za novými zákazníky plánuje pomocí bezpilotní­ch letadel a laseru dostat levně internet i do míst, která jinak nelze připojit. Video z testovacíh­o letu dronu Aquila, který připomíná neviditeln­ý americký bombardér Stealth, vidělo přes šest milionů lidí. Největší hotel světa s více než deseti tisíci pokoji nebude v Dubaji, ale vMekce. Podle serveru pursuitist.com bude hotel s názvem Abraj Kudaj stát asi dva kilometry od nejposvátn­ějšího místa islámu Káby. Obří hotel má vlastnit saúdská královská rodina a náklady na výstavbu dosáhnou 3,6 miliardy dolarů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia