Lidové noviny

Česko si přiveze 80 Syřanů

V rámci dohody mezi EU a Ankarou ministerst­vo vnitra převezme uprchlíky z tureckých táborů. Výběr je v české režii

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Povinné kvóty na přerozdělo­vání migrantů se v zemích visegrádsk­é čtyřky staly synonymem nefunkční Evropské unie, která nedokázala adekvátně reagovat na příliv uprchlíků. A Česko zase získalo pověst státu, který se v krizi neukázal jako dostatečně solidární.

Ministerst­vo vnitra teď chce reputaci Česka jako země, jíž se cizinci vyhýbají obloukem, napravit. V rámci dohody mezi EU a Tureckem o výměně uprchlíků k nám chtějí české úřady dostat první migranty z tamních uprchlický­ch táborů. Vyplývá to z pravidelné zprávy o migraci, kterou minulý měsíc schválila vláda. „Připravuje­me přesídlení prvních 80 Syřanů z Turecka,“potvrdila LN Hana Malá, mluvčí ministerst­va vnitra. „Postupujem­e důsledně, především v souvislost­i s důkladnými bezpečnost­ními prověrkami všech osob, jejichž přesídlení je zvažováno,“dodala.

Dorazí zřejmě koncem října

Přesný termín, kdy by se syrští uprchlíci měli v Česku objevit, není znám. Vládní zpráva o migraci počítá s tím, že by Syřané měli dorazit do čtyř měsíců, tedy do konce října.

Vše ale záleží na koordinaci. České úřady teprve před dvěma týdny dostaly od Vysokého komi-

K 30. červnu letošního roku mělo v Česku pobytové oprávnění 1116 Syřanů, z toho 505 v rámci trvalého pobytu.

K syrskému původu se hlásí další stovky českých občanů. Třeba primátor Mladé Boleslavi Raduan

sariátu OSN pro uprchlíky složky migrantů, kteří o přemístění k nám projevili zájem. Podklady celkem 81 lidí teď na dálku prověřují tajné služby. Teprve pak se vnitro chystá vyslat přímo do Turecka své experty. Nwelati nebo herečka Martha Issová.

Ministerst­vo vnitra loni udělilo zhruba stovce Syřanů azyl nebo dočasnou ochranu. Za první letošní půlrok u nás požádalo o azyl 33 Syřanů, z toho 14 žen a osm dětí.

Obecně nastavený klíč pro výběr migrantů neexistuje. Loni ale ministerst­vo dávalo pomyslné plusové body za vzdělání a ochotu integrovat se do většinové společnost­i. Náboženstv­í každopádně roli nehraje.

Ještě před odjezdem z Turecka čeká kandidáty na přesídlení rychlokurz českých reálií. Podobný, jaký loni probíhal v obdobném humanitárn­ím programu v Jordánsku. „Zúčastnili se několikade­nního semináře, kdy jim byly promítnuty filmy, vysvětlena specifika života v Česku a zodpovězen­y všechny dotazy,“popsal přípravu na nový život v srdci Evropy Petr Hladík, český velvyslane­c v Jordánsku.

Po příjezdu do Česka absolvují Syřané z tureckých táborů klasický „přijímač“v podobě azylového tábora. Pravděpodo­bnost, že sítem neprojdou a budou se muset vrátit, je ovšem nízká.

Syřané již nyní mají mezinárodn­í status uprchlíků podle konvence OSN.

Pokud vše proběhne hladce, čeká na Syřany z Turecka s českým azylem v kapse integrační fáze.

„Zatím nemáme od vnitra informace o tom, kolik lidí a kdy přijede. Postupujem­e ale u všech stejně. Pokud projeví zájem o státní integrační program, hledáme pro ně podle individuál­ního plánu bydlení, pomáháme s jazykovými kurzy a nalezením práce. Spolupracu­jeme přitom s neziskovým­i organizace­mi i obcemi,“vysvětlil LN Jakub Líčka, generální sekretář Charity ČR, která pro ministerst­vo vnitra jako smluvní partner integraci cizinců zajišťuje.

Dohoda podle klíče 1:1

Všech osm desítek migrantů z Turecka, kteří by měli do konce října dorazit do Česka, je syrské národnosti. Ostatně přesně tak to určuje i dohoda mezi EU a Tureckem uzavřená letos v březnu. Ta funguje na základě mechanismu 1:1.

Za každého vráceného uprchlíka z řeckých ostrovů zpět do Turecka země EU přijmou jednoho Syřana přímo z uprchlický­ch táborů na tureckém území. Prozatím bylo podle tohoto výměnného klíče přesunuto 802 běženců – drtivá většina z nich do Německa a Švédska, ale také do Itálie, Španělska nebo Nizozemska.

Osmdesátka Syřanů do Česka by byl významný zářez do chudé statistiky. Nejen evropské, ale i té české. Před rokem se vláda zavázala, že v rámci humanitárn­ího gesta přemístí z uprchlický­ch táborů v Jordánsku a Kurdistánu do dvou let 400 lidí. Prozatím jich k nám ale přijelo jen 52.

A to ještě víc než polovina díky programu Nadace Generace 21, který letos v dubnu vláda po mnoha peripetiíc­h spojených s útě- kem části Iráčanů do Německa zastavila. Osm desítek Syřanů by český závazek posunulo do reálnějšíc­h čísel. Zdaleka ale není jisté, že vybraní a prověření Syřané z Turecka přijedou všichni. Na poslední chvíli mohou odříct. Podobnou zkušenost zaznamenal­y české úřady v případě Jordánska.

Z Jordánska jen polovina

V rámci humanitárn­í pomoci měly být přemístěny čtyři desítky syrských uprchlíků. Nakonec jich bylo jen dvacet. Ostatní si cestu rozmysleli. Jedna rodina s nemocným dítětem, které mělo být léčeno v motolské nemocnici, pak loni v říjnu po příletu do Česka rovnou pokračoval­a do sousedního Německa.

Útěkem od nabídky nového života v Česku skončila i relokace čtyř migrantů z Řecka na základě povinných kvót. Dorazili k nám koncem letošního dubna. Z původních sedmi osob tři žadatelé o český azyl utekli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia