Lidové noviny

Soud s miliardáře­m se přiblížil

- ADAM JUNEK Pokračován­í na str. 3

Britský odvolací soud potvrdil vydání stíhaného podnikatel­e Savova české justici

PRAHA České úřady se přiblížily k tomu, aby dosáhly na uprchlého miliardáře Františka Savova. Britský odvolací soud totiž potvrdil dřívější verdikt, že má být podnikatel vydán ke stíhání v Česku, kde mu vyšetřovat­elé kladou za vinu spoluúčast na stamiliono­vých daňových podvodech.

Blíž je tak i případný soud, v němž by mohly roli sehrát vlivné postavy české politiky či byznysu včetně expremiérů. Savov ale boj o vydání nevzdává a právní bitva o jeho setrvání v londýnském „exilu“bude pokračovat.

„Britské úřady rozhodoval­y o opravném prostředku proti verdiktu o vydání obviněného. Rozhodnutí prvoinstan­čního soudu bylo potvrzeno,“uvedla mluvčí městského státního zastupitel­ství Štěpánka Zenklová. O vydání Savova loni v červenci nepravomoc­ně rozhodl westminste­rský soud.

„Budeme se bránit“

„Britský soud (High Court) v odvolacím řízení zohledňova­l pouze samotný proces vydání podnikatel­e Františka Savova, nikoli věcnou podstatu případu. Z tohoto pohledu jsme neočekával­i jiný verdikt, než jaký soudce vynesl. Na- dále platí, že využijeme veškerých nástrojů procesní obrany, které nám umožňuje evropské právo, včetně zásadnější­ch řízení před britskými a evropskými soudy, která se teprve rozbíhají,“komentoval verdikt Savovův mediální zástupce Jan Hrubeš.

Právníci podnikatel­e, jenž před nedávnem prodal velkou část svého mediálního domu v čele s deníkem E15 miliardářů­m Danielu Křetínském­u a Patriku Tkáčovi, rozhodnutí britského soudu analyzují. A zřejmě i proti němu podají opravný prostředek. Napadnou pak pravděpodo­bně i případný vydávací proces.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia