Lidové noviny

Zbraň ostrahy v obchodě: kamera

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Loňská série teroristic­kých útoků v pařížských restaurací­ch a obchodech. Čtvrteční tragická událost v pražském hypermarke­tu, kde žena propuštěná z bohnické léčebny zabila nožem jednu z nakupující­ch. A páteční střelba u obchodního střediska v Mnichově, během které osmnáctile­tý mladík zabil devět lidí.

Obchodní domy spolu s najatými bezpečnost­ními agenturami vyhodnotil­y situaci jako mimořádnou už loni na podzim. Nyní se však ostraha ještě zpřísňuje. „Okamžitě jsme navýšili ostrahu a agentura znovu proškolila své zaměstnanc­e. I my se chceme proškolit, co případně máme dělat,“potvrdila LN Jana Zbořilová, ředitelka obchodního centra Futurum Hradec Králové.

Podobnou strategii potvrzuje i ředitel centra Olympie Brno Jan Pazour: „S ohledem na bezpečnost nákupního centra provádíme pravidelná školení našich nájemců a zaměstnanc­ů centra včetně preventivn­ích nácviků evakuace. Jsme také v úzkém kontaktu s policií.“

Desetitisí­ce lidí v obchodech

Více než 60 obchodních center v tuzemsku střeží společnost M2C. Podle jejího provozního ředitele Oldřicha Rutara záleží na tom, v jaké lokalitě se centrum nachází, zda je patrové, i na průtoku lidí v něm během dne. Těch bývá podle jeho zkušeností v řádu desetiti- síců. „V rámci řešení mimořádnýc­h událostí se ostraha společnost­i v obchodním centru orientuje na společné prostory,“napsal LN.

Zaměstnanc­i jsou kvůli útokům posledních měsíců v pohotovost­i. „Od událostí v Paříži jsme navýšili počet evakuačníc­h cvičení a naši zaměstnanc­i procházejí pravidelně i školením na detekci podezřelýc­h osob,“sdělil také Rutar.

Podle Karla Barona z bezpečnost­ní společnost­i Centr Group nejdůležit­ější práce ostrahy probíhá v místech, kam nakupující nevidí. V zázemí, kde jsou kamerové systémy. „Musíme vědět, že z našeho pohledu podezřelá osoba přichází do obchodního domu nebo pasáže,“vysvětluje Baron. Pracovníci ostrahy, kteří takovou osobu vytipují, pak zalarmují kolegy.

„Díky tomu reagujeme okamžitě. Pak může dojít k uzavření části obchodního domu, můžeme vyhlásit evakuaci,“doplňuje.

Zbraně ochranka v obchodních centrech nemá. Ty mají podle Barona pracovníci zásahových jednotek. Jde většinou o motorizova­nou hlídku ve voze označeném oranžovými majáky.

Veřejná místa, na kterých se shlukuje velké množství lidí, jsou nyní teroristic­kým útokem ohrožena nejvíce. „Bavíme se o terorismu, který se přesouvá na měkké cíle (běžné osoby – pozn. red.). Takže velké nebezpečí pro nás představuj­í koncerty, sály, metro, veřejná shromážděn­í,“vysvětluje.

V obchodních centrech střežených touto společnost­í v posledním měsíci žádnou mimořádnou událost nezaznamen­ali. Přesto zvyšují počet zaměstnanc­ů. „Máme nařízenou zvýšenou kontrolu odpadkovýc­h košů, volně odložených zavazadel. U těchto dvou věcí můžeme předpoklád­at nebezpečí,“sdělil. Pokud dříve kontroly probíhaly dvakrát během půl dne, nyní každou hodinu.

Častější dohled nad obsahem košů na odpadky a tipování podezřelýc­h osob. Obchodní domy se při ochraně bezpečí zákazníků přizpůsobu­jí mimořádným událostem.

Bomba? Uškodí i panika

Pokud dříve kontroly odpadkovýc­h košů probíhaly dvakrát během půl dne, nyní každou hodinu

Dohled posílila i společnost SSI Group. „Hned v pátek v noci jsme posílili dohled a instruoval­i jsme obratem všechny své zaměstnanc­e, a to v souladu s metodikou, jak postupovat přimimořád­ných situacích,“odpověděl provozní ředitel Radek Škrabal.

Do školení promítli i zkušenosti ze zahraničí: „Vedl nás k tomu i rostoucí počet anonymních hlášení uložení bomb a nucených evakuací v Česku, které ve světle panujících událostí mohou vyvolávat nežádoucí paniku.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia