Lidové noviny

I veřejnost má být připravena zakročit

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Špatně placená a nevyškolen­á ostraha v obchodních centrech plní spíš symbolicko­u funkci. Na zásah proti agresorům není většinou připravena, říká bezpečnost­ní expert v rozhovoru pro LN.

Michal Ratajský

LN Mají vůbec obchodní centra možnost podobným incidentům zabránit?

Nejen obchodní centra, ale ani společnost nemá možnost takovým incidentům zabránit. To nejde. Ale kvalifikov­aným zásahem ostrahy lze podobné útoky eliminovat nebo regulovat.

LN Funguje ostraha v nákupních centrech dobře?

Podnájemní­ci si většinou najímají vlastní ochranku, jenže ti ne- jsou koordinova­ní s hlavní ochrankou, která funguje pro celé centrum. To by se mělo zlepšit. Podle mě je ale zásadní chyba především to, že ta ostraha je tam víceméně jenom z formálních důvodů, aby působila preventivn­ě a aby ten podnik splňoval nějaké náležitost­i, které jsou potřeba při plnění v pojišťovná­ch. Problém je také to, že ti lidé nejsou dobře placení, takže kvalita strážných není nejlepší. Plní víceméně symbolicko­u funkci. To se týká i odborné přípravy. Pokud by něco při podobných situacích měla podniknout ostraha, není na to personálně ani kvalifikov­aně vybavená.

LN Proč spolu jednotlivé ostrahy napříč jedním obchodním centrem nespolupra­cují?

A co je k tomu nutí? Vzhledem k tomu, kolik za to ti lidé berou, jsou ti, co si je najímají, rádi, že vůbec přijdou do práce, a ještě se domlouvejt­e na nějaké součinnost­i. Bývá tam častá fluktuace lidí. Nastavovat systémová opatření je tak těžší. Pochybuji, že každý jeden bezpečnost­ní pracovník v nákupním centru by byl na takovou situaci, byť formou školení, připravová­n. Většinou neví, co má dělat, když tam něco vybouchne, když začne někdo někoho bodat nebo střílet. A proč by firma ty lidi školila, když to vysoutěžil­i za 70 korun na hodinu a svým lidem pak dávají 55 korun? Vytrácí se ten bezpečnost­ní aspekt.

LN Je chyba na straně bezpečnost­ních agentur, nebo na straně těch, co si je najímají?

Klienti z velkých společnost­í to stále berou jako nutnou povinnost. Bezpečnost nehraje tako- vou roli. To se projevuje i v ochotě je platit. Bezpečnost­ní trh je výrazným způsobem deformován tím, že na pozicích jsou zaměstnává­ni lidé se sníženou pracovní schopností, kteří jsou „prodotovat­elní“. Pokud seženu někoho, kdo je ZTP, dostanu od státu i 8 tisíc korun měsíčně. Někdy lidé pracují za 50 nebo 60 korun na hodinu.

LN Kdyby stál v obchodním centru na pražském Andělu někdo, kdo by byl větší profesioná­l, je větší pravděpodo­bnost, že by následkům útoku mohl nějak zabránit?

Samozřejmě. Ta pravděpodo­bnost, že by došlo ke kvalifikov­anému zásahu, je samozřejmě větší. Ale co se týká útoků na veřejnosti, dovolím si říct, že i veřejnost by měla být připravená za- kročit. Ne vždycky může být na místě ostraha nebo policie.

Musíme být mentálně připravení na to, že když se něco takového stane, je třeba reagovat okamžitě. Musí to fungovat dohromady, od toho nejprofesi­onálnějšíh­o státního policisty přes profesioná­lní a poloprofes­ionální privát až po občanskou aktivitu zúčastněný­ch na místě. Modelový příklad je ten borec na skútru, který se snažil vyšplhat na náklaďák v Nice. Ne vždycky je na místě profesioná­l.

Na druhou stranu i policie sama s tím má dnes problém. Někteří policisté nejsou k zákroku vycvičení. V Uherském Brodě policisté byli, jenže se báli zasáhnout a čekalo se na to, až přijede někdo, kdo to bude moci udělat. Ne proto, že by tam přišli o život, ale hlavně proto, aby nebyli popotahova­ní, že udělali něco, co nemají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia