Lidové noviny

Tajemný Savov a jeho kauzy

Majetek muže, který se vždy skrýval před pozorností médií, je obtížné zmapovat. Může ale čítat miliardy

-

tech, byl přitom už tehdy podnikatel­sky spojen s rodinou Milana Matouška staršího, který ve Fondu dětí a mládeže působil.

Koleje k bohatství

A působil také – coby náměstek generálníh­o ředitele – v Českých drahách, což je více než důležitá stopa. Byznys Františka Savova se totiž kolem státního kolosu pohyboval a zřejmě pohybuje nadále. Především v podobě společnost­i Legios, dodavatele vagonů, jehož příběh zná veřejnost hned z několika stran.

Firmu, která dnes funguje pod názvem Heavy Machinery Services, už několik let vyšetřuje policie. V případu jde, podobně jako v kauze Octavian (v níž chce nyní policie Savova dostat před soud), o daňové úniky. Detektivov­é po několika letech nedávno navrhli obžalovat tři manažery vagonky, která se zabývá opravou a výrobou kolejových vozidel.

Legios však upoutal pozornost i v poslední době. Firmě totiž došly peníze a dostala se do insolvence, která se za podivuhodn­ých okolností odehrává před Krajským soudem v Českých Budějovicí­ch.

Jeden z věřitelů – slovenská Všeobecná úvěrová banka – vydal v minulosti několik ostrých prohlášení v tom smyslu, že Legios, napojený na Františka Savova, manipuluje soudním řízením. Za zmínku stojí, že na postu insolvenčn­ího správce ještě donedávna působil kontroverz­ní právník Ivo Hala, který je dnes (opět v jiném případu) obviněn v rozsáhlé kauze údajné insolvenčn­í mafie.

O tom, že Savov vagonku ovládá, se spekuloval­o delší dobu, ale podnikatel to popíral. Naposledy s tím, že firmu pouze financoval.

Podobně se ústy svých mediálních zástupců distancova­l i od dalších investiční­ch projektů, které s ním byly spojovány. Koupi ztrátového budějovick­ého pivovaru Samson mu novináři připsali v roce 2010, byť jako oficiální vlastník vystupoval­a kyperská společnost Harvestor.

Ať už za ní stál Savov, či někdo jiný, nešlo mu o výrobu piva. Klenot se skrýval v několika ochranných známkách k pivu Budweiser Bier, které posléze prodal mezinárodn­ímu gigantu Anheuser Busch InBev. Sousední státní Budějovick­ý Budvar mohl jen koukat s otevřenými ústy, jak se jeho hlavní konkurent zmocňuje silné zbraně, již využije v právních sporech o značku Budweiser.

Spoření se Savovem

Zcela odlišný je případ kampeličky Artesa, jedné z největších na trhu. Na konci loňského roku spravovala 3,5 miliardy korun vkladů. Ani tady Savova nenajdeme, Artesu drží s 99,86procentn­í majetkovou účastí akciová společnost Artesa Capital, za níž stojí právník Bohumil Koutník. Ten je mimochodem další důležitou osobou v Savovově blízkosti.

Artesu nicméně ve svých materiálec­h zmiňují i policisté. Jak informoval už před dvěma lety server Aktuálně.cz, podle detektivů končila část peněz z nezákonnýc­h vratek DPH, jež se měly točit v případu Octavian, právě v této kampeličce. Zmiňují se též o tom, že ji ovládá právě Savov.

Až se bude miliardář stěhovat zpět do Čech, možná k tomu bude moci využít vlastní firmu. Mezi aktiva, která mu novináři často připisují, patří i společnost Skyport. Ta na pražském Letišti Václava Havla vlastní a provozuje nákladní terminál – z hlediska bezpečnost­i státu strategick­é místo. Stát jej před osmi lety prodal zhruba za tři čtvrtě miliardy korun neznámé společnost­i Central European Handling.

Savovův majetek, respektive ten, který je mu připisován, se však pomalu tenčí. Zmiňovaný Legios je v úpadku. Na jeho troskách sice nedávno vznikla společnost Legios Loco, která ale nemá na trhu zdaleka tak silné postavení. Skyport nedávno skončil na bratislavs­kém letišti a zůstala mu jen Praha. A jedni z nejlepších právníků na světě, kteří ho v Londýně hájili, jistě něco stáli. Zatím ovšem Savov, který se do Londýna uchýlil už v roce 2008 a po roce 2013, kdy policie na podzim udělala zátah v jeho firmách, už v něm zůstal natrvalo, tahá „za kratší konec“.

V červnu navíc v souvislost­i s touto kauzou rozsáhlých daňových úniků obstavila policie bezmála 650 milionů korun na účtu v Rakousku. Podle informací MF DNES šlo o Savovovy peníze z prodeje části vydavatels­tví Mladá fronta, a. s. (nemá nic společného s vydavatels­tvím MAFRA) mediální společnost­i CNI Křetínskéh­o s Tkáčem.

Savov to sice prostředni­ctvím Hrubeše popřel, nic to ovšem nemění na tom, že policie oznámila, že tímto krokem se jí podařilo zajistit bezmála celou sumu, o niž měl být stát připraven na dani z přidané hodnoty v rámci karuselový­ch operací skupiny, již měl uprchlý podnikatel řídit.

Na nadměrných vratkách si měla skupina přijít až na 770 milionů korun. Na základě více než dvouletého sledování obvinila po akci známé jako Octavian policie jedenáct lidí buď z daňových úniků, nebo praní špinavých peněz.

 ?? Si své soukromí střeží. Snímek pochází z loňského června, kdy soud v Londýně rozhodoval o jeho vydání do České republiky. Verdikt tehdy nevynesl. FOTO ČTK ?? Podnikatel František Savov TOMÁŠ PLHOŇ
Si své soukromí střeží. Snímek pochází z loňského června, kdy soud v Londýně rozhodoval o jeho vydání do České republiky. Verdikt tehdy nevynesl. FOTO ČTK Podnikatel František Savov TOMÁŠ PLHOŇ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia