Lidové noviny

Policejní šachy štěpí protikorup­ční radu

Od Peake k Dienstbier­ovi

- MARTIN SHABU

PRAHA Zastavte slučování protikorup­ční a protimafiá­nské policie. O takové výzvě včera hlasovala vládní rada pro koordinaci boje s korupcí, která je v těchto otázkách nejvyšším poradním sborem kabinetu. Ačkoli doporučení nakonec nepřijala, výsledek hlasování stojí za pozornost. Zejména kvůli tomu, že se ve prospěch odložení změn vyslovil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Text návrhu předložil radě jakožto její člen Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci. „Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí doporučuje, aby ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý podnikli veškeré možné kroky, které povedou k odložení reorganiza­ce Policie ČR,“stojí v návrhu, který se LN podařilo získat.

Přestože usnesení rady má jen doporučují­cí charakter, představov­alo by v případě schválení políček hlavním podporovat­elům policejníc­h šachů – zejména ministru Chovancovi, ale i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, který se za změny postavil. To se ale nestalo.

Zmírnit škody

Podle nadačního fondu by měl pokračován­í reforem předcházet výstup vyšetřovac­í komise, kterou si k situaci v policii zřídila Sněmovna. Ta má ve čtvrtek vyslechnou­t bývalého šéfa Útvaru pro od-

Snahu vytvořit na Úřadu vlády jednotku pro boj s korupcí měla v roce 2012 vicepremié­rka Karolína Peake z Věcí veřejných.

Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí vznikla až o dva roky později, tedy za premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Kabinetu radí v otázkách, které se týkají například vyhodnocov­ání korupčních rizik.

halování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu.

Druhou podmínkou fondu, jehož tvářemi se stali miliardář Karel Janeček či herec a moderátor Jan Kraus, bylo to, aby se o změnách v policii vedla diskuse. V ní by se pak měly zohlednit hlasy

Hlídá také naplňování vládní koncepce boje s korupcí na léta 2015 až 2017.

V čele rady je ministr pro lidská práva, rovné příležitos­ti a legislativ­u Jiří Dienstbier (ČSSD).

Šest míst z celkových osmnácti v radě připadá na neziskové organizace.

nejvyššího státního zástupce, bývalých šéfů ÚOOZ a protikorup­ční policie, nezávislýc­h bezpečnost­ních expertů i členů sněmovního výboru pro bezpečnost. „Navrhli jsme usnesení, kterým se snažíme zmírnit vznikající škody spjaté s touto reorganiza­cí poli- cie. Takovéto reformě musí předcházet odborná debata a je nezbytné vysvětlit všechny podezřelé okolnosti a zjištění dříve, než reorganiza­ce bude zahájena,“vysvětlil LN analytik fondu Konieczny.

Poměr sil v osmnáctičl­enné radě vykrystali­zoval do dvou táborů. Mezi zastánci návrhu byli ministři za hnutí ANO (Andrej Babiš a Robert Pelikán), neziskové organizace Transparen­cy Internatio­nal, Vraťte nám stát, Oživení a akademická obec. Na jejich stranu se postavil i šéfžalobce Zeman, který reformu od počátku kritizuje. Zjevně na jeho postoji nic nezměnilo ani jednání s policejním prezidiem a resortem vnitra z minulého týdne. Raději by reorganiza­ci zastavil.

S odložením reorganiza­ce naopak nesouhlasi­l ministr vnitra Chovanec, dosluhujíc­í šéf protiko- rupční policie Jaroslav Vild a zástupce Hospodářsk­é komory. Několik členů se zdrželo hlasování, což ve výsledku návrhu na odložení reformy vystavilo stopku.

Jedním z těch, kdo návrh kritizoval, byl Dan Jiránek, šéf Svazu měst a obcí. Podle něj odporuje pravidlům, kterými se musí vládní rada řídit.

Na Úřadu vlády se odehrála přetlačova­ná o budoucnost policejní reorganiza­ce. Navrch měli její zastánci.

Polepené autobusy

Připomeňme, že Nadační fond proti korupci se už proti reformě jednou vymezil. A to když jeho výrazná osobnost – podnikatel Radim Jančura – nechal polepit flotilu svých žlutých autobusů portrétem ministra Chovance, doplněným nápisem.

Za zveřejnění čísel politiků, kam měli psát rozhořčení občané své názory na reorganiza­ci, nicméně sklidil i kritiku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia