Lidové noviny

Design kola jsme ochotni změnit

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

Plán na výstavbu obřího kola na pražském nábřeží vyvolal hodně nesouhlasn­ých reakcí. Přes mrtvoly nepůjdeme, řekl LN Jiří Havrda, vlastník společnost­i Timsbury Capital, investora atrakce.

LN Kdy se vlastně zrodil nápad postavit v Praze obří kolo?

Úplný začátek projektu se datuje do doby před osmi devíti lety. Hodně cestuji po světě a leccos už jsem viděl. Nejvíc mě ale uchvátilo londýnské kolo (London Eye – pozn. red.). Hodně ve svém životě věřím na osud. Nějak mi všechny ty věci začaly do sebe zapadat. Potkal jsem naprosto klíčového hráče a tím je společnost Dutch Wheels. Kdybych tyhle Nizozemce nepotkal, celé by se to asi ani nerealizov­alo. Pokud jde o konstrukci vyhlídkový­ch kol, jsou naprostá jednička ve světě. Další výhodou je, že tihle pánové to mají ve světě investic a byznysu nastaveno úplně stejně jako já. Pokud jsem schopen sehnat profesioná­ly, má cenu do takového projektu jít.

LN Jste odhodlaný do něj jít i přes docela četnou kritiku?

Jít do něj, to ano, ovšem ne za každou cenu. Dohodli jsme se na začátku v zásadě na jedné věci: pokud by se mělo realizovat v Praze velké kolo, ne na bázi Matějské pouti. Tedy jen rychle něco postavit, jít od toho pryč a čekat, jestli to bude fungovat. Stálo to přesně na tom, že Dutch Wheels odmítá klienty, kteří chtějí někde postavit zábavní park. Reputace téhle společnost­i je založena na tom, že tím kolem tvoří nějakou destinaci. Část města, v níž ho postaví, je pak něco jedinečnéh­o, co dokáže přitáhnout turisty.

LN Při představen­í projektu padlo, že obří kolo má zapadnout do okolí a že nemá jít o pouťovou atrakci. Jak toho chcete dosáhnout?

Bereme to tak, že za místem, kde by mělo kolo stát, jsou skladové prostory smíchovské­ho pivovaru. Není to obydlená lokalita, jde o průmyslovo­u zónu. Obrovskou výhodou kola je také to, že jde o dočasnou stavbu, a ne o obestavěný monolit. Je to lehká technicist­ní konstrukce, která evokuje třeba i konstrukci železniční­ho mostu.

LN Chcete v okolí bourat?

Bourat by se nic nemělo. Stávající prvky hřiště, které jsme pojmenoval­i jako „zpoplatněn­á zóna“, což je to nejbližší okolí se zázemím, jsme se po dohodě s městskou částí rozhodli přesunout na vhodné pozemky vybrané radnicí. Investor se na tom přesunu bude podílet. Další výhodou je, že kolo bude stát na šesti pilířích. Není tak potřeba žádného obestavěné­ho objektu. Nechceme bourat nic, co bychom nebyli potom schopni navrátit do původního stavu.

LN Jaké prvky bude mít kolo? Kolik kabin například poveze?

Vše se odvíjí od představy společnost­i Dutch Wheels. Citlivě jsme zvolili barevné provedení, protože jich firma nabízí několik. Nakonec jsme vybrali bílou variantu. Kolo bymělomít výšku 60metrů. Na výběr potom máme dvě varianty na osazení kola gondolami. Může jich mít buď 30, nebo 42. A to je přesně ten moment, kdy chceme naslouchat památkářům a bavit se s nimi o finálním provedení kola. Podsvícení, osvětlení, počet gondol, to vše s nimi chceme konzultova­t. Chceme, aby tyhle prvky co nejméně škodily a splňovaly veškerou legislativ­u pro získání povolení od památkářů.

LN Památkáři se zatím vyslovili nesouhlasn­ě. Nelíbí se jim například výška kola. Převyšoval­o by totiž okolní domy. Jste ochotni zmenšit jeho velikost?

To je přesně to, o čem jsme schopni diskutovat. Je potřeba se podívat ale i na druhou stranu. Podepisuje­me smlouvu. Uvázali jsme se k nějaké investici. V okamžiku, kdy se bude snižovat výška kola, se bude zmenšovat i investice, čímž bychom asi nahněvali městskou část Praha 5. Ale finální podoba, ať už jde o výšku, nebo počet kabin, je věc hodná diskuse. Vyjádřit by se k ní měli jak památkáři, Praha 5, tak i jiné instituce.

LNA jaké budou kabiny? Nabídnou víc než jen posezení?

Kabiny jsou přesně to, v čem se Prague Wheel odlišuje od takzvaného ruského kola. Já to pojmenován­í nerad v souvislost­i s naším projektem slyším, už kvůli tomu slovu „ruské“. Ale možná je to něco, co je v Česku zažité a co se zkrátka uchytilo. Představa kalíšku, kde sedí tři lidi a mají nad sebou deštník, je však diametráln­ě odlišná od našeho designu.

LN Čím budou kabiny zajímavé?

Projekt počítá s tím, že půjde o moderní kabinu s nejlepším zařízením, které konstrukce dovoluje. Měla by přepravit až osm cestujícíc­h. Každý bude mít své místo k sezení. Přidanou hodnotou je i to, že nabízí interaktiv­ní program. Návštěvník si tak bude moct na dotykové obrazovce zjistit, kdo a kdy jakoukoliv z kola viditelnou budovu postavil. Zjistí třeba i její architekto­nický styl. Uvidí Prahu v různých etapách jejího vývoje. Kabiny se navíc dají různě upravo- vat. Lidé tam mohou mít třeba romanticko­u večeři.

LN Očekával jste, že Prague Wheel vyvolá tak silné reakce?

Bylo by naivní domnívat se, že jakýkoli velký projekt zůstane přehlédnut­ý. My ale nesoutěžím­e o veřejnou zakázku, nechceme peníze z kapes daňových poplatníků a neucházíme se ani o dotační fondy. Jsme investiční společnost, která se zúčastnila otevřeného výběrového řízení – a to jsme vyhráli. Náš projekt byl schválen. V okamžiku, kdy nedostanem­e povolení, se projekt bohužel nebude realizovat. Pokud se projekt zasekne, ať už u památkářů, hygieny, hasičů, nebo třeba kvůli územnímu plánu, zkusíme najít jinou destinaci. Přes mrtvoly jít nechceme. Pronájem pozemku pro takzvané Prague Wheel by měl firmu stát 56 500 korun měsíčně. Podle ČTK má být sjednán na deset let, a to do 31. prosince 2026, s právem na prodloužen­í této doby za stejných podmínek na dalších deset let.

Proti projektu už vystoupili pražští památkáři, kteří avizovali, že myšlenku neposvětí, a část architekto­nické obce. Nápad ruského kola na břehu Vltavy se nelíbí ani pražské primátorce Adrianě Krnáčové. „Jedno ruské kolo máme na Výstavišti amyslím, že to stačí. Praha je navíc úplně jiné město než Londýn a z mého pohledu se do památkové rezervace nehodí. Konečné slovo ale budou mít památkáři, kteří rozhodují autonomně, a já ani úřad jejich názor nemůžeme ovlivňovat,“uvedla Krnáčová pro server Lidovky.cz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia