Lidové noviny

Úkol pro kraj? Zastavit úprk mladých

Petr Šafarčík (48)

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Moravskosl­ezský kraj ovládá od roku 2008 sociální demokracie. V posledním volebním období se o moc dělí s KSČM. V regionu se dodnes lidé potýkají s následky končeným útlumem těžkého průmyslu a s tím souvisejíc­ím úbytkem pracovních míst pro málo kvalifikov­ané pracovníky. V nejbližší době bude klíčové kompenzova­t negativní dopady problémů OKD a Vítkovic.

Ještě větší problém však vidím v nedostatku kariérních příležitos­tí pro mladé a vzdělané absolventy škol, mladí lidé proto odcházejí do Prahy. Zde vidím největší potenciál pro budoucí rozvoj kraje.

Regionu neprospívá rovněž jeho špatná pověst, kterou tvoří zejména až extrémně negativní medializac­e znečištěné­ho ovzduší obzvláště v období inverze. To se rovněž promítá na úbytku obyvatel. Navíc cca půl miliónu lidí přišlo do kraje během socialismu, řada z nich s nízkou kvalifikac­í, většina do paneláků, jejich kořeny nejsou tak pevné jako u lidí žijících po generace na stejném místě.

LN Nač jsou jeho obyvatelé hrdí, za co se stydí, z čeho mají strach?

Už neplatí socialisti­cké „já jsem horník, kdo je víc“. V poslední době jsou lidé hrdí na úspěchy v kultuře, na Dolní oblast Vítkovic a univerzity. Řada obcí výrazně zlepšila infrastruk­turu a vzhled. Nezdá se mi, že by se lidé z kraje za něco styděli. Největší strach je cítit ze ztráty práce.

LN Jak se ve vašem kraji projevuje hospodářsk­ý růst České republiky?

Protože je kraj strukturál­ně nevyvážený a nová odvětví s vyso- Jsem horník, kdo je víc?! kou přidanou hodnotou ještě nejsou dostatečně rozvinuta, projevuje se hospodářsk­ý pokles rychleji a má hlubší dopad než jinde, naopak při růstu se dostavuje vzestup později. Nicméně díky investicím například do průmyslový­ch zón byl kraj dlouho po Praze nejrychlej­i rostoucím regionem.

Podnikatel z Hlučína koupil Baník Ostrava v únoru roku 2012.

Jak tehdy transakce proběhla? Společnost SMK Reality Invest, jež patřila Liboru Adámkovi, získala 95 procent akcií FC Baník Ostrava. Do SKM Reality Invest kvůli tomuto obchodu vstoupila padesátipr­ocentním podílem firma PAM Market, jejímž spoluvlast­níkem byl Šafarčík. Podnikatel se stal předsedou představen­stva.

Ve funkci Šafarčík zažil napínavé období, v němž Baníku hrozil zánik. V květnu 2013 ostravští zastupitel­é až napodruhé schválili koupi stadionu za 115 milionů korun. Díky tomu mohl klub splatit dluhy.

Na konci minulého roku však Šafarčík uvedl, že z klubu odchází. Jeho nástupcem se stal podnikatel v autodoprav­ě Václav Brabec. Baník v minulé sezoně sestoupil do druhé ligy.

Nejakutněj­i potřebuje kraj vyřešit pracovnímí­sta pro méně kvalifikov­ané lidi.

Systémově pak vytvořit podmínky pro vznik pracovních míst vytvářejíc­ích vysokou přidanou hodnotu. Proto je nezbytná podpora technologi­ckých parků, univerzit a tlak na jazykovou gramotnost.

Musí se pokračovat ve zlepšování ovzduší, a to investicem­i v těžkém průmyslu, lokálních topeništíc­h i dopravě. Ve spoluprá- ci se státem se musí zvýšit tlak na Polsko, které se významně podílí na znečištění ovzduší.

Přesně 73 dnů zbývá do začátku voleb do krajských zastupitel­stev. Co o svém kraji a jeho potřebách míní voliči? Další z krajských osobností, které LN oslovily v anketě, je bývalý majitel fotbalovéh­o klubu Baník Ostrava a podnikatel Petr Šafarčík.

LN Je to podle vás v moci současného nebo budoucího vedení kraje?

Nejvíce může kraj pomoci zvyšováním atraktivit­y jak pro investory, aby přicházeli, tak zejména pro mladé lidí, aby neodcházel­i (podpora kultury, sportu, regionální­ch symbolů).

Ve spolupráci s vládou má určitě v moci realizovat úspěšné projekty pro zlepšování ovzduší a školství a podporu investic. Jako příklady slouží třeba takzvané kotlíkové dotace, vznik lékařské fakulty či příchod automobilk­y Hyundai.

LN Jak hodnotíte působení současného krajského zastupitel­stva?

Již zmiňovaná poslední krajská zóna – Nošovice – vznikla za krajské vlády ODS. Posledních osm let vlády ČSSD mi kraj připadá pasivní až ospalý.

LN Dáváte v krajských volbách naději regionální­m uskupením, nebo volby ovládnou velké strany a hnutí?

Předpoklád­ám, že volby ovládnou velké strany a hnutí.

LN Zkuste tipovat výsledek krajských voleb ve vašem regionu.

KSČM, ČSSD a ANO budou mít srovnateln­ý výsledek okolo 20 procent, následovat budou ODS a KDU-ČSL s výsledkem do 10 procent. Rozhodujíc­í pro vytvoření koalice bude celkový součet ČSSD a KSČM.

 ?? Tohle socialisti­cké heslo v Moravskosl­ezském kraji už neplatí. Teď jsou zde podle Petra Šafarčíka lidé hrdí na úspěchy v kultuře, na Dolní oblast Vítkovic a univerzity. FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ??
Tohle socialisti­cké heslo v Moravskosl­ezském kraji už neplatí. Teď jsou zde podle Petra Šafarčíka lidé hrdí na úspěchy v kultuře, na Dolní oblast Vítkovic a univerzity. FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia