Lidové noviny

„Bezpochyby to byl terorismus“

Sedm dnů, čtyři útoky

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

ANSBACH/PRAHA Neměl lístek, a tak se nedostal na hudební festival v bavorském Ansbachu. Zní to zřejmě banálně, ale možná i díky tomu si výbuch, který se v Německu odehrál v neděli před půl jedenáctou večer, vyžádal „pouze“jednu oběť – samotného útočníka.

Sedmadvace­tiletý Syřan se odpálil před vchodem do místní vinárny Eugens Weinstube, jen pár desítek metrů od vstupu na festival Ansbach Open. Na místě zůstalo dvanáct raněných, z toho tři těžce.

Byl to teroristic­ký útok, potvrdil včera bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Už dříve se k této možnosti přikláněl, byť svou roli podle prvních vyšetřovac­ích verzí mohl hrát i psychický stav útočníka. Muž se nejméně dvakrát pokusil o sebevraždu a léčil se s psychickým­i problémy. Měl také potíže s drogami.

Policie ale včera v jeho mobilním telefonu objevila videonahrá­vku v arabštině, na níž se muž slíbil pomstít za „zabíjení muslimů“. „Předběžný překlad tlumočníka ukazuje, že se jasně vyznává, že jedná ve jménu Alláha, hlá- Würzburg, 18. července 17letý Afghánec napadl v pondělí pozdě večer ve vlaku nedaleko bavorského Würzburgu sekyrou a nožem cestující. Zranil čtyři lidi vážně a jednoho lehce. Mnichov, 22. července 18letý pachatel, Němec íránského původu, označovaný jako David S., v pátek v bavorském Mnichově zastřelil devět lidí a pak i sebe.

sí se k abú Bakrovi Bagdádímu, islamistic­kému vůdci, a mstí se Němcům, protože stojí v cestě islámu,“citovala Herrmanna agentura Reuters.

Silná výbušnina v batohu

„Myslím, že po tomto videu není pochyb, že útok byl teroristic­ký útok s islamistic­kým pozadím,“uvedl ministr a dodal, že nálož v mužově batohu byla natolik silná, že ji útočník jistě sestavil s úmyslem zabít více lidí.

Policie navíc včera zkoumala, zda si muž do batohu nepřidal úlomky kovu, aby účinky exploze zesílil. Syřan pobýval v Německu dva roky, loni mu tamní Reutlingen, 24. července Syrský žadatel o azyl v Reutlingen­u na jihu Německa v neděli zaútočil nožem, zabil ženu a pět dalších lidí zranil. Ansbach 24. července Neúspěšný syrský žadatel o azyl v neděli zaútočil u vstupu na hudební festival v bavorském Ansbachu. Výbušninou ukrytou v batohu zranil 12 lidi a sebe zabil. K útoku se později přihlásila teroristic­ká skupina Islámský stát.

úřady nepřiznaly azyl. Muž nicméně v zemi zůstal.

„Nemohu v tuto chvíli říct, proč nebyl deportován,“citoval server Deutsche Welle německého ministra vnitra Tobiase Plateho. Ministr ale dodal, že uprchlíci ze Sýrie nemohou být kvůli „nebezpečný­m podmínkám ve své zemi“posíláni zpět do vlasti. Německá média uvedla, že útočník měl být deportován do Bulharska.

Syřan žil v jedné ansbašské ubytovně, kde policie našla kanystr s naftou, kyselinu solnou, ředidlo, pájku, dráty, baterie a křesadlo. Všechny tyto věci mohly sloužit k výrobě dalších výbuš- nin. Policie ubytovnu evakuovala. „Je hrozné, že někdo, kdo přišel do naší země hledat útočiště, nyní spáchal takový odporný čin a zranil velký počet lidí, kteří jsou tady doma. Některé vážně,“řekl Herrmann, podle nějž útok jen zvýší už tak rostoucí bezpečnost­ní obavy občanů.

Přes 400 udání kvůli podezření z terorismu

Německo – a především Bavorsko – zažilo krvavý týden. Od minulého pondělí zemřelo při čtyřech útocích deset lidí. Dalších více než třicet skončilo s poraněním v nemocnici. List Neue Osnabrücke­r Zeitung včera informoval, že německá kriminálka eviduje 410 udání na žadatele o azyl kvůli podezření z terorismu. V šedesáti případech kriminalis­té zahájili formální vyšetřován­í. Německá vláda včera varovala před kolektivní­m obviňování­m běženců z terorismu. Počet podezření ale roste. Do Německa loni přišlo zhruba 1,1 milionu migrantů, velká část z nich byla ze Sýrie a Afghánistá­nu, letos zde podalo žádost o azyl přes 300 tisíc lidí.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia