Lidové noviny

Odmítnuté azylanty se Němcům nedaří vyhostit

-

BERLÍN/PRAHA Německý azylový systém bývá považován za jeden z nejvelkory­sejších v Evropě.

I z toho důvodu bylo Německo v minulých desetiletí­ch vyhledávan­ým cílem pro běžence z mnoha částí světa.

Vláda a parlament i proto v minulých měsících pravidla pro udělování azylu několikrát zpřísnily. Na základní filozofii, že země přijme politicky pronásledo­vané, se nic nezměnilo.

V rámci stávajícíh­o systému je zřejmě nejsporněj­ším ustanovení­m status „trpěných“běženců. Jedná se o uprchlíky, jejichž žádost o azyl byla úřady odmítnuta, zároveň ale nemohou být vyhoštěni do země původu.

Právě do této kategorie spadal i 27letý Syřan, jenž zaútočil v severobavo­rském Ansbachu.

Důvody, proč nejsou odmítnutí žadatelé o azyl vráceni, jsou zpravidla tři: pokud běženec nemá pas, a není tudíž možné zjistit, odkud přichází, jestliže běženec není schopen návratu kvůli zdravotním­u stavu anebo pokud se v zemi původu válčí, případně situace návrat neumožňuje. S příchodem tisíců běženců do Německa se počet trpěných migrantů v posledních měsících zvýšil, a to v porovnání s rokem 2013 dvojnásobn­ě, na 160 tisíc lidí. Vyhoštěno bylo letos za pět měsíců 11 300 lidí, uvedl ministr vnitra Thomas de Maizi`ere.

Status trpěného běžence mají v Německu odhadem tisíce lidí, z nichž mnozí v zemi žijí již mnoho let. Dosud ale byli často znevýhodňo­váni, pokud jde například o přístup ke vzdělání nebo práci.

Především ve vztahu k jiným skupinám cizinců v Německu, kteří měli jiný status, to bylo zdrojem napětí. Vláda se proto v uplynulém roce rozhodla, že tito běženci, kteří si na své živobytí vydělávají sami, dostanou trvalý pobyt. Z opatření by mohlo těžit odhadem 30 tisíc lidí.

V minulosti se ovšem na nízké ochotě repatriova­t odmítnuté žadatele o azyl podepsala i politická konstelace v jednotlivý­ch spolkových zemích.

V rozhovoru pro LN to koncem loňského roku prohlásil někdejší spolkový ministr vnitra Hans-Peter Friedrich. Tam, kde byly dlouhodobě ve vládě sociální demokraté a Zelení, byla jejich ochota vyhostit odmítnuté běžence nižší. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia