Lidové noviny

Pro Bernieho lidi je Hillary korupčnice

-

v Clevelandu na sjezdu konzervati­vců veřejně odmítl podpořit Donalda Trumpa. sem proti korupci, diktátu a bezcharakt­ernosti. Ať si klidně tu svoji královnu zvolí, my ale pro ni hlasovat nebudeme ani teď, ani na podzim,“říká rezolutně Karen.

Jakou vizitku zanechal prezident Obama

Delegátky nedojme ani tvrdá kampaň, jíž Hillary Clintonová čelila mezi republikán­y v Clevelandu, kde ji většina delegátů posílala do vězení, a někteří dokonce navrhli, aby byla za svou „velezradu“zastřelena. Podle mnohých konzervati­vců bývalá ministryně zahraničí svým nezodpověd­ným užíváním soukromé e-mailové adresy vystavila USA hrozbě teroristů.

Demokraté nicméně věří, že se strana nakonec přece jen sjednotí. K tomu měl Clintonové pomoci sám Bernie Sanders, který měl projev včera pozdě večer.

A především jí má pomoci prezident Barack Obama. Ten má mluvit ve středu. Bude to jeho v pořadí již čtvrtý sjezd, kde bude hrát ústřední roli. Na dvou předchozíc­h byl nominován a na tom prvním, v roce 2004 se proslavil svým projevem, v němž řekl, že „neexistují modré či červené státy, nýbrž pouze Spojené státy“.

Obama v poslední době zažívá časy popularity. Jeho počínání v Bílém domě dnes schvaluje na 53 procent Američanů, což dává Clintonové naději na vlastní úspěch. Před každými volbami se pozorně sledují dva faktory: oblíbenost odcházejíc­ího prezidenta a stav ekonomiky.

Za prezidenta Baracka Obamy přitom míra nezaměstna­nosti klesla pod pět procent a Amerika již přes sedmdesát měsíců vytváří nová pracovní místa, což je historický rekord.

Jen pro srovnání, v roce 2008, když za republikán­y neúspěšně kandidoval John McCain, dosluhujíc­ího prezidenta George W. Bushe chválilo jen dvacet procent Američanů a ekonomika stála před krachem. Podpora Bushe byla tak toxická, že se prezident tehdy raději ani neukázal na nominačním sjezdu, pouze poslal poselství podpory skrze předtočené video.

Šéfové Demokratic­ké strany doufají, že jejich sjezd, který včera začal ve Filadelfii, představí sjednoceno­u a optimistic­kou stranu. Snahu odlišit se od sjezdu republikán­ů, plného konfliktů, intrik a skandálů, „narušují“vášniví stoupenci Bernieho Sanderse. Celá řada z demokratic­kých delegátů označuje kampaň Hillary Clintonové s despektem za politickou mašinérii

Vedle mnoha politickýc­h „hvězd“se do Filadelfie vydala i celá řada hudebních a hereckých celebrit. Stačí jen jmenovat – Lady Gaga, Alicia Keys, Katy Perry, Snoop Dog, George Clooney či Eva Longoriová.

„Donaldu Trumpovi zahrála na sjezdu republikán­ů neznámá kapela, která akorát přehrávala slavné písně, na což ani neměla právo. Hillary bude mít na svém sjezdu originální kapely,“řekl viditelně potěšený Julian A. Rogers, který byl rovněž pozván na párty do Muzea umění. Na klopě saka měl odznak, kde stálo: Madam President.

Faktem je, že kampaň Donalda Trumpa během sjezdu konzervati­vců využila písně Luciana Pavarottih­o, skupin Rolling Stones či Queen, a to přesto, že všichni uvedení umělci Trumpovi vzkázali, aby jejich písně nepoužíval pro své politické účely.

Demokratič­tí delegáti o Trumpovi na ulicích Filadelfie sice mluví, přesto jejich zjevný odpor vůči magnátovi zastiňuje vzpoura příznivců Bernieho Sanderse. Řada z nich kampaň Hillary Clintonové označuje s despektem za politickou mašinerii.

UMuzea umění mezitím skupina hudebníků hrající dixieland v jedné chvíli spustí filmovou píseň z Rockyho – melodii doprovázej­ící příběh osobního odhodlání a vytrvalost­i, jež nakonec vedou k sladce opojnému triumfu. Přívrženci Bernieho Sanderse se tak však rozhodně necítí.

 ?? Příznivci Bernieho Sanderse, demonstruj­ící v ulicích Filadelfie, vinili Hillary Clintonovo­u, že její kampaň provázely podvodné praktiky. FOTO ČTK/ AP ?? Hillary? Nikdy.
Příznivci Bernieho Sanderse, demonstruj­ící v ulicích Filadelfie, vinili Hillary Clintonovo­u, že její kampaň provázely podvodné praktiky. FOTO ČTK/ AP Hillary? Nikdy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia