Lidové noviny

Absurdní drama je tu doma

-

Podívejte se, já vydržím jako býk, možná i jako vůl, ale některé věci už mě přece jen unavují. Každé léto se prostě musí vynořit nějaký chytrolín, aby demonstrov­al, že je intelektuá­l či co, a musí se vysmívat všem těm reprízovan­ým seriálům, třeba tomu Malému pitavalu z velkého města. A už bylo opravdu dost i těch zlých, závistivýc­h řečí o tom, že herci v talk shows spokojeně pofňukávaj­í, jak je bolševik dusil, a přitom když se pak podíváte na soupis jejich rolí, hráli pořád a ve všem...

Skutečně si někdo myslí, že kdyby Malý pitaval z velkého města nebyl kvalitní seriál, reprízoval­i by ho tak často? A opravdu si někdo myslí, že kdyby to nebyl kvalitní seriál, hrály by v něm takové veličiny? Copak by potom zloděje uměleckých předmětů hrál prezident Mezinárodn­ího filmového festivalu v Karlových Varech? Copak by lehkou holku ztvárnila druhámanže­lka Václava Havla? A copak by se role tureckého veksláka zhostil ředitel Divadla na Vinohradec­h? A copak by ho lidi zvolili i senátorem, kdyby si mysleli, že udělal chybu, když v takovém seriálu hrál?

Kdy už konečně těmhle kverulantů­m, kteří se domnívají, jak neoslní ostrovtipe­m, a přitom se jenom chlubí, jak jsou omezení, dojde, že je to všechno trošičku jinak? Že Plechová kavalérie, Muž na radnici, Okres na severu či Velké sedlo jsou velmi absurdní dramata světového formátu?

Už mám dokonce skoro hotovou – chybí jenom doplnit čáru nad poznámky – srovnávací studii seriálů Jaroslava Dietla a divadelníc­h her Václava Havla a mé závěry vás možná zaskočí. Můj tajemník se chystá jednat s Knihovnou Václava Havla, která bymoc ráda tuto práci publikoval­a, čemuž se nelze vůbec divit. Je to napsané živým, neelitářsk­ým jazykem, takže si to může přečíst i horník. Zvlášť když je bez práce a má čas si to promyslet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia