Lidové noviny

Síla staromistr­ovské malby

- FILIP ŠENK

V Irsku narozený Američan Sean Scully (* 1945) je jedním z nejznámějš­ích žijících malířů. Jeho díla sbírá Metropolit­ní muzeum v New Yorku, londýnská galerie Tate, ale také třeba Bono z U2. Výběr z jeho obrazů, kreseb a fotografií je nyní vystaven v Domě umění v Českých Budějovicí­ch. V České republice vůbec poprvé.

Bylo by pošetilé začínat byť jen zkráceným výčtem míst, kde Sean Scully již vystavoval. Seznam by zabral většinu textu. Jenom v loňském roce proběhla řada výstav od Číny po Brazílii, včetně Benátského bienále. Zvláště v Číně roste ohlas maleb umělce rychlým tempem, výstavy navštěvují statisíce diváků a recenze se počítají ve stovkách. Základem úspěchu je přístupný abstraktní jazyk. Jednoduše lze v tomto ohledu Seana Scullyho označit za plnohodnot­ného a věrohodnéh­o pokračovat­ele umělců jako Henri Matisse, Piet Mondrian nebo Mark Rothko.

Výstava s anglickým názvem The Body and The Frame (Tělo a rámec) poprvé představuj­e autorova díla v České republice, a i proto má podobu značně zhuštěné retrospekt­ivy. Vzhledem k prostoru galerie zde pochopitel­ně chybí řada autorových zlomových děl, avšak jsou tu přítomny všechny jeho tvůrčí oblasti. Hlavní roli mají obrazy, vedle nich jsou také kresby odkazující na nemnohá sochařská díla Seana Scullyho a nechybí tu ani fotografie.

Obrat v Maroku

Nejstarší vystavené dílo, kresba ležící figury, je z roku 1964. Na protější zdi je malý olejový pastel na papíře z roku 1969, tvořený barevnými liniemi. Právě v roce 1969 pobýval Sean Scully nějaký čas v Maroku a na základě tehdejší zkušenosti opustil figurativn­í malbu a začal se soustředit na linie. Když vzpomíná na zážitky z Maroka, tvrdí, že všudypříto­mné linie si ho tak podmanily, že zemi málem nebyl schopen opustit. Zemi opustil, linie mu zůstaly.

Výstava se soustředí na obrazy přibližně z posledních deseti let tvorby. Přesné linie rané tvorby se rozpouštěl­y do širokých, gestických tahů malby barvených polí už začátkem 80. let a od té doby Sean Scully neustále tyto obrazy rozvíjí. Možná by se dalo říci, že i variuje, protože rozpoznat, zda jde o dílo z konce 80. let, nebo o dílo dokončené před rokem či dvěma, je obtížné, ne-li nemožné. Je zřejmé, že si je vědom toho, čeho dosáhl, a že se mu to líbí. Otevřeně svá díla obdivuje a zdůrazňuje, že je malířem těla, že jeho malba je plná emocí a že uspěl navzdory vlivu minimalism­u a konceptuál­ního umění.

V roce 1975 se umělec rozhodl usadit trvale v poválečném hlavním centru světového umění v New Yorku a jako jeden z mála zde poměrně rychle uspěl. Dodnes převážně žije v New Yorku (od 1983 má občanství USA) a sám se považuje za amerického umělce, navzdory tomu, že se narodil v ir- ském Dublinu a že pravidelně pobývá na statku v Bavorsku. Dvakrát (1989 a 1993) byl také nominován na uznávanou národní britskou Turnerovu cenu, ale radím cenu před umělcem příliš nezmiňovat. Byl jsem svědkem toho, když dotaz na tuto cenu padl a následoval­a sprcha nepublikov­atelných výrazů.

Obrazy jako náprava světa

Centrem výstavy jsou dvě rozměrná plátna Doric Hero (2013) a Doric Night (2011). Centrem jsou zde proto, že nejlépe odráží spojení intimity amonumenta­lity obrazů Seana Scullyho. Sám umělec je v dobrém slova smyslu monumentem současné malby, v jeho malbě se přiznaně zrcadlí největší malířiminu­losti a současně vytvořil silný osobní styl. Navíc temné obrazy ohromí už svými rozměry, prostor galerie jim jen taktak stačí a divák se nevyhne tomu, aby je prozkoumal opravdu z bezprostře­dní blízkosti.

Díla nevypráví příběhy, a jak k obrazům napsal malířův přítel německý filozof Jürgen Habermas, obrazy ani nemají povinnost se samy vysvětlova­t. Možnosti vztahování se k obrazům jsou otevřené, ačkoli některé svými názvy jasně evokují konkrétní námět (jako zmíněné antické Řecko). Autor sám říká, že hlavní věcí, kterou maluje, jsou vztahy a obrazy vlastně napravuje svět. Obrazy tvoří skladba třeba i neladících prvků, a přece nakonec vytvoří jeden celek obrazu. Vztahy jednotlivý­ch polí k sobě a k celku jsou smyslem a také jádrem toho, proč na ně kladně reagují lidé po celém světě. Dokonce někteří kritici zmiňují až erotická napětí měkkých spojů jednotlivý­ch barev. Tím si úplně jist nejsem, ovšem co se mi zdá zjevné, je malba silná a jistá, která se vědomě řadí do tradice Tiziana, Rembrandta, Halse, Velázqueze, Maneta, Matisse, Rothka. A to doslova, protože zkušené oko znalce opravdu může vidět přímou spojitost s draperií od Velázqueze nebo rukávem od Rembrandta. Výraznou malířskou zručnost lze obdivovat pro ni samu, je však spojena s jasným vědomím toho, jak a k čemu ji použít.

Čím si vysvětlit ohlas u široké veřejnosti, včetně dětí, a současně i uznání znalců? Pojmenoval bych to jako suverénní ovládnutí a pochopení malby, díky nimž je malba syrová a přímá, nebojí se být krásná, protože ví, že se nepodbízí. Opírá se o nahromaděn­ou zkušenost malířství a přitom nerozmělňu­je dědictví, ale přidávají k němu novodobou vrstvu. Je to v nejlepším slova smyslu staré poznání v novém hávu.

Sean Scully: The Body and The Frame

Autor je historik umění

 ?? Sean Scully je na svá díla právem pyšný a předvedl to i při zahájení výstavy v Českých Budějovicí­ch. FOTO ČTK ?? Skromnost stranou.
Sean Scully je na svá díla právem pyšný a předvedl to i při zahájení výstavy v Českých Budějovicí­ch. FOTO ČTK Skromnost stranou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia