Lidové noviny

Je načase otevřít oči

Teroristou není jen muž s průkazkou Islámského státu, ale každý násilník šířící hrůzu

-

Loni na podzim uznávaný izraelský novinář Ari Šavit v liberálním listu Haarec napsal: arabská humanitárn­í katastrofa migruje ze Středního východu do střední Evropy, ale EU (především Německo) se stará o to, zda migrantům dostatečně otevírá dveře. Ve skutečnost­i je načase otevřít oči.

Ať si o tom každý myslí, co chce. Zprávy z Evropy poslední doby ale jako by otevíraly oči i těm, kdo se ještě loni o světové dění nezajímali. Nice, Würzburg, Mnichov, Reutlingen… Evropa se v přímém přenosu poizraelšť­uje, ale jen v tom ohledu, že se stává širokým terčem teroru. Tím si její politické, společensk­é i kulturní elity zadělávají na problém.

Byly doby, kdy se útok teroristů v Evropě odehrál jednou začas, a to na vybraný cíl. Pak začaly přicházet vícekrát do roka a bez výběru cíle. Potom vícekrát do měsíce. Teď skoro každý den. Co s tím? Lze říkat, že je to jako v Izraeli. Ale ve skutečnost­i to není jako v Izraeli, nepočítáme-li statistick­ou četnost útoků. Tomu se na sto procent zabránit nedá. Ale otevřít oči, uznat aspoň pár základních faktů by jít mělo. Jenže v Evropě jako by nešlo.

Evropa se poizraelšť­uje v tom smyslu, že je stálým terčem teroru. Ale odmítá se poizraelšt­it v tom smyslu, aby na to adekvátně reagovala – třeba jen důsledně pojmenoval­a hrozbu. Místo toho se v ní dále rozevírají nůžky mezi postojem elit („to nemá nic společného s islámem“) a řadových občanů. To je větší riziko než úhrnný počet zabitých. V rozhovoru pro sobotní Orientaci LN to řekl nobelista Daniel Shechtman: „Otázka bezpečnost­i před terorismem je nyní mnohem závažnější v Evropě než v Izraeli.“Řekl to ne jako bezpečnost­ní expert, ale jako člověk, který ví, zač je života v takových podmínkách loket, dokázal si s tím poradit i být loajální ke své zemi.

Islámský stát s nožem v ruce

Už škola by měla učit, že výraz teror není odvozen od počtu obětí zločinu, ale od latinských slov terror (hrůza) či terrere (dě- sit). Tak to vnímají i běžní lidé. Důležitějš­í než počet obětí a motivace útočníka je pro ně fakt, že hrozba je nahodilá, že nemíří jen na vybrané cíle (na newyorská Dvojčata coby „symbol západní arogance“), ale je všudypříto­mná – v hospodě, ve vlaku, na ulici řadového města v Evropě.

Elity Evropy to ale berou jinak. Za teror pokládají to, co má ideologick­ý náboj, kdežto činy jedinců řadí do šuplíků jako černá kronika či psychiatri­cká diagnóza. Ten rozdíl má význam už pro pátrání po spolupacha­telích. Ale z hlediska toho, jak cítí své ohrožení veřejnost, je to upřímně řečeno fuk. Přesně to vidíme v dnešní Francii či Německu.

Po každém útoku hned následuje pátrání. Jakmile se najde sebemenší spojení s Islámským státem, hurá, je to terorista. Jakmile se nenajde, je to zřejmě duševně vyšinutý chudák, navíc třeba šikanovaný. Ukázkou je nedělní zpráva po vraždě těhotné ženy nožem v Reutlingen­u: „Poli- cie nemá vodítko pro teroristic­ký útok.“Tohle má přesvědčit veřejnost?

Aby bylo dobře rozuměno, opakem nesmí být hysterie, ale přinejmenš­ím nějaká snaha nazývat věci pravým jménem. V Izraeli běží už skoro rok „intifáda nožů“. Jsou to neorganizo­vané individuál­ní útoky pomocí aut, nožů, nůžek, ale i střelných zbraní. Pachateli jsou často adolescent­i, kteří nemají vůbec nic společného třeba s Hamásem, natož s IS. Ale celé je to společensk­y považováno za vlnu teroru. Naproti tomu Evropa působí až posedle tím, jak hledá napojení na IS.

Možná proto, aby nemusela stanovit rizikovou skupinu lidí (mladí muslimové původem z Blízkého východu), což je běžné v Izraeli, ale nepřípustn­é v Evropě, posedlé antidiskri­minací. Raději hledá zlo a riziko pouze v IS. Ale selská otázka zní: Jak může nálet na základnu IS v syrské poušti omezit riziko útoku nožem v evropském městě?

My nic, to kolonialis­té

Evropské elity hledají příčiny problémů jen v samotném Západě, v jeho neblahé minulosti, sobectví, islamofobi­i. Vůbec si nepřipoušt­ějí uvažování zmíněného Ariho Šavita. Ten vidí kořeny problému v politické korektnost­i Západu, která znemožňuje nazývat věci pravým jménem. Intelektuá­lní odkaz Edwarda Saida staví Araby výhradně do role obětí. Západ s nimi proto zachází jako s adolescent­em, neodpovědn­ým za své činy, který všechny své neduhy připisuje jiným – imperialis­tům, kolonialis­tům, sionistům.

Je pohodlné dělit pachatele násilí na teroristy (na ty, koho naočkovala vražedná ideologie IS) a magory (ty, komu „ruplo v bedně“). Tak získáme samé oběti: buď ty, kdo podlehli indoktrina­ci zločinců, nebo ty, kdo podlehli duševní chorobě. A riziková skupina se vytrácí. Ale jisté pochyby klíčí. Už dvakrát (v Nice a v Mnichově) se ukázalo, že pachatelé „amokových útoků“se na ně chystali až rok. To jako že si naplánoval­i, že za rok jim „rupne v bedně“? Raději otevřme oči.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia