Lidové noviny

Chytrá horákyně

Šéf MOV přehodil odpovědnos­t za Rusy na jiné

-

Vlk se nažral, a koza zůstala celá. Jako chytrá horákyně se zachoval šéf Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomas Bach a členové jeho výkonného výboru, kteří na nedělním mimořádném jednání rozhodli, že nevyloučí z účasti na hrách v Riu de Janeiro všechny ruské sportovce. Bach sice předal zodpovědno­st federacím jednotlivý­ch sportů – například ta atletická a vzpěračská už Rusům účast v Brazílii zakázaly –, aby však nastolil rovnováhu mezi právy jednotlivc­e a kolektivní vinou Rusů za prokázaný zásah státních složek a tajných služeb do tamního antidoping­ového systému, nařídil ruské výpravě, že do Brazílie nesmí odjet sportovec, který v minulosti dostal trest za doping.

Paradoxní tak je, že do Ria nebude moci ani ruská běžkyně Julija Stěpanovov­á, která se svým mužem pomohla aféru odkrýt a na hrách chtěla startovat jako neutrální sportovkyn­ě. Nyní však MOV její žádost zamítl, protože atletka žijící v Americe už za sebou má dopingovou minulost.

Kvůli státnímu zásahu státu do fungování antidoping­ového systému tak v Brazílii nastane historický precedent. Ještě nikdy se totiž nestalo, aby na olympiádě nesměli startovat sportovci, kteří mají za sebou pouze jeden dopingový prohřešek. A nedostali žádnou druhou šanci.

To však není jediné kritérium, kterým Bach a spol. podmínili účast ruských sportovců pod horou Corcovado. Všichni ruští reprezenta­nti v Riu budou podrobeni dodatečným­mimosoutěž­ním kontrolám. Sportovní svazy mají při rozhodován­í o účasti Rusů na hrách navíc přihlížet jen k výsledkům antidoping­ových testů provedenýc­h mimo Rusko.

Věčně nespokojen­í Rusové nyní sice sborově prohlašují, že je rozhodnutí MOV spravedliv­é, zároveň však nesouhlasí s tím, aby takto tvrdé podmínky platily jen pro jejich sportovce. Například šéf komise pro sport v ruském parlamentu Dmitrij Sviščov uvedl, že pokud má být doping vymýcen ze sportu, měla by stejně tvrdá pravidla platit pro všechny účastníky her.

Jsou však i tací, které Bachovo rozhodnutí povolit Rusům účast v Brazílii pořádně rozlítilo. Podle vodního slalomáře Vavřince Hradilka, stříbrného medailisty z her v Londýně roku 2012, je jednání MOV nezodpověd­né. Podle něj už by bylo lepší, kdyby olympijský výbor povolil doping úplně, než zápolit s Rusy. Jaroslav Šindelář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia