Lidové noviny

Ožralý jak lodník

I na řekách platí nulová tolerance k alkoholu

-

Policisté budou na Ohři honit vodáky s alkotester­y, hrozí jim pokutami v řádech desítek tisíc korun. Voda bez alkoholu je jako louka bez kopretin, tedy nesmysl. Přesto díky za to, možná by se mohli přidat kolegové v povodí Vltavy či Berounky: z romantické­ho sportu se staly v posledních dekádách závody v masovém popíjení.

Podle zákona o říční plavbě může státní dozor zakázat pokračovat v plavbě, pokud „schopnosti vůdce plavidla nebo členů posádky jsou sníženy z důvodu požití alkoholu, omamné nebo psychotrop­ní látky“, a následně potrestat ve správním řízení pokutou až 100 000 korun. Ano, pro člověka líně rybařícího ve stojatých vodách platí stejně přísná pravidla jako pro kapitána mnohasettu­nového šífu. Je to podobně bláznivé, jako když policie pokutuje cyklisty, dokonce i lidi na koloběžce, pokud řídí pod vlivem.

Neveselá proměna vodáků má krom všeobecnéh­o úpadku mravů i jednu veskrze prozaickou příčinu: technologi­cký pokrok. Když v první polovině minulého století odvážní muži splouvali řeky na skládacích kajacích z jasanových tyčí a nepromokav­é látky, museli být zatroleně ve střehu. Stačil jeden ostrý kámen a šlo se lepit. Od padesátých let pak převzaly nadvládu odolnější laminátové lodě, nicméně i v nich bylo nutné dávat pozor – křehká skořápka nesnesla příliš hrubé zacházení. Ale dnes? Plastové lodě vydrží skoro vše, ne-li úplně vše. Mládežníci mohou být opilí jak lodníci, lodě přesto permanentn­í ataky o kameny a dno přežijí, díky čemuž někteří opravdu jezdí ožralí jak lodníci.

Snad se teď, díky policejní represi, budou na jezech méně topit. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia