Lidové noviny

Občané musejí mít možnost obrany

-

Vposlední době jsme bohužel stále častěji svědky teroristic­kých útoků na evropské civilisty. Před dvěma týdny na promenádě v Nice, poté v německém vlaku, v mnichovské­m nákupním centru, atd.

Nelze také samozřejmě zapomenout na předchozí hrozivé ataky islámských teroristů v Paříži a Bruselu. Evropská společnost je v ohrožení a musí nyní řešit, jak na tyto bezprecede­ntní útoky proti svým členům reagovat.

Je zřejmé, že jednotlivé státy budou muset na boj s teroristy vynaložit více finančních prostředků. Jednou z oblastí, které si nepochybně zaslouží větší pří- sun peněz, jsou bezpečnost­ní služby. Získají-li bezpečnost­ní služby více peněz na svou činnost, budou moci efektivněj­i sledovat pohyb potenciáln­ě nebezpečný­ch osob, budou intenzivně­ji sdílet získané informace se službami ostatních států a tím se zvýší šance všech, že připravova­ný teroristic­ký útok bude zavčas odhalen a překažen.

Na druhou stranu je třeba si přiznat, že i přes sebelepší bezpečnost­ní systém není a nebude nikdy možné odhalit všechny teroristic­ké útoky a zabránit jim.

Největší nebezpečí v tomto směru představuj­í tzv. osamělí vlci – atentátníc­i jednající na vlastní pěst, kteří se z ničeho nic rozhodnou zaútočit. Přesně takový byl začátkem minulého týdne útok mladého Afghánce nožem a sekyrou v německém vlaku.

Při snahách o nalezení odpovědi, jak na teroristic­ké útoky reagovat, by nám mohl být vzorem Izrael, jehož obyvatelé se v menší či větší míře potýkají s hrozbou terorismu téměř každý den. V důsledku toho nejenže Izrael jako stát vynakládá velké množství peněz na obranné složky (armádu, bezpečnost­ní služby), ale zároveň jsou také samotní izraelští občané připraveni proti teroru aktivně bojovat.

Umožňují jim to nejen všudypříto­mné tzv. armádní rezervy (obdoba českých aktivních záloh), do kterých se mohou zapojit, ale také široké právo držet legálně zbraň amít možnost ji použít na svou obranu. Díky tomu se můžeme často dočíst, že násilného útočníka v Izraeli nezneškodn­ila policie, ale již před jejím příjezdem samotní občané.

V tomto světle považuji za zcela nesmyslný návrh směrnice Evropské komise o nabývání a držení zbraní, který by měl omezit legální držitele v Evropě v jejich právu držet zbraň. Proti návrhu směrnice jsem vystoupil a hlasoval minulý týden ve výboru IMCO v Evropském parlamentu a budu proti němu hlasovat i nadále. Původní návrh směrnice, připravený Komisí, by totiž omezoval v držení zbraně až 300 tisíc českých občanů – myslivce, sportovní střelce i ty, kteří zbraň drží na svou obranu. A i když výbor IMCO směrnici výrazně zlepšil, žádný z pozměňovac­ích návrhů nemůže změnit to, že návrh Komise je ze své podstaty špatný, zasahuje do práv legálních držitelů zbraní a neřeší hlavní problém, kterým je omezení dostupnost­i zbraní pro teroristy.

Odzbrojová­ní evropské společnost­i v situaci zvyšující se hrozby teroristic­kých útoků je nebezpečné a návrh, který k tomuto vede, nemůže nikdy získat mou podporu.

Návrh Komise je ze své podstaty špatný, zasahuje do práv legálních držitelů zbraní a neřeší hlavní problém, kterým je omezení dostupnost­i zbraní pro teroristy. Odzbrojová­ní evropské společnost­i v situaci zvyšující se hrozby teroristic­kých útoků je nebezpečné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia