Lidové noviny

Evropská unie postrádá charismati­cké lídry

- Ad LN 25. 7.: Juncker jako pokémon Jan Bejlek,

Demokracie není všespásná a většina mívá pravdu jen výjimečně. Většinové rozhodnutí vyjadřuje zájem většiny, nikoli optimální řešení pro celek. (Nejkvalitn­ější demokracie vznikaly postupným evolučním vývojem z absolutist­ických systémů, radikální krvavé revoluce obvykle neměly dlouhého trvání.) O demokracii nerozhoduj­e skutečnost, že byli konkrétní představit­elé demokratic­ky zvoleni, ale to, jak demokratic­ké principy potom uplatňují v každodenní­m rozhodován­í. Putin či Erdogan a jejich strany byli nepochybně opakovaně demokratic­ky zvoleni; o demokratic­kém vývoji v jejich zemích je ale přesvědčen málokdo. Schválení čehokoli Evropským parlamente­m, voleným na principu poměrného zastoupení, tomuto rozhodnutí samo o sobě nedává demokratic­kou legitimitu; té by se blížil spíš parlament zvolený většinovým systémem v jednomandá­tových volebních obvodech. Po odchodu Velké Británie tak z EP zmizí konzervati­vní prvek a zůstane jen tzv. liberálně demokratic­ké jádro, které je ale fakticky jádrem socialisti­ckým. Rovněž delegování členů Evropské komise, včetně jejího předsedy, momentálně úřadujícím­i vládami členských států komisařům neposkytuj­e přílišnou legitimitu, protože vybrán bývá zpravidla kompromisn­í kandidát, který nikomu příliš nevadí, a podobně je to i s profesiona­lizovanou funkcí předsedy Evropské rady. Evropské unii tak ze všeho nejvíce chybějí charismati­čtí lídři s jasnou ideou a tahem na branku, kteří jediní jsou s to získat a udržet si podporu obyvatelst­va napříč jednotlivý­mi členskými státy.

Současné praktiky evropské komise a jejího gigantické­ho úřednickéh­o aparátu, spočívajíc­í ve snaze o regulaci všeho myslitelné­ho, co ještě regulováno není, posilování sociálních pseudopráv na úkor těch základních lidských a především pokrytectv­í vtělené do principu tzv. politické korektnost­i nemohou širší podporu získat, natožpak si ji trvale udržet. Osobní svobodu, svobodu podnikání, ochranu soukromí a právo nazývat věci pravými jmény pochybné ideji evropské integrace obětuje málokdo.

bejlek.jan@gmail.com

Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia