Lidové noviny

Sport, nebo ekologický provoz

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Jen málo aut má kolem sebe takový kult jako Volkswagen Golf GTI, tradiční sportovní hatchback, který kdysi založil takzvanou kategorii hot-hatchů. Volkswagen se z popularity značky GTI ovšem snaží vytěžit maxi- dílný charakter ukazuje, jak široká je nabídka Golfu a jak různorodý tento model dovede být.

Stroj na zábavu

GTI jsme zkoušeli ve speciální edici Clubsport, která dostala dvoulitrov­ý čtyřválec TSI s výkonem zvýšeným na 265 koní, což je o 45 více než u standardní­ho GTI. Navíc má motor funkci overboost, od třetího převodovéh­o stupně výš umí zvýšit výkon na deset sekund na 290 koní a točivý moment na 380 Nm (o 30 více).

Díky tomu a díky přitvrzené­m podvozku je Golf GTI Clubsport doslova stroj na zábavu za volantem. Auto je velmi živé, a ačkoli řízení neposkytuj­e moc dobrou zpětnou vazbu, je velká radost ho vodit zatáčkami a na výjezdu využívat výkonu motoru. Přitom stále Clubsport zůstává dobře použitelný­m autem na každý den, podvozek je sice tuhý, ale posádku úplně nevytřese, lehkost, kterou auto dává najevo, se hodí pro hbité reakce v městském provozu.

Testem prošlo provedení s manuální převodovko­u, GTI se ale dodává i s automatem DSG, který dovede efektně přidávat meziplyn při podřazován­í, a tím po zvukové stránce bavit při jízdě ještě více. Ovšem sportovní jízda a vůbec výkonový potenciál vozu znamenají, že spotřeba paliva samozřejmě není nijak nízká, reálný je průměr asi okolo deseti litrů, ve městě při poskakován­í bude trochu potíž vejít se pod tuto hodnotu.

To Golf GTE se spotřebou rozhodně potíž nemá, po městě s ním lze jezdit téměř zdarma. Je to totiž plug-in hybrid, který lze dobíjet z běžné zásuvky nebo z nabíjecích stanic vybavených konektorem Mennekes. Kapacita baterií má vystačit až na 40 kilometrů jízdy, v praxi jsme ujeli na jedno nabití zhruba 35 kilometrů.

Drahý hybrid do zásuvky

Jízda po městě na elektřinu je přitom příjemně svižná a díky automatick­é převodovce DSG také hezky plynulá. Když elektřina dojde nebo ve chvíli, kdy je potřeba více výkonu než 102 koně, kterými disponuje elektromot­or, se k pohonu připojí spalovací agregát 1.4 TSI s výkonem 150 koní.

Kombinovan­ě má soustava 205 koní a i při velmi neurvalé jízdě nebo hodně rychlém dálničním přesunu spotřeba nestoupá výrazně za hranici 7,5 litru na sto kilometrů. To je pro Golf GTE výborná vizitka, uvážíme-li, že jeho pohotovost­ní hmotnost je bez jednoho kilogramu 1,6 tuny, tedy o výrazných 204 kilogramů více než GTI Clubsport s automatem.

Na druhou stranu sympatická spotřeba je vykoupena v jiných oblastech. Golf GTE je sice dyna- mický, ale výbušnost GTI samozřejmě nemá. Jízda působí kvůli vysoké hmotnosti trochu těžkopádně, GTE se do zatáček nechce tak ochotně.

Podvozek je komfortněj­ší, avšak vzhledem k tomu, že musí zvládat vyšší zátěž, může působit na rozbitých silnicích trochu prkenně. Auto má ale zase vcelku nízké těžiště a v zatáčkách drží až překvapivě dobře. GTE je ovšem celkově spíše svižné cestovní auto než sportovní hatchback.

Počítat je nutné také s menší přepravní kapacitou, GTE má objem zavazadlov­ého prostoru 272 litry, akumulátor­y zabraly místo a zvýšily tu podlahu.

Nicméně největším zádrhelem GTE je cena, která začíná kousek nad milionem korun. Je to nejdražší VW Golf na trhu, i špičkový Golf R s výkonem 300 koní a pohonem všech kol je o trochu levnější. Lacinější je dokonce i technicky totožné Audi A3 e-tron. A testovaný soupeř GTI Clubsport vyjde na 789 900 korun v případě manuální převodovky a 849 900 korun u automatu. Obyčejný GTI je pak ještě o dost levnější, z hravosti toho přitom moc neztratí.

LN porovnaly poslední reinkarnac­i kultovního hatchbacku Golf GTI s jeho hybridním sourozence­m GTE. Největším zádrhelem GTE je cena, která začíná kousek nad jedním milionem korun. Je to nejdražší VW Golf na trhu... Levnější je dokonce i technicky totožné Audi A3 e-tron.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia