Lidové noviny

Benzin v Česku zlevňují velké zásoby ropy

Klesající cena černého zlata táhne dolů i hodnotu pohonných hmot. Výhodné je i tankování LPG, který u nás patří k nejlevnějš­ím v Evropě

- MIROSLAV PETR

PRAHA V průměru pokles o devět haléřů u benzinu a o sedm u nafty. Ceny vminulém týdnu přály řidičům a zlevňování pokračuje, možná ještě zrychlí. V nejbližšíc­h dnech by na stojanech benzinek měla jít cena dolů o 10 až 15 haléřů. A to díky velkým zásobám ropy ve světě a trvajícímu převisu nabídky nad poptávkou.

Česko současně patří, co se týče nízkých cen paliv, k premiantům Evropy. A platí to nejen pro klasický benzin a naftu, ale i propan-butan, tedy LPG. Vyplývá to ze srovnání společnost­i Finlord.

„LPG je viditelně levnější než stlačený zemní plyn CNG, který nemá ještě tolik rozsáhlou infrastruk­turu. Náklady na zpracování včetně výstavby plnicích stanic a podobně jsou u CNG vyšší než v případě propan-butanu. A výhodnější česká cena LPG oproti dalším zemím Evropy je mimo jiné zásluhou nižší spotřební daně,“uvedl za Finlord ekonom Boris Tomčiak, který dlouhodobě sleduje světové ceny komodit.

A jak vypadá cenové srovnání v současné době? Za benzin platíme aktuálně podle republikov­ého průměru kartové společnost­i CCS necelých 29,60 koruny, za naftu přes 28,10 koruny. CNG v přepočtu na litr vychází na 17 až 18 korun a LPG v průměru na 11,80 koruny.

Ze zemí, kam nejčastěji jezdí čeští turisté, je propan-butan nejlevnějš­í např. v Polsku a Bulharsku. Tyto země mají cenu LPG nižší než Česko. To platí i pro tanko- vání dieselu. V případě benzinu se z blízkých zemí řadí za nás i Maďarsko, kde je benzin s oktanovým číslem 95 o korunu levnější.

Jinde už jsou ceny o poznání vyšší, a českým řidičům se tedy vyplatí při cestách do zahraničí natankovat doma plné nádrže klasických pohonných hmot i plynu.

V prodeji LPG panuje větší konkurence než u CNG. Propan-butan nabízí v Česku přes 800 veřejných čerpacích stanic, zemní plyn přes 120. Na LPG jezdí u nás nějakých 220 tisíc aut, na CNG necelých 14 tisíc.

„Konkurence v CNG tudíž ještě není zdaleka taková jako u pro- deje LPG. Takže plynaři nepociťují takový tlak na cenu jako prodejci propan-butanu,“uvedl před časem Ivan Indráček, šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů, která sdružuje menší distributo­ry a prodejce pohonných hmot.

Zlevňování bude evidentně pokračovat, přestože léto a motoristic­ká sezona je jindy dobou nárůstu spotřeby, a tedy i ceny.

„Na globálním trhu sledujeme přebytek ropy, který by měl v nejbližšíc­h měsících přetrvat,“tvrdí Tomčiak. Argumentuj­e například údajem Mezinárodn­í energetick­é agentury o rekordní úrovni zásob ropy v zemích OECD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia