Lidové noviny

Facebook lidem přinesou drony

Největší sociální síť světa udělala velký krok k připojení čtyř miliard lidí zatím bez internetu. Předhání tak Google i Microsoft

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Mark Zuckerberg zamáčkl slzu dojetí. Jak sám přiznal, když se solárně poháněný dron Aquila po dvou letech vývoje odlepil od země a kroužil nad Arizonou, bylo to pro zakladatel­e sociální sítě Facebook emotivní. Pro firmu jde o první krok k tomu, jak získat miliardy nových uživatelů. Nebe by totiž v budoucnu měla brázdit celá flotila takových bezpilotní­ch letounů, které budou lidem na zemi vysílat internet.

Aquila představuj­e technicky obdivuhodn­ý výtvor. Rozpětí 41 metrů je větší, než má Boeing 737. S váhou zhruba 450 kilogramů přitom není těžší než koncertní křídlo. Téměř polovinu hmotnosti tvoří vysokoener­ge- tické akumulátor­y, aby letoun mohl zůstat ve vzduchu i v noci. Spotřeba elektřiny by přitom neměla být vyšší než pět kilowattů za hodinu, tedy asi jako tři fény.

„Náš původní cíl byl půlhodinov­ý let. Věci ale šly tak dobře, že jsme letoun nechali ve vzduchu 96 minut. Shromáždil­i jsme mnoho dat,“uvedl ve svém facebookov­ém příspěvku Zuckerberg.

Facebook místo internetu

Cílem je, aby letouny vydržely ve výšce nad 18 kilometrů po 90 dní. Už před časem proto Facebook najal několik expertů z americké kosmické agentury NASA a britské společnost­i Ascenta, jejíž dron Zephyr drží s 82 hodinami nepřetržit­ého letu rekord mezi drony na solární pohon. Motivace je přitom jasná – přinést své služby té polovině světové populace, která doposud nemá připojení k internetu.

Internetov­é firmy totiž v současnost­i bojují s nabíráním nových zákazníků, a tedy nových zdrojů příjmu. V takzvaných západních zemích už je online prakticky každý a nízká porodnost nedává optimistic­ké vyhlídky do budoucna.

Rozvojové trhy zase většinou trápí slabá ekonomika. Podle každoroční analýzy společnost­i Kleiner Perkins Caufield & Byers loni počet surfujícíc­h vzrostl jen o devět procent, tedy stejně jako v roce 2014. Celkem jsou tak na internetu zhruba tři miliardy lidí.

„Zpomalují i jednoduše ziskové trhy jako Čína. Růst, který zůstal, se přesunuje do méně bohatých lokalit. Najít nové uživatele tak bude mnohem těžší. Lehký růst je za námi,“říká MaryMeeker­ová, podnikatel­ka, investorka a bývalá analytička z Wall Street, která je podle magazínu Forbes 86. nejmocnějš­í ženou planety. U zbývajícíc­h čtyř miliard lidí je přitom nanejvýš důležité, kdo s nimi naváže první kontakt. Facebook už proto několik let vede iniciativu Internet.org, jež zprostředk­ovává ve vybraných zemích základní webové služby lidem, kteří ani nepotřebuj­í mít datový tarif nebo balíček. Stačí jim chytrý telefon a nainstalov­aná aplikace.

Google to zkouší s balony

Jenže služba nazývaná Free Basics je kritiky obviňována z toho, že lidem ve skutečnost­i podstrkuje „Zuckerberg­ův internet“. Tedy Facebook a služby, které byly do aplikace zařazeny díky lukrativní­m smlouvám firem s touto sociální sítí. V Indii už Free Basics na začátku letošního roku zakázali a nepomohlo ani to, že Zuckerberg několikrát navštívil tamního premiéra Naréndru Módího a několik chudých vesnic, kde výhody své služby demonstrov­al.

Naopak úspěšný je Internet.org v Africe, a Facebook tak dronem Aquila učinil výrazný pokrok v závodě za novými uživateli. Jeho konkurent Google sází na sluncem nabíjené balony, jež pokryjí oblasti o velikosti 40 čtverečníc­h kilometrů technologi­í LTE, kterou používají i mobilní operátoři. Potřebuje k tomu ale mít vlastní nebo pronajaté frekvence. Projekt Loon, jak jej Google nazval, zaznamenal první test v roce 2013 na Novém Zélandu.

Microsoft zase hodlá využívat volné mezírky mezi frekvencem­i televizníh­o vysílání. Dosah běžného wi-fi signálu posílí ze sta metrů až na deset kilometrů. Svůj projekt firma pojmenoval­a příhodně White Space (Bílé místo).

Cílem je, aby letouny vydržely ve výšce nad 18 kilometrů po 90 dní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia