Lidové noviny

V létě chutná salát obzvlášť skvěle

Hlávkový salát a jeho příbuzní patří mezi stálice české kuchyně, nabídka a využití se však stále rozšiřují

- MILOŠ CIHELKA

Ačkoliv v mnoha receptech najdete pokyn hlávkový salát natrhat, je pro něj šetrnější krájení nožem. Při trhání musíte každý kousek uchopit a pevně stisknout, čímž způsobíte otlak, který se projeví, zejména pokud necháte hotový salát se zálivkou delší chvíli stát. V místě otlaků se vytvoří typické ovadlé skvrny. Abychom zabránili poškození, neomýváme salát pod tekoucí vodou. Lepší je listy odmočit ve studené vodě, kterou podle potřeby měníme. Pokud salát již z hlediska čerstvosti není v nejlepší kondici, pomůžeme mu se vzpamatova­t, když do vodní lázně přidáme pár kostek ledu. Ale pozor: aby pak zálivka na listech salátu dobře ulpěla, měly by být suché. Necháme je vždy dobře okapat třeba v cedníku. mic

Klétu salát prostě patří. Samozřejmě nehovoříme o bramborové­m salátu s majonézou k řízku, ale o nejrůznějš­ích druzích a variantách salátů listových. Jednak jsou nyní snadno dostupné, protože jejich úroda na zahrádkách bývá v letních měsících nadprůměrn­á i u jinak nepříliš úspěšných domácích zahradníků a nabídka obchodů za rozumné ceny je více než bohatá. Ale především skvěle chutnají právě v horkém počasí a příjemně vyvažují tučnější a těžší jídla, jejichž konzumace by byla v parnějších dnech jinak jednoznačn­ou dietní chybou.

Listové saláty v širším slova smyslu se dají využít jako příloha i jako hlavní surovina pokrmu.

„Klasikou je samozřejmě hlávkový salát se zálivkou, ale také tady existuje velký prostor pro fantazii a inovace. Rozhodně to není jen česká verze s octem a cukrem. Některé druhy, jako například mangold, můžeme zapékat, použít na polévku, z jiných můžeme pomocí odšťavňova­če získat na vitaminy bohatou šťávu a zbylou hmotu využít třeba do omáčky,“říká kuchař Vladimír Knobloch.

Jistota i v temných dobách

U nás nejznámějš­í hlávkový salát je zmiňován už v antických spisech jako oblíbená zelenina starých Řeků i Římanů, najdeme v nich také rady na jeho úspěšné pěstování a výčet tehdy obvyklých odrůd. Prakticky v celé Evropě, tedy i v našich končinách, je prokazatel­ně pěstován a konzumován od raného středověku. O jeho hojném rozšíření svědčí například to, že v roce 1880 bylo podle almanachu Le Bon Jardinier (Dobrý zahradník) jen ve Francii zaznamenán­o pěstování více než čtyř desítek zahradních odrůd.

Hlávkový salát je prostě zahradnick­ý a kulinářský nezmar. Ostatně i v dobách silně omezené nabídky zeleniny za komunistic­kého režimu byl vedle okurkového a mrkvového právě hlávkový salát určitou minimální jistotou tehdejších restaurací, alespoň v sezoně. Nejčastěji byl tehdy, a je vlastně dodnes, u nás konzumován natrhaný na menší kousky v zálivce se sladkou vodou.

„Jednoducho­u, ale pro mnohé chuťově překvapivo­u obměnou může být zálivka z kvalitního bílého jogurtu s trochou cukru, nic víc není potřeba. Nebo můžeme použít kysanou smetanu a vše posypat kostičkami dokřupava vyškvařené slaniny či špeku,“radí Knobloch. Modernější varianty zálivek potom pracují především s olivovým olejem.

Široká a rozmanitá rodina

Byla by však škoda ignorovat v kuchyni další rozmanité druhy listových salátů, nebo přesněji listové zeleniny. Nejbližším­i příbuz- nými typického „českého“hlávkového salátu jsou ledový salát s křehčími listy a salát dubáček – velmi lahodný a křehký salát s jemnou příchutí vlašských ořechů. Pro tepelnou úpravu se potom hodí třeba římský salát, který má podobný vzhled i využití jako čínské zelí.

Patří sem ovšem třeba i stále populárněj­ší rukola, která má mírně nahořklou chuť a dobře chutná v kombinaci s jinými saláty nebo jako příloha k masitým pokrmům, a to jak čerstvá, tak mírně orestovaná. Dále také čekanka, kadeřavý salát lollo rosso a salát štěrbák, jež se rovněž vyznačují hořkou chutí, která může mnohé konzumenty odradit, ale jíž je lze do značné míry zbavit tepelným zpracování­m.

Vzdálenějš­ími, ale stále příbuznými jsou potom například též polníček a řeřicha. Řeřichu je možné pěstovat doma ze semínek po celý rok, třeba za oknem jen na kousku stále vlhké vaty. Lehce štiplavá chuť, která může evokovat ředkvičku, udělá i z obyčejné- ho, ale řeřichou ozdobeného chleba s máslem pikantní pochoutku. Skvěle se hodí také do nejrůznějš­ích pomazánek nebo k masu.

Mangold – staronový favorit

Pokud bychom hledali mezi listovou zeleninou jednu, která v několika posledních letech zaznamenáv­á největší nárůst popularity, došli bychom nejspíše k tomu, že je to mangold.

Ovšem ten vlastně žádným nováčkem na tuzemské gastronomi­cké scéně není. Podle různých zdrojů byl dokonce například v 18. století jednou z nejoblíben­ějších zelenin ve střední Evropě. Později byl však vytlačen špenátem, který k nám doputoval z Orientu. Právě se špenátem si je mangold nejpodobně­jší a podobné je i jeho využití v kuchyni. Proti špenátu se vyznačuje ořechovou chutí. Jeho výhodou je, že na

Listy netrhejte, krájejte Led osvěží i salát Listové saláty můžeme i zapékat, použít na polévku, získat z nich na vitaminy bohatou šťávu a zbytek využít třeba do omáčky

Mangold obsahuje hodně vitaminu C, vitaminy B1, B2, B3, B5, B9, provitamin A, z minerálníc­h látek potom vzácně vyvážený poměr draslíku a sodíku. Je také bohatý na vápník, hořčík, fosfor a železo. Právě vzhledem k obsahu dobře vstřebatel­ného železa podporuje krvetvorbu a údajně pomáhá i při lehčích depresích a zlepšuje soustředěn­í a paměť. Většinu zdraví prospěšnýc­h látek mangold neztrácí ani tepelnou úpravou, ta by však, opět obdobně jako u špenátu, měla být pokud možno co nejkratší.

 ?? Listové saláty mohou být přílohou i hlavní součástí jídla. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Oběd.
Listové saláty mohou být přílohou i hlavní součástí jídla. FOTO SHUTTERSTO­CK Oběd.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia